avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Activitate psebi

Activitate psebi

Răspuns la discuția PFA Declaratia 390 VIES
AlexInter a scris:

Daca emiteti facturi in UE, trebuie sa depuneti 390.


As vrea si o explicatie de ce.
Tocmai din acest motiv (pentru ca toata lumea isi da cu parerea pe internet fara sa isi sustina in vreun fel afirmatiile) mi-am cumparat un certificat digital ca sa pot depune aceasta declaratie 390.
Dupa un proces destul de anevoios mi-am confirmat certificatul cu cei de la anaf sa imi pot depune declaratiile online. Astazi cand am vrut sa depun 390 nu am putut. Raspunsul pe platforma e-guvernare cand am incercat sa depun 390 a fost: eroare regula: R6.3: Contribuabilul nu este inregistrat ca platitor de tva
Doar dupa ce am vazut acest mesaj am inceput sa citesc tot ce tine de 390 din codul fiscal si am ajuns la concluzia postata in primul mesaj.

Deci inca odata va rog sa argumentati afirmatiile. Peste tot pe internet apare ca un PFA inscris in ROI trebuie sa depuna 390 dar cand a venit momentul sa fac asta nu am putut.
Buna ziua,

Sunt o PFA (cod CAEN 6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiei). M-am inregistrat in ROI deci implicit m-am inregistrat in scopuri de TVA. Emit doar facturi externe in SUA si Olanda deci facturile nu contin TVA.

Intrebarea mea este daca am obligatia de a depune declaratia 390 VIES ( Declaraţia recapitulativă )?

Conform ART. 156^4 (2) Declaraţia recapitulativă se întocmeşte conform modelului stabilit prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru fiecare lună calendaristică în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru astfel de operaţiuni.

Dupa ce am citit acest articol din codul fiscal m-am interesat exact ce inseamna exigibilitatea taxei si am gasit:
ART. 134 (2)Exigibilitatea taxei reprezintă data la care autoritatea fiscală devine îndreptăţită, în baza legii, să solicite plata de către persoanele obligate la plata taxei, chiar dacă plata acestei taxe poate fi amânată.
si
ART. 134 (3)Exigibilitatea plăţii taxei reprezintă data la care o persoană are obligaţia de a plăti taxa la bugetul statului, conform prevederilor art. 157 alin. (1). Această dată determină şi momentul de la care se datorează majorări de întârziere pentru neplata taxei.

De aici eu inteleg ca atata timp cat nu emit facturi cu TVA (deci nu am obligaţia de a plăti taxa la bugetul statului) nu am obligatia de a depune declaratia 390 VIES. Va rog sa imi spuneti daca am interpretat corect aceste articole din codul fiscal.

Va multumesc.