avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Activitate AndreasBenea

Activitate AndreasBenea

Mulțumesc.
Bună ziua.

În primă fază ce ar trebui să facem acum? Să facem niște cereri prin care să ne cerem drepturile conform art. 13 din Legea nr.200/2006? De unde știm că cei de la firmă vor trimite la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene aceste acte? Dacă ne resping actele pe criteriul că sunt „insuficiente” în condițiile de față? Angajarea unui avocat, având în vedere numărul redus de persoane din magazinul nostru, precum și salariul destul de mic, nu va produce o bucurie prea mare, de vreme ce va trebui să-i plătim acestuia onorariul. Nu vom rămâne cu mult. Voiam să știm dacă putem sesiza o autoritate administrativă de stat sau ceva de genu, pentru ca aceasta să demareze acțiunile prin care noi să ne putem primi salariile compensatorii. Se ocupă cineva de treaba asta sau lucrurile rămân în bătaia vântului, adică în puterea redusă la minimum a angajaților?
Bună ziua.

În urmă cu câteva zile mi-au venit prin poștă preavizele și deciziile de concediere ale angajaților firmei la care încă mai lucrez până la închiderea punctului de lucru.
Este vorba de o firmă de electronice și electrocasnice care a intrat în insolvență.
Întrebându-i pe cei de la birouri dacă mai primim salarii compensatorii am primit următorul răspuns:

Vă citez articolul din CCM art 64 lit 1„La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu țin de persoana salariatului, anagajatorii vor acorda acestuia, in afara drepturilor cuvenite la zi, si o compensatie de un salariu lunar, in funcție de posibilităti financiare proprii ale angajatorului”, precum si alin. (2) din acelasi articol, conform căruia „Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare a unor motive ce nu tin de persoana salariatului”,

Prin urmare compania fiind în insolvență (stare cauzata de situația financiara precara), este evident ca societatea nu se mai află în posibilitate financiară. Mai mult decat atat orice plata se va face in coformitate cu prevederile legii insolventei sub incidenta căreia ne aflam in acest moment...


Sincer eu n-am auzit de așa ceva, mai ales că avem angajați care au primit salarii compensatorii de la firmele la care au lucrat, după ce acestea au intrat în insolvență și au declarat faliment. E drept că au trebuit să depună niște cereri pentru efectuarea demersurilor necesare plății creanțelor salariale, la care au anexat și un extras de cont, dar nouă nu ni s-a spus nici despre acestea.

Ce putem face? Au dreptate cei de la firma noastră sau nu? Au dreptul să nu ne dea niciun salariu compensatoriu sau nu?

Mulțumesc

Andreas Benea
Vă mulțumesc!
Mă obligă să îmi dau demisia, pretextând niște fapte pe care eu nu le-am săvârșit. Vrea să mă dea afară pur și simplu, pentru că așa vrea el.

În contractul individual de muncă scrie foarte clar că în cazul concedierii voi beneficia de o perioada de preaviz de 20 de zile lucrătoare, durata contractului fiind nedeterminată. Mai mult de atât...

Ca să nu mai vorbim de faptul că pe c.i.m. scrie că durata timpului de lucru este de 8 ore, iar eu muncesc mai mult de 12 ore. M-am gândit în acest sens să le fac o plângere (tot la ITM bag seama), deși nu cred că vor lua vreo măsură, cu toate că acesta este un caz de (sper să nu greșesc) evaziune fiscală. Ce-mi recomandați? Aș putea oare să-l sperii cu așa ceva?
Mă obligă să îmi dau demisia, pretextând niște fapte pe care eu nu le-am săvârșit. Vrea să mă dea afară pur și simplu, pentru că așa vrea el.

În contractul individual de muncă scrie foarte clar că în cazul concedierii voi beneficia de o perioada de preaviz de 20 de zile lucrătoare, durata contractului fiind nedeterminată. Mai mult de atât...
Bună ziua! În urmă cu două zile, după terminarea programului, patronul meu m-a luat deoparte, mulțumindu-mi, chipurile, pentru serviciile prestate de mine până la acea dată, și mi-a spus că nu mai are nevoie de mine și că-mi va aduce cererea de lichidare ca să o semnez. Bineînțeles că am protestat și am refuzat să-i semnez cererea. El, văzând că mă opun, a evocat fel și fel de lucruri neplăcute pe care eu, vezi, Doamne, le-aș fi săvârșit în decursul celor șase luni de muncă în localul său. Vorbele au continuat cu blabla-urile arhicunoscute ca, de exemplu: "Nu pleci când vrei tu, ci când vreau eu!" Spuneți-mi, vă rog, ce aș putea să fac în acest caz. Vă aduc la cunoștință că am fost la sediul așa-zisului ITM, unde mi s-a zis că "...în cazul de față noi îți sugerăm să-ți cauți alt loc de muncă, pentru că problemele vor continua pentru tine". Cu alte cuvinte, nu au făcut nimic. Mi-au sugerat să-l dau în judecată, lucru pe care, evident, că nu mi-l permit, eu, muncitor, iar el, mare patron. Vă rog frumos să-mi spuneți ce aș putea să fac pentru a-mi păstra locul de muncă. Vă mulțumesc!