avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Activitate antip2014

Activitate antip2014

Răspuns la discuția Autorizatie protest
Multumesc. Domnule/Doamna kres, lucrati in domeniul legii sau aveti experienta de organizare proteste? Eu incerc sa obtin cat mai multe pareri avizate pentru a sti daca obtinerea unei autorizatii este un ajutor pentru prostest sau un bat in roata pentru organizatori.
Răspuns la discuția Autorizatie protest
Multumesc pentru raspuns. Mai astept si alte pareri. As dori sa stiu exact la ce ma expun daca imi trec numele pe o astfel de declaratie depusa la primarie. Din lege, nu inteleg cum as putea eu, ca organizator, sa raspund de toata lumea care vine la protest si nu inteleg nici care este delimitarea intre responsabilitatea mea si cea a organelor.
Buna ziua,

Am o neclaritate in legatura cu raspunderea legala pe care organizatorii unui protest o au in cazul in care in grupul de protestanti se infiltreaza persoane care produc pagube sau recurg la acte de violenta.

Aparent, textul legii 60/1991 se cam bate cap in cap cu un paragraf din modelul de cerere de autorizatie anexat aceleiasi legi. Ma refer la:

ART. 16
Comandanţii organelor locale de poliţie şi jandarmerie sau persoanele desemnate de aceştia au obligaţia de a asigura protecţia participanţilor şi de a stabili împreunã cu organizatorii mãsurile ce trebuie luate pentru desfãşurarea adunãrilor publice declarate, în condiţii de deplinã ordine.

care e un pic contradictoriu cu paragraful din modelul de cerere din anexa legii:

"Din partea noastrã sunt împuterniciţi sã asigure şi sã rãspundã de mãsurile privind buna organizare a adunãrii, astfel încât aceasta sã se desfãşoare în condiţii paşnice, civilizate şi sã nu degenereze în acte de violenţã, domnii: ........................................"

Din aceasta cauza, atunci cand exista sanse reale sa apara instigatori printre protestantii pasnici, lumea se fereste sa isi treaca numele pe o cerere unde exista exprimari ca: "sa asigure", "sa raspunda".

P.S. In schimb, unii zic "pe la colturi" ca daca protestul e neautorizat si apar incidente, pot fi identificati cei care s-au ocupat neoficial de organizare si pot fi acuzati de instigare la violente si constituire de grup infractional, ceea ce personal mi se pare cam exagerat.

Va multumesc anticipat pentru lamuriri!