avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Activitate Balhas

Activitate Balhas

Răspuns la discuția Dosar vătămare corporala
Cred ca le am încurcat eu,ce fel de plângere trebuie sa depun în procesul penal ,pt a ma ajuta ajuta in procesul civil(sa nu plătesc taxa de timbru,dovezile din procesul penal să mă ajute și în cel civil etc)
Buna ziua,am mai scris acum ceva timp despre problema mea,pe scurt accident rutier cu soția vătămată corporal (12-14 zile de îngrijiri medicale) a primit oferta de despăgubire de la RCA ul vinovatului 2200 lei împărțită în daune morale și materiale.Dorim sa refuzam aceasta oferta și să ne constituim parte civilă în dosarul penal care a fost deschis.
-din ce am citit pe aici, dacă depunem plângere penală ,putem sa ne constituim parte civilă fara a fi nevoiți să plătim taxa de timbru?
-putem sa ne constituim parte civilă în același proces fara sa depunem plângere penală?
Am găsit articolul acesta ,se aplica la noi?
"NCP Art. 296 - Termenul de introducere a plângerii prealabile
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei."

-termenul in care putem depune plângere penală este de 60 de zile sau de 90?întreb deoarece am tot așteptat oferta de la RCA și am depășit un pic 60 de zile .
-daca ne îndreptam pe cale civilă cărei instanța trebuie să ne adresăm ?
Multumesc
dupa o luna de la accident situatia se prezinta astfel:masina inca in service pt reconstatare,inca nu sti daca este dauna totala .Sotia si a scos certificat medico-legal,a primit 12-14 zile de ingrijiri medicale si 20 zile de concediu medical.desi in momentul de fatala 1 luna de la accident, mana dreapta nu si o poate folosii la capacitate maxima ,in fine asa a decis medicul legist.
Sotia a fost chemata la Parchetul militar,sofer vinovat este militar,a dat declaratie si nu a depus plangere penala.S a mers mai departe cu dosar de vatamare corporala la firma de asigurari iar prin telefon ia fost propus sotiei suma de 3000 lei
.Pentru cei care se pricep sau au trecut prin asa ceva ,esteo suma corecta pe care ar trebuii sa o accepte? dupa parerea mea suma este foarte mica si nu conpenseaza deloc suferinta prin care a trecut ea pana acum,si ne gandim destul de serios sa mergem mai departe pe parte civila daca lucrurile nu se vor imbunatati
Exinsta vreun algoritm prin care se calculeaza aceste conpensatii?
MULTUMESC.
Mulțumesc pt răspunsuri,am vb azi cu vinovatul din cate am înțeles este militar și dosarul a fost trimis la parchetul militar,daca nu depun plângere penală pot avea probleme cu asiguratorul in vederea obținerii despăgubirilor?
Mulțumesc pt raspuns ,nu este cazul să aibă 90 de zile de îngrijiri,dar chiar daca se clasează dosarul dpdv penal ,nu se pot acorda daune pt partea vătămată?oricum pare ciudat că fiind nevinovat Intr un accident sa ai de platit anumite sume pe care greu le recuperezei
Buna ziua in urma cu 2 zile am fost implicat Intr un accident din care a rezultat vătămarea corporală a sotie care se afla cu mine în mașină pe locul din dreapta ,celalalt șofer a fost vinovat de producerea evenimentului ,i s a întocmit dosar penal și i a fost reținut permisul 90 zile.
In urma accidentului mașina este cel mai probabil dauna totala ,și în plus au rezultat cheltuieli semnificative din partea mea: platforma ,inspector care a constatat starea tehnică a mașinii,pastile creme bani la doctori pentru sotie ,cheltuieli care le am platit din buzunarul meu.Sotia urmează să fie chemată la politie pt declarație și să fie întrebată dacă depune plângere împotriva vinovatului.
Am luat legătura cu vinovatul i am explicat că din cauza lui au rezultat atât vătămarea sotie plus anumite costuri fiindu mi destul de greu sa le suport,el mi a spus că să așteptăm că poate suporta asigurarea toate costurile .
Mai departe ce este de făcut?să depună soția plângere sau sa ne îndreptăm către asigurător ?VReau sa specific că nu doresc nici un bani in plus fata de cat s au cheltuit .multumesc