avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Activitate Cecilia ROSU CECILIA

Activitate Cecilia ROSU CECILIA

a facut cineva vreo actiune pentru inmatricularea autoturismului fara sa plateasca timbrul de mediu?
Răspuns la discuția Uzucapiune
Pana la urma m-am judecat cu U.A.T si mi-a admis actiunea de uzucapiune de 30 de ani pentru teren insa mi-a invocat exceptia lipsei de interes pe capatul de cerere privind dobandirea dreptului de proprietate asupra casei de locuit. Din motivarea instantei am inteles motivul invocarii acestei exceptii care de altfel a si fost admisa: existenta autorizatiei de costructie pe casa.
Contributia la C.N.A.S se achita la veniturile realizate. Aveti grija sa nu achitati decat pe ultimii cinci ani, adica pe perioada 2005-2011. Restul s-a prescris.
E corect sau legal asa ceva?
Am primit in decembrie 2010 o somatie de la C.A.S. pentru o suma pe care am achitat-o imediat. Suma de bani era cotizatia la c.a.s + penalitati+ majorari pentru anul 2005. In 2011 am fost din nou notificata sa ma prezint cu toate deciziile de impunere pe anii 2006-2011. Mi s-a calculat cat am de plata , am achitat si am stat linistita pana azi, cand, m-am prezentat din nou la ei pentru a achita cota pe primul semestru din acest an. Cand colo, ce sa vezi? Imi spun ca de fapt mai trebuie sa platesc o suma de bani, care reprezinta majorari si penalitati pe suma achitata pentru anul 2005 si pana nu o achit nu pot sa platesc pe 2012. Nu mai stiu ce sa fac cu astia. Va rog luminati ma.
Răspuns la discuția Apostila
Din luna noiembrie 2011, actele de stare civila emise de Consulat sau Ambasada nu se mai apostileaza la Prefectura. Legea 114/2011 pentru ratificarea Conventiei europene privind suprimarea cerintei legalizarii pentru documentele intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari.Conventia de la Londra


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 470 din 5 iulie 2011

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic
Se ratifica Conventia europeana privind suprimarea cerintei legalizarii pentru documentele intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari, adoptata la Londra la 7 iunie 1968 si semnata de Romania la Strasbourg la 21 mai 2010.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


Conventia europeana privind suprimarea cerintei legalizarii pentru documentele intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari, adoptata la Londra la 7 iunie 1968
Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei conventii,
avand in vedere ca scopul Consiliului Europei este de a realiza o mai stransa uniune intre membrii sai,
tinand seama ca relatiile dintre statele membre, precum si relatiile dintre agentii diplomatici si functionarii consulari ai acestora sunt tot mai mult bazate pe incredere reciproca,
luand in considere ca suprimarea legalizarii este de natura sa consolideze legaturile dintre statele membre, prin crearea posibilitatii de a utiliza documentele straine in acelasi mod ca si documentele care provin de la autoritatile nationale, convinse de necesitatea de suprimare a cerintei legalizarii documentelor intocmite de agentii lor diplomatici si functionarii consulari,
au convenit dupa cum urmeaza:

Articolul 1
In sensul prezentei conventii, legalizarea inseamna numai acea formalitate care atesta autenticitatea semnaturii pe un document, calitatea in care persoana care a semnat un astfel de document a actionat si, dupa caz, identitatea sigiliului si a stampilei aplicate pe un astfel de document.

Articolul 2
1. Prezenta conventie se aplica documentelor intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari ai unei parti contractante, care actioneaza in calitatea lor oficiala si in exercitarea atributiilor lor pe teritoriul oricarui stat, si care urmeaza sa isi produca efectele:
a) fie pe teritoriul altei parti contractante;
b) fie inaintea unor agenti diplomatici si functionari consulari ai altei parti contractante, care isi exercita atributiile pe teritoriul unui stat care nu este parte la prezenta conventie.
2. Prezenta conventie se aplica, de asemenea, certificatelor oficiale, cum ar fi cele care probeaza inregistrarea unui document sau a faptului ca acesta a existat la o anumita data certa, precum si autentificarilor de semnatura, efectuate de agentii diplomatici si functionarii consulari cu privire la documente, altele decat cele mentionate la alin. 1.

Articolul 3 Partile contractante excepteaza de la cerinta legalizarii documentele care fac obiectul prezentei conventii.

Articolul 4
1. Fiecare parte contractanta va lua masurile necesare pentru ca autoritatile sale nationale sa nu procedeze la efectuarea de legalizari in cazurile in care prezenta conventie suprima cerinta legalizarii.
2. Partile contractante vor asigura conditiile necesare pentru ca, in cazul in care acest lucru este necesar, sa se procedeze la verificarea autenticitatii documentelor care fac obiectul prezentei conventii. Astfel de verificari nu vor fi supuse niciunei taxe sau altor forme de plata si vor fi efectuate cu celeritate.
Răspuns la discuția Uzucapiune
Voiam sa va spun ca, mi-a admis introducerea in cauza a U.A.T. reprezentata prin primar si am solicitat la termenul trecut prorogarea discutiei, pentru termenul viitor, privind exceptia lipsei calitatii procesuale pasive cand U.A.T. isi va prezenta punctul de vedere. Intre timp, am facut rost de la arhivele statului de o copie de pe rolul agricol din peioada in care am primit terenul, privind persoana care mi l-a donat fara acte. Pe acel act este trecuta acea persoana, adica proprietarul terenului si parintii reclamantilor. Mai exact, cu acel act dovedesc calitatea de proprietar al celui chemat in judecata.
Răspuns la discuția Uzucapiune
Nu s-a admis exceptia. Doar s-a pus in discutie. Urmeaza la urmatorul termen, pe 12.01.2011 sa pun concluzii pe exceptie.
Răspuns la discuția Uzucapiune
Nu pot astepta sa-si motiveze instanta exceptia. Asta ar insemna sa pierd procesul. Voi introduce in cauza, Unitatea administrativ teritoriala-reprezentata prin primar intrucat nu a fost incheiat nici un act (sidelca) intre parti. Si atunci trebuie sa te judeci cu Primaria. Totusi eu nu-i vad logica si nici rationamentul. Daca poate sa-mi explice cineva!?....
Discuție Uzucapiune
cum e posibil sa-mi invoce instanta din oficiu, in cazul unui proces de uzucapiune de 30 de ani, exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor, atata vreme cat eu i-am chemat in judecata pe mostenitorii proprietarului decedat? Dar cu cine trebuie sa ma judec, fratilor?
Răspuns la discuția UZUCAPIUNE?
Un sfat va rog frumos.
X cumpara o suprafata de teren in 1968 pe baza de sidelca( chitanta de mana). X decedeaza in 1997 si lasa ca mostenitor pe singurul sau fiu care ulterior decedeaza si acesta(2005). Fiul decedat lasa ca mostenitori pe sotie si patru copiii. Acum vor sa faca acte pe terenul cumparat de X IN 1968. SE POATE CERE UZUCAPIUNEA PRIN JONCTIUNEA POSESIILOR?