avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Activitate oana72

Activitate oana72

Buna ziua !

Daca am un salariat care nu a mai venit la munca si are datorii catre societate ( de ex. lipsa in inventar, facturi neachitate ...) ce se intampla cu contractul de munca pana la clarificare ? Se poate suspenda doar ? Daca i-l desfac disciplinar, cum mai pot recupera datoria ?
Buna ziua !

Acum cativa ani firma noastra a solicitat unei alte firme sa ii realizeze o sigla, mai bine zis o emblema reprezentativa. Intre timp, de la firma executanta a plecat un angajat, care acum solicita drept de autor pentru executia acelei sigle. Va rog sa imi spuneti daca are dreptul sa ceara aceasta, intrucat eu stiu ca "simbolurile oficiale ale statului, ale autoritatilor publice si ale organizatiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul si medalia" nu fac obiectul dreptului de autor-ART 9 pct.c din Legea dreptului de autor - Ma incadrez si eu la acest punct, sau nu ?
Multumesc anticipat.
Discuție refacturare TVA
Buna ziua !

In urma unui control de la DGFP s-a constatat ca am depasit cifra de afaceri acum cateva luni si am devenit platitor de TVA. Astfel am fost nevoit sa platesc TVA-ul aferent facturilor emise anterior. Pot refactura acum doar partea de TVA care mi s-a calculat, societatilor la care am emis facturile ?
Multumesc !
Răspuns la discuția incalcare clauza fidelitate
Durata totala a fost de 7 zile ( au fost 2 cursuri ), iar cursurile au fost la initiativa angajatorului, organizate de un furnizor.
Răspuns la discuția incalcare clauza fidelitate
Da, dar "toate cheltuielile suportate de angajator" se refera doar la cele de formare profesionala ? Adica : diurna, cazare, cost curs, etc.... sau mai poate fi si altceva ? Se pot cere alte sume, cum ar fi productia nerealizata pe perioada cat nu mai lucreaza ?
Buna ziua !

Intrebarea mea este daca imi poate explica cineva clar ce penalitati poate suporta salariatul care nu isi respecta clauza de fidelitate, avand in vedere ca formularea din actul aditional la CIM este urmatoarea :
" in cazul in care salariatul reziliaza CIM inauntrul termenului de 2 ani prevazut la art.1 ( adica se obliga sa lucreze cel putin 2 ani de la data ultimului curs ) , se angajeaza sa ramburseze toate cheltuielile suportate de angajator, proportional cu timpul neservit in folosul acestuia".
Concret, cum se face calculul ?
Răspuns la discuția ore lucrate in week-end
Am verificat acum codul muncii si am citit la art.132 pct. 3 ca "În situatia prevãzutã la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncã sau, dupã caz, prin contractul individual de muncã" #-o
Pana la urma, acest spor pentru zilele de sambata si duminica trebuie platit sau nu ? Cei de la ITM nu vor sa imi inregistreze actele aditionale la CIM decat daca prevad si acest spor de 3% ??? Aceasta valoare este una minima ? Eu nu am vazut-o nicaieri ...
Răspuns la discuția ore lucrate in week-end
OK, o sa facem acte aditionale. Totusi, credeti ca cei de la ITM nu vor mai avea nimic de obiectat ? Este undeva specificat care ramuri ale economiei sunt acceptate pentru munca in ture ? Sau, mai exact, despre unitatile de turism, alimentatie publica, etc.?
Răspuns la discuția ore lucrate in week-end
Multumesc pentru promptitudine.
Specificul unitatii este de alimentatie publica ( restaurante ), iar angajarile sunt pentru barmani, ospatari ... In CIM sunt prevazute doar sporuri pentru orele de noapte ( daca e cazul ), si nu se face referire expresa la munca de sambata sau duminica. In schimb, programul in ture este prevazut in Regulamentul de ordine interioara, semnat de toti angajatii. Acesta este valabil, sau nu ? Sau ar trebui sa facem acte aditionale la CIM in care sa specificam durata muncii ?
Buna ziua!

Va rog sa imi spuneti daca sunt obligata la plata unui spor pentru orele lucrate sambata, sau duminica ( 8 ore / zi) , in conditiile in care acestea nu sunt ore suplimentare, ci se incadreaza in 40 ore / saptamana ? Si nici numarul orelor intr-o luna nu depaseste timpul normal de munca ?
Poate stie cineva ... multumesc anticipat ...