avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Activitate Diana_

Activitate Diana_

Răspuns la discuția Raspundere contabil studii medii
Am scris si la finante .... acesta ese raspunsul pe care l-am primit .... dar tot nu sunt lamurita cine raspunde.

Urmare e-mailul-ului Dvs. Va comunicam urmatoarele:
Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la societatile comerciale revine administratorului, asa cum se precizeaza la art.10 din Legea contabilitatii nr.82/1991.
Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare, asa cum se precizeaza la art.10, alin.(2) din Legea nr.82/1991, republicata, modificata prin Legea nr.259/2007.
Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii , incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Mentionam ca prin Legea nr.259/2007 s-a modificat alin.(4) al art.10 din Legea contabilitatii, republicata, unde se preciza “la persoanele juridice la care contabilitatea nu este organizată în compartimente distincte, care nu au personal calificat încadrat, potrivit legii, sau contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 65/1994 şi care au înregistrat o cifră de afaceri anuală de până la echivalentul în lei a 50.000 euro, răspunderea pentru ţinerea contabilităţii, potrivit legii, revine administratorului sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective” . Astfel, in modificarea adusa nu se mai precizeaza cifra de afaceri pana la care raspunderea pentru aplicarea corespunzatoare a reglementarilor contabile revine administratorului, in situatia in care societatea nu are personal calificat incadrat.
Buna,

Am urmatoarea situatie: o societate, singura persoana angajata in departamentul financiar contabil este un contabil cu studii medii, bilantul este intocmit si semnat de o firma de contabilitate deoarece societatea are CA mai mare de 50.000 eur.
Va rog sa imi spuneti in cazul unui control .... se constata unele greseli in contabilitate ...... cine raspunde pentru aceste greseli?

Ce raspundere are fiecare: administratorul, contabilul si firma de contabilitate in conditiile vechii legi a contabilitatii?

Multumesc,