avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Activitate joannablue

Activitate joannablue

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inca o observatie si cu asta inchei, stiu cat de offtopic duc discutia.

Tot din realitatea sociala curenta face parte si vecinul care studiaza legile din pasiune si care imi demonstreaza cu legea in mana ca instituirea un fond de urgenta in criza e ilegal, ca transferarea unor bani blocati intr-un fond de reparatii in fondul e urgenta este ilegal, ca propunerea noastra de a tine o evidenta stricta si clara a fondurilor este doar dorinta de manipulare, ca opiniile noastre despre lege nu inseamna decat dezinformare. Si care, bineinteles, reproseaza lipsa scrisorilor, ca doar asa scrie in lege, nu?

Recunosc ca imi este greu, nu am timp de asta, nu vreau sa fiu intr-un asemenea rol si vreau foarte mult ca legea sa ma ajute in acest sens.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspunsuri si pentru sfaturi.
Am notat sfatul referitor la biroul de la primarie pt coordonarea asociatiilor de proprietari. E posibil sa ne ajute mult pe viitor.
Am notat si opiniile contra.

In acest moment frustrarea mea este in primul rand pe lege. Sunt membru in comitet si incerc sa organizez o adunare generala extraordinara pentru ca nu sunt fonduri pentru iarna. Cu totii in comitet suntem la inceput, n-am mai facut niciodata asa ceva. Faptul ca trebuie sa ma duc la usa oamenilor sa semneze tabelul convocator pentru mine e foarte incomod si stanjenitor. Dupa trei ture in bloc am strans mai putin de 30% din semnaturi.
Mie legea mi se pare ca ignora complet realitatea timpurilor noastre. Oamenii nu mai sunt legati de casele lor ca acum 30-40 de ani. Sau pur si simplu nu deschid usa. Ganditi-va numai la un tanar vesnic cu castile pe urechi si care isi petrece serile in oras si weekendurile cine stie pe unde. Sau un batran care locuieste mai mult pe la copii. Va pot prezenta o lista lunga-lunga cu tot felul de categorii sociale de care stim sigur ca dintr-un motiv sau altul vor ignora sedintele noastre. Sa te chinui sa dai de ei sa semneze tabelul si sa te chinui sa le trimiti scrisori asta inseamna timp si bani aruncati in vant, ca sa ne aflam in treaba.

Legea trebuie regandita profund si ar trebui sa ia cumva in calcul mult mai mult responzabilizarea proprietarului. Care ar trebui sa fie obligat cu adevarat sa isi ingrijeasca proprietatea. Deci nu sa umblu eu cu tabelul si scrisoarea dupa el. Cumva sa fie el interesat sa afle care e starea blocului.

"Administratorul si presedintele fura" - pana si asta mi se pare depasit in timpurile noastre. Problema adevarata este "nu gasim un presedinte care sa se implice" si, ca o consecinta directa, "administratorul si cenzorul sunt neglijenti si indolenti". Cum ziceam, la noi in bloc comitetul a fost inlocuit acum 1,5 luni. In vechiul comitet erau numai oameni peste 70 de ani si am stat aproape un an fara presedinte (indisponibil pe motive medicale). Toti cei care suntem acum in comitet, am acceptat cu greu sa ne implicam si doar pentru ca suntem foarte ingrijorati. Cu totii avem altceva mai bun de facut decat sa gestionam un bloc de 100 de apartamente cu proprietari plecati care pe unde sau proprietari foarte in varsta care nu isi mai pot ingriji proprietatile cum trebuie.

Consider ca legea este deficitara si ignora complet realitatea sociala curenta.

"lasind banuiala ca de fapt va doriti ca legea sa fie modificata dupa niste pareri" => Da, imi doresc foarte mult ca legea sa fie modificata astfel incat sa ma ajute sa imi administrez proprietatea. Gestionarea unui bloc cu 100 de apartamente ma depaseste, dar nu am incotro, sunt nevoita sa ma implic.

Va multumesc inca o data tuturor pentru raspunsuri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu din text inteleg ca tot numai cu oamenii prezenti la vot se iau hotarari. Eu asa inteleg din textul acesta: "dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata". Si chiar si din exprimarea dv.: "in situatii deosebite". Pana la urma, ce inseamna situatii deosebite?

O sa divaghez putin, dar simt nevoia sa imi exprim frustrarea. Eu inteleg ca legea incearca sa apere impotriva comitetului care poate face abuzuri. Dar oamenii care fac legile astea nu au locuit niciodata la bloc. In cazul nostru, comitetul, nou in functie de 1,5 luni, dupa o perioada foarte lunga in care fostul presedinte a fost indisponibil dn motive medicale, convoaca adunare generala extraordinara pentru ca a descoperit ca nu sunt bani suficienti pentru lunile de iarna. Comitetul va cere bani, implicit vor aparea contestatii. Plus cei cativa vecini care contesta absolut orice, asa, ca un fel de activitate sportiva.. Am luat administratorul si cenzorul la bani marunti pentru activitatea din ultimul an si acum ne freaca sa respectam legea, sa nu mai mergem dupa cutume. Ba o sa mergem inainte dupa cutume, ca legea nu ne ajuta, legea ne impiedica
Eu vorbesc de adunarea generala extraordinara. Eu intelg ca scrisorile ar fi exceptate in acest caz tocmai ca sa poata fi rezolvate cazurile de urgenta. Termenul minim de afisare in acest caz este de 3 zile. E o contradictie cu trimiterea scrisorilor unde trebuie asteptat ca scrisorile sa ajunga si apoi sa se intoarca de la cei care nu le-au ridicat.

O a doua intrebare: ar putea emailul sa substituie o scrisoare cu confirmare de primire? Asta pentru viitor, pentru ca acum nu avem adresele de email ale proprietarilor. Am primit deja un raspuns pe un alt topic, ca am putea schimba statutul privitor la adoptarea hotararilor. Dar acum vorbesc in mod expres de email, care sa substituie semnarea tabelului convocator. Administratorul ne-a zis sa ne luam gandul de la asa ceva..

Foarte multi proprietari ne-au cerut sa isi exprime chiar si votul prin email. Cat de legal ar fi?

Stiu ca sunt firme de administrare care ofera platforme moderne de comunicare. Stiti cumva daca in aceste platforme sunt implementate instrumente astfel incat comunicarea electronica sa substituie scrisorile, tabelul convocator si prezenta fizica la vot?
Buna ziua, imi puteti spune daca la adunarea generala extraordinara sunt necesare scrisori cu confirmare de primire catre cei care nu au semnat tabelul convocator? Noi interpretam legea ca aceste scrisori sunt exceptate la adunarile extraordinare. Oricum, termenul de afisare este 3 zile, nu ar fi timp de scrisori.
Va multumesc, e clar si e important pentru noi ca am obtinut raspunsuri.

Imi mentin totusi parerea ca a gestiona o comunitate de 100 de apartamente in coproprietate fortata nu e un lucru usor. Legea ar fi trebuit sa fie mai prietenoasa cu asociatiile de proprietari.
Am inteles, va multumesc. Discutia a fost de ajutor pentru mine, mi-am lamurit niste lucruri.

Mai insist cu doua intrebari, stiu ca exagerez si devine offtopic dar e important pentru noi. Daca angajam un avocat care sa reprezinte asociatia in instanta, ce sanse sunt ca cererea sa nu fie acceptata sau sa fim contestati din cauza faptului ca presedintele nu este proprietar? Asociatia a mai actionat in instanta cele doua apartamente si pe undeva lucrurile s-au impotmolit, apoi presedintii de la acele momente au plecat din bloc. Suntem ingroziti de problemele generate de cele doua apartamente.

Si, a doua intrebare, cenzorul nu ar fi trebuit sa se sesizeze si sa ne sesizeze ca nu am procedat corect alegand astfel presedintele? Pana la urma, noi suntem niste bieti oameni care in timpul liber incercam sa avem grija de proprietatile nostre, nu suntem cunoscatori de legi. Sincer, pe mine sa fiu membru in comitetul unui bloc cu 100 de apartamente ma depaseste si as fi vrut sa nu ma implic dar am considerat ca nu am incotro. (si am cel putin studii medii, sa zicem. Nu ar trebui ca un om cu studii minime sa isi poata administra proprietatea?)
Da, ar fi de mare ajutor sa putem lua hotarari online. Dar ne trebuie AG ca sa schimbam statutul.
Daca tot facem efortul asta, nu am putea schimba statutul si ca membri ai asociatiei pot fi proprietarii sau reprezentantii lor legali? Implicit si membrii in comitet si presedintele sa poata fi alesi dintre reprezentanti. Asta ar fi de real ajutor. Stiti cati proprietari la noi in bloc sunt foarte in varsta si sunt reprezentati de copiii lor in asociatie? Avem proprietari de peste 90 de ani care sunt in ingrijirea copiilor lor. Sau cei plecati la munca care incotro, la fel, de apartamentele lor au grija membrii famiilor lor.
Am inteles raspunsul, multumesc. Din pacate foarte dezamagitor pentru mine. Presedintele este deja ales, isi exercita functia de doua luni, nimeni pana acum nu si-a pus intrebari daca e proprietar sau nu. Ne este foarte greu sa convocam AG acum la asa scurt timp dupa ce am avut adunare generala extraordinara pentru alegerea presedintelui.

Multumesc pentru raspunsurile prompte, din partea mea topicul se poate inchide.

Nu pot sa nu ma gandesc insa daca vreunul din cei ce fac legile arunca vreo privire pe discutii de genul asta. Sa observe in ce situatii sunt pusi oamenii din cauza unor legi negandite. Ca fapt divers, ca sa convocam AG, trebuie sa trimitem scrisori cu confirmare de primire tuturor proprietarilor care nu sunt in tara si care nu semneaza tabelul convocator. Imi cer scuze pentru divagatie dar sunt foarte dezamagita.
Nu este unic la parinti. Nu se pune problema sa devina proprietar.

Am inteles raspunsul dumneavoastra, va multumesc. Din pacate mi-as fi dorit sa nu fie asa categoric, adica am sperat sa existe o portita oarecare, pentru ca spiritul legii noi il respectam. Mai greu cu litera legii..

As vrea sa continuu discutia despre posibilitatea sa incep eu, ca membru al comitetului, actiunile in instanta. Ar trebui sa continuu pe alt fir de discutie?