Este vorba de un cetățean român cu rezidența într-o altă țară UE (cu permis de rezidență în Spania). Deține pașaport românesc, dar nu are CI și nici domiciliu în România. Nu are nici conturi bancare în România.
Are CNP și pașaport românesc, unde la domiciliu scrie ”SPANIA” fără alte detalii.
În aceeași seară în care a fost amendat, la câteva ore după, avea avionul de plecare. Așadar nu mai e în România, nu poate plăti la vreun sediu fizic sau ghișeu.
Pe hârtia roz cu PV-ul, nu există detalii de plată de niciun fel.
Fiindcă nu are domiciliu în România, NU am reușit să plătim online pe ghiseul.ro - pentru că îți cere detaliile domiciliului pentru a face plata.
Așadar am căutat detalii online și am găsit legea aceasta:
[ link extern ]
Articolul 17, alineatul 2:
”(2) Amenzile aplicate cetățenilor statelor membre, altele decât România, cetățenilor unui stat participant sau cetățenilor români ori străinilor cu domiciliul ori, după caz, reședința sau rezidența în aceste state, pentru încălcări săvârșite în condițiile prevăzute la alin. (1) care, potrivit legii, constituie contravenții, se fac venit la bugetul de stat și se achită în numerar la orice unitate a Trezoreriei Statului sau prin virament în contul corespunzător de venituri ale bugetului de stat deschis la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București, codificat cu codul de identificare fiscală al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București.”
Bun, ne-am orientat după acest cont și am găsit o listă pe site-ul ANAF:
[ link extern ]
Unde avem acest IBAN: ”RO95TREZ70020A350103XXXX - Venituri din amenzi aplicate persoanelor nerezidente”
Ca să nu facă plata în euro și să nu știm sigur ce sumă ajunge la destinație, am încercat eu să fac transfer în lei din ING cu suma exactă de plată.
Când am pus IBAN-ul în aplicație, a apărut un câmp ”CUI Institutie Beneficiara” unde, din ce am găsit pe net, trebuie pus CNP-ul lui. Zis și făcut, am completat CNP-ul lui iar la detalii plată am completat seria și numărul procesului verbal al amenzii.
Am făcut transferul în 17.10.2025.
Dar azi, 23.10, mi s-au returnat banii în cont?!
La retur, apar următoarele detalii: ”Detalii
/ROC/./RFB/20251020/20251020/<cnp lui>/<detaliile scrise de mine>"
Nu înțeleg - acest IBAN nu mai e valabil? Am completat greșit detaliile?
Cum trebuie procedat pentru a plăti ONLINE această amendă?
Mulțumim!