avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Activitate mihai_u

Activitate mihai_u

Răspuns la discuția UNDE PLATESC CONTRIBUTIILE?
veti plati in ilfov, dar in decl 112 veti trece casa de sanatate Bucuresti la fiecare salariat
Răspuns la discuția baza calcul concediu medical
Din punctul meu de vedere angajat NU are dreptul la concediu medical si, implicit nici la plata acestuia
Răspuns la discuția rog urgent raspuns
P_Ruxi a scris:

Va recomand sa aplicati art. 7 din OUG 158 :

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.




Atentie!!!
In baza acestui stagiu are dreptul al concediu medical. Asta nu inseamna cava fi si platit.
Indemnizatia pt CM se calculeaza ca medie la ultimile 6 luni. Daca nu a fost asigurat in ultimile 6 luni indemnizatia va fi 0 (zero).
Răspuns la discuția drepturi salariale
se retine suma bruta (stagiul de cotizare de la CAS trebuie sa reflecte realitatea pana la urma...)
mihailtoma a scris:

Angajatorul poate emite un set de politici contabile prin care decide ca platile salariilor se fac prin virament/carduri etc.
Daca el face plata la data specificata in contract, nici un ITM de pe lumea asta nu are ce-i face.
Pe de alta parte, nu vreau sa fiu malitios, dar daca ai 500 de angajati, ce faci, mai angajezi inca 3 casiere sa numere banii? Suntem in secolul 21 totusi.....


Subscriu si eu la cele spuse cu completarea prevederilor din codul muncii care ii da angajatorului acest drept Art. 40:
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;

Binenteles ca angajatorul este obligat ca plata salariilor sa fie facuta la data agreata in CIM.
Daca se intarzie plata salariilor aveti dreptul la primirea de dobanzi.
Răspuns la discuția DECL 112 SI CETATENII STRAINI
veti face rectificativa cand aveti cnp-ul (dar puteti plati contributiile pt el)
Răspuns la discuția Poprire salar - impozit
popescu leontina a scris:

Conform Art. 169 al. (4)Legea 53/2003 Codul muncii, Retinerile din salariu cumulate nu pot depãsi în fiecare lunã jumãtate din salariul net.




Ca sa se poata retine 50% din salar trebuie sa existe cel putin 2 retineri. Dace avem numai o retinere limita este de 30%.

In privinta finantelor ....... ei stiu foarte bine acest lucru (limita de 30%, respectiv 50%) dar functionarii din bancile in care sunt blocate conturile de obicei "uita" ca exista o lege care trebuie respectata si vireaza absolut toti banii catre finante (de ce sa ne mai complicam sa calculam?? ca e greu #-o ).
Răspuns la discuția tichete de masa
ondino a scris:

danutza-dana a scris:

Va rog sa-mi spuneti daca mi-am dat demisia conf art 55/lit b pe 23 08 2011,dar contractul de munca mi-a fost inchis incepand cu data de 31 08 2011,mai pot beneficia de tichetele de masa aferente lunii august 2011?Multumesc!



Legea 142/1998,prevede ca:

Art. 5. - (1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.

Deci,pt. luna august ati primit tichetele in ultima parte a lunii iulie.Pe 31 august,nu mai puteati primi tichete,caci acestea se distribuiau pt. septembrie,cand dvs. deja nu ma aveati raporturi de munca cu unitatea.


In general angajatorii nu prea respecta aceasta regula de acordare a tichetelor de masa din cauza complicatiilor generate de regularizarile ulterioare (ca de obicei legislatia e conceputa pentru firmele mici). Majoritatea angajatorilor cu peste 100 de angajati acorda tichetele in prima decada a lunii pentru luna anterioara.
Răspuns la discuția rectificativa 112
1. Nu se platesc amenzi pt declaratii rectificative.

2. nu cred ca trebuie depuse rectificative pe toate lunile pt coasigurare. Este suficient sa depuneti pt iunie daca coasiguratul are probleme medicale, iar daca nu are probleme medicale puteti sa depuneti pe iulie 112 cu respectivul coasigurat, iar de la date depunerii va avea asigurare medicalla
Răspuns la discuția taxe pt. salariati
icapopa2011@yahoo.com a scris:

Va rog sa-mi raspundeti: ca salariat, cum si unde ma pot interesa daca societatea este la zi cu plata taxelor si impozitelor pentru mine. Am sunat si la ANAF si mi-au spus ca nu au voie sa dea aceste informatii.


In primul rand faptul ca angajatorul nu a platit contributiile nu mai are nici o importanta pt angajat, din punct de vedere al drepturilor de primit de la stat (pensie, somaj, asigurari de sanantate). Prin urmare cei de la Anaf au procedat corect (informatia nefiind publica)

Ce este insa extrem de important este sa va asigurati ca angajatorul a depus declaratiile lunare (112) pt stagiile de cotizare la CAS, Cass si somaj.
Acest lucru se poate realiza prin solicitarea urmatoarelor informatii:
de la CAS - stagiu de cotizare (10 RON costa)
de la CASS - se verifica daca sunteti aigurat (unele case ofera posibilitatea verificarii online pe site-ul lor) - intrebati la medicul de familie
Somaj - se solicita stagiu de cotizade de la AJOFM