avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1342 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate EcaterinaTz

Activitate EcaterinaTz

Răspuns la discuția Alienare/înstrăinare parentală
Mulțumesc pentru răspuns! În Republica Moldova urmează să facă toate demersurile pentru a solicita un program de întrevederi și expertiză psihologică a copilului, însă oare are rost să deschidă în România împotriva fostei soții un proces de alienare parentală? I-a scris fetița și trimis mesaje vocale care de departe se observă că sunt dictate, au un limbaj matur pentru un copil de 9 ani. Are un tată șanse la câștig de cauză ? Și ar putea face ceva cu această hotărâre din România dacă i-ar fi favorabilă, o poate aplica cumva în Moldova? În RM termenul de alienare parentală încă nu există în legislație, din câte știm este doar un proiect de lege deocamdată.

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Instanta competenta sa judece o cxerere de stabilire a unui program de vizita este cea din Republica Moldova. Tot legislatia moldoveana se va aplica si in legatura cu exercitarea autoritatii parintesti si a sanctiunilor la nerespectarea programului. Trebuie sa ia legatura cu avocat din RM sa discute ce opriuni are si sa le urmeze daca isi doreste sa aiba legaturi cu minora.

Bună ziua! Soțul meu are o fetiță din prima căsătorie, pe care nu a văzut-o de vreo 6 ani. Fosta lui i-a promis că o să facă în așa fel, încât fetița să nu-l cunoască și s-a ținut de cuvânt. De la 5 luni i-a fost prezentat un alt bărbat ca fiind tatăl ei și bineînțeles îi spune tată aceluia. În primii trei ani soțul meu s-a văzut cu cea mică, cu chiu, cu vai, iar ulterior maică-sa a început să îi blocheze orice acces. Trebuie să punctez următoarele:
1. Soțul meu locuiește în România, iar fosta lui împreună cu fetița în Republica Moldova. Toți 3 au cetățenie română și moldovenească.
2. Nu este stabilit grafic de întrevedere cu copilul. Cineva i-a spus acum câțiva ani soțului meu că instanța din RM poate să stabilească programul standard de vizitare, cel cu 2 weekenduri în fiecare lună, chiar dacă el locuiește la sute de km distanță. Iar dacă va absenta de 3 ori de la întrevederi, poate fi decăzut din drepturile părintești. Din aceste motive, soțul meu nu a acționat în judecată pentru stabilirea unui grafic de întrevederi cu fetița lui.
3. Fosta lui profită de distanță și de faptul că ea și soțul ei curent au deplin control asupra fetei, astfel că l-a blocat pe toate rețelele de socializare pe soțul meu, el neputând să vadă măcar poze cu fetița pe contul mamei ei, darămite să vorbească cu ea.
4. Recent soțul a descoperit contul de TikTok al fetiței, aceasta l-a “vizitat” înapoi de câteva ori, însă când soțul și-a luat inima în dinți și i-a trimis cerere de “prietenie” ca să poată comunica în scris cu ea, a fost blocat de pe contul fetiței. În prezent contul fetiței și al mamei ei sunt private, deși până acum au fost publice. Intuim că fosta lui a fost cea care l-a blocat și nu fetița.
5. Soțul meu și fosta lui “au rămas în contact” pe o singură rețea de socializare, el i-a tot scris în ultimii ani, întrebând-o de cea mică, însă ea nu îi răspunde absolut niciodată înapoi, deși mesajele apar vizualizate.
Cu toate piedicile, soțul meu a găsit căi să mai facă rost de câte o poză cu fetița lui, a aflat și unde învață, în ce clasă concret e, cine îi este învățătoare. Ar vrea să îi scrie învățătoarei, să o întrebe despre reușitele fetiței, însă se teme că învățătoarea o va înștiința pe mamă, și să nu facă mai rău cumva..
Pot fi considerate toate acestea drept înstrăinare parentală?
Dacă soțul meu o acționează în judecată pe fosta lui ca cetățeni români ambii, poate avea vreun câștig ? Dacă da, ce ar putea face cu acea hotărâre în Republica Moldova? Sau el cu datele lui de identitate ca cetățean român o poate da în judecată în România pe ea, cu datele ei de identitate moldovenești? Ar avea șansele unui deznodământ favorabil lui? Și dacă da, îl poate pune în practică în Republica Moldova, pentru că acolo locuiesc de facto fetița cu mama ei?
Soțul meu își dorește foarte mult să reia legătura demult pierdută cu fetița, nu poate aștepta până când aceasta va împlini 14-15 ani și mama sa va avea acces mai greu la rețelele ei. Se teme că la vârsta aceea va fi prea târziu pentru ca fetița să aibă o atitudine pozitivă față de el. Mulțumesc anticipat pentru orice răspuns!
Bună ziua! Am fost atrasă într-un proces de judecată în calitate de intervenient accesoriu. În speță, fosta soție a soțului meu vrea să modifice cuantumul pensiei alimentare pentru copilul lor. Avocata dânsei a solicitat de la soțul meu adeverința lui de venit și adeverința mea de venit. Judecătoarea nu a respins această pretenție și i-a zis soțului meu să aducă aceste două acte și în plus să mă înștiințeze că trebuie să depun o declarație prin care îmi exprim opinia referitor la efectele măririi pensiei alimentare. A menționat că dacă nu vreau sau nu pot să mă prezint la dezbateri, nu e obligatoriu, însă trebuie neapărat să expediez în scris acea opinie a mea. Întrebarea mea este: pot eu să refuz prezentarea adeverinței mele de venit? Soțul o va aduce pe a lui bineînțeles, are calitate de pârât la proces și se dispută pensia alimentară pentru copilul său din prima căsătorie. Eu însă nu vreau să-mi fac publice veniturile, acestea fiind date cu caracter personal și confidențiale. Are vreo relevanță prezentarea veniturilor mele, având în vedere că pensia alimentară se stabilește din veniturile părintelui și nu din bugetul comun al noii sale familii? Avem și 3 copii împreună cu soțul meu. Totodată, dacă judecătoarea i-a zis soțului meu să mă înștiințeze despre atragerea în proces, voi primi citație oficială la adresa din buletin? Nu au buletinul meu, nici certificatul nostru de căsătorie, și în plus, nu mai locuiesc de câțiva ani la acea adresă. Mulțumesc anticipat!
Nu știm nici cum îl cheamă, nici numărul de telefon.. Deși soțul i-a cerut avocatei datele de contact, nu i le-a dat. Darămite ceva acte de la executor

Cornel Vasile a scris:

Doar sa aflati cine ste executorul judecatoresc .. nu aveti niciun act de la acesta ?

Avocata ține legătura cu el. A rugat-o soțul să-i dea numărul de telefon al executorului, să vorbească direct cu el pentru a nu o mai întreba de fiecare dată pe dumneaei, dar nu ni l-a dat. Acum periodic o întreabă soțul despre dosar, dar nu primim niciodată vreo veste nouă, ori nu răspunde, ori ne zice că nu e nimic nou. De aceea am hotărât să întrebăm aici pe platformă dacă există vreo șansă de soluționare…

Cornel Vasile a scris:

Societatea figureaza in functiune potrivit ONRC la adresa Bucureşti Sectorul 4, Aleea MOLDOVENI, Nr. 8, PARTER, Bloc 55, Scara 8, Apartament 92.. la executor ati intrebat ce s-a mai facut in dosarul de executare?

A depus avocata care l-a reprezentat în instanță. În decembrie 2022 menționa dumneaei că vorbise cu executorul, care îi cerea atunci soțului un extras de cont unde să fie virați ulterior banii. În iunie 2024 a avut loc o ședință de judecată privind executarea silită art.906, soluția pronunțată fiind: “Obligă pârâta să plătească în favoarea reclamantului o penalitate în cuantum de 200 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând de la data pronunţării prezentei încheieri şi până la executarea efectivă a obligaţiei de a dispune reintegrarea creditorului în postul şi funcţia deţinută anterior concedierii…”. Doar că, în acești 3 ani, firma nu a dat niciun semn. Soțul nu a primit decizia de reangajare, executorul înțeleg că nu poate să dea de ei… O să rămânem cumva cu dreptatea doar pe hârtie?
Este vorba despre MRHILLES LOGISTICS S.R.L., CUI 37257365. Cred totuși că executarea nu a “început”, soțul nu a primit decizia de reangajare și din câte înțeleg, nu se știe suma care ar trebui executată (?!).

Cornel Vasile a scris:

Despre ce societate este vorba?

Sentința a fost pronunțată pe 22 septembrie 2021 de către Tribunalul Ilfov, definitivă prin Decizia din 23 martie 2022 pronunțată de Curtea de Apel București.
Nu cred că s-a interesat la ONRC, n-aș ști să vă spun sigur. Am găsit informații că starea de activitate a firmei conform ANAF este “inactivă” din 21.02.2023 conform dosarului întocmit de Administrația sector 4 a Finanțelor Publice.

Cornel Vasile a scris:

La ONRC a intrebat despre starea acelei societati ?

In 2021 cand s-a dat hotararea?

Bună ziua! Soțul meu a câștigat un proces de judecată împotriva fostului angajator, în urma concedierii de către cel din urmă fără preaviz. Procesul a fost câștigat în anul 2021, instanța hotărând ca firma să-l reangajeze pe soț și să-i plătească retroactiv salariile din momentul concedierii până în momentul reangajării. Au trecut 3 ani de atunci și nu a primit nimic, nici măcar un telefon, scrisoare, sms, darămite banii. Nu se poate lua legătura cu nimeni de la acea firmuliță, aveau 2 salariați în 2021. S-a dispus și executarea silită a firmei, însă nu s-a întâmplat nimic. Firma pur și simplu pare că s-a evaporat. Din ce am găsit pe net, nu au intrat în insolvență, doar că toate datele financiare despre ei se opresc la anul 2021. Ultima ședință de judecată privind executarea silită a fost anul acesta. Mai are vreo șansă soțul meu să recupereze banii datorați de fostul angajator? Acea firmă a avut și alte procese deschise privind executarea silită de la companii mai mari.