Multumesc pentru raspuns. Un partaj la notar are costuri considerabil mai mari cel putin pentru proprietati imobiliare, asadar nu inteleg de ce nu face toata lumea conventie de separare a bunurilor imobile inainte de divort si apoi sa nu mai plateasca procent din valoare la partajul amiabil.
Buna ziua,
As avea si eu o intrebare legata de bunurile comune. Suntem casatoriti de mult timp, si sotia doreste sa divorteze (amiabil).
Avem 2 proprietati in comun (2 apartamente), fiecare cu o cota parte la ambele. De asemeni avem si conturi bancare pe numele fiecaruia.
Am dori amiabil ca eu sa iau 1 apartament, ea cealalt si fiecare sa ramana cu conturile pe care este titular. Eu doresc sa impartim asa inainte de a face divortul.
Intrebarea mea este, am discutat cu un avocat si dumnealui mi-a spus ca se poate face o conventie de separatie a bunurilor inainte de a divorta, in care stipulam ca bunurile noastre comune (apartamentele) unul va reveni mie, unul ei, la fel si conturile. Si ca in felul asta nu e nevoie de partaj.
Este corect ce spune dumnealui? Intreb deoarece citind pe net am vazut ca doar pe bunurile proprii are sens separatia.
In cazul in care e ok separatia aceea, are vreun termen in care expira sau este pe toata durata casatoriei (care oricum va fi scurta)? Plus ca la separatie ar fi costuri mai mici decat la partaj la notar.