Buna ziua! Si multumesc anticipat pentru ajutor!
Este cineva care a fost in situatia urmatoare sau cineva avizat care cunoaste exact cum se pune problema pentru aceasta situatie prinvind concediul de maternitate (prenatal si postnatal)?
Mentionez mai intai ca am intrat in concediu de maternitate pe 27.10.2025, urmand sa nasc in jurul datei de 23.12.2025.
Am mai multe contracte de munca, 3 la numar:
-Un loc full time, angajata din aprilie 2023, deci aici am clar stagiu de cotizare complet
-Al doilea loc, contract inceput la 01.04.2025, deci indeplinesc si aici stagiul de cotizare
-Al treilea loc, contract inceput la 12.05.2025, deci aici nu sunt complete cele 6 luni (situatie pentru care si scriu aceasta postare)
DAR
Anterior am mai avut un loc de munca in alta parte din luna noiembrie 2023 pana pe 31.03.2025, cand am incetat activitatea la acea firma.
Este posibil ca pentru calculul stagiului minimum de cotizare pentru locul nr. 3 de munca, sa se ia in considerare prin insumare perioada de la ei + cat mai este nevoie pentru a implini cele 6 luni de la firma la care am incetat activitatea anterior?
Am citit in OUG 158/2005 si in normele de aplicare, dar nu imi este clar.
Se mentioneaza la art. 7, ca stagiul minimum este de 6 luni realizate in ultimele 12 anterioare lunii pentru care se acorda CM.
La art. 8 spune ca stagiul de asigurare se constituie prin insumarea: b)perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concediu si indemnizatii
Si art. 33 la care se vorbeste despre situatia in care se desfasoara activitate la mai multi angajatori, ca indemnizatia se calculeaza si plateste de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minimum de asigurare de 6 luni.
Am inteles ca baza de calcul este doar venitul obtinut pe fiecare loc de realizare.
Ceea ce ma intereseaza pe mine este daca pentru indeplinirea stagiului de cotizare (perioada minima), pot insuma din cele doua locuri. Legat de indemnizatie (bani) inteleg ca voi primi doar pentru lunile de la actualul angajator.