avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Activitate Birou de mediator Mihaela-Corina Bucur

Activitate Birou de mediator Mihaela-Corina Bucur

silvia77 a scris:

in contractul pe care l-am semnat promitentul vanzator se obliga sa puna la dispozitie cadastrul si intabularea lucru care nu s-a intamplat.


Asa spuneti !... Ne lasati sa facem aici scenarii peste scenarii #-o!!!
In acest caz, este limpede ca buna ziua ca promitentul vanzator nu si-a respectat prevederile contractuale.
Totusi, daca situatia terenului nu este certa si tocmai acest lucru intarzie intabularea, lucrurile se complica... Atunci, ar trebui stabilita situatia juridica a terenului inainte de orice demers.
Conform art. 194 NCPC, cererea de chemare in judecata va cuprinde:

a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;

b) numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator. Dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art. 151, se va alatura cererii;

c) obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. Pentru imobile, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz. La cererea de chemare in judecata se va anexa extrasul de carte funciara, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara, eliberat de biroul de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia este situat imobilul, iar in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara, se va anexa un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt;

d) aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;

e) aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150. Cand reclamantul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca paratul este o persoana fizica. In cazurile in care legea prevede ca paratul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii de chemare in judecata. Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor, dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile in mod corespunzator;

f) semnatura.

Cererea astfel redactata va fi depusa la instanta in atatea exemplare cate sunt necesare pentru comunicare, fiind necesar si un exemplar pentru instanta.

Potrivit art. 150 NCPC, la fiecare exemplar se vor anexa copii certificate pentru conformitate ale inscrisurilor de care intelegeti sa va folositi in proces.
In cazul in care cererea a fost facuta prin avocat sau consilier juridic, respectiv mandatar, se va anexa delegatia avocatiala sau imputernicirea.
NCPC stabileste obligatia de a se atasa cererii si dovada achitarii taxelor datorate, netimbrarea sau timbrarea insuficienta fiind sanctionate cu anularea cererii.

Este important sa mai stiti ca, potrivit OUG nr. 80/2013, cuantumul taxei de timbru se modifica substantial in beneficiul dv. daca apelati la mediator pentru solutionarea conflictului inaintea deschiderii procesului judiciar, incheind un Acord de mediere. Instanta de judecata va lua act de acest Acord si va da o hotarare de expedient.

Articolul 11 alin. (1) din Ordonanta amintita prevede faptul ca, pentru cererea de incuviintare a Acordului de mediere se va plati o taxa de timbru judiciar de 20 de lei. Atunci cand prin Acordul de mediere se realizeaza un transfer de proprietate ori a altui drept real, ori Acordul priveste un partaj judiciar, la aceasta taxa fixa de 20 de lei se adauga 50% din valoarea care ar fi fost platita in cazul in care conflictul se solutiona in instanta de judecata.
Daca vreti sa deschideti actiune in instanta, trebuie sa aveti in vedere temeiul legal in baza caruia faceti chemarea in judecata.
In situatia in care nu doriti avocat, studiati foarte bine contractul si vedeti daca exista prevederi contractuale care nu au fost respectate, eventual clauze abuzive in avantajul vanzatorului, insa, daca astfel de prevederi nu exista, ci situatia este doar ambigua, riscati ca actiunea sa va fie respinsa ca neintemeiata.
Răspuns la discuția Pasageri de ocazie
Aveti dreptate ca ati purta si responsabilitatea pasagerilor, insa mi se pare o afacere super - desigur, cu licenta, cu tot tacamul :). Daca as avea un microbuz, m-as gandi serios la transportul de persoane. Dar poate ca aveti alta afacere in care sunteti deja implicat; dv. stiti mai bine.
Răspuns la discuția Escrocherie
an_rolf a scris:

Fara nicio intentie de lezare a dvs, ,,cine nu casca ochii, casca punga,,.


Cat de "mari" sa casti ochii daca nu ai studii de specialitate?!

Eu mergeam la imobil de doua ori pe saptamana sa urmaresc stadiul lucrarilor si observam si eu ce sarea in ochi: au facut peretii interiori din ce le-am cerut, i-am pus sa schimbe fereastra unei camere de doua ori - au schimbat-o, le-am cerut o fereastra in plus - au facut-o, le-am cerut sa-mi extinda apartamentul - mi l-au extins si când am venit si cu un inginer-constructor - surpriza! Cumparasem un jaf, facut de niste carpaci, care predasera stafeta altor carpaci, care n-au fost in stare decat sa dea o fata, in loc sa repare catastrofa celor dinainte :(...

Am deja cateva facultati. Totusi...nu pot sa fac cate o facultate in fiecare domeniu si nici nu pot veni cu un inginer-constructor la fiecare inspectie bisaptamanala a unei constructii.

Ideea este ca nu e normal ca noi, clientii, sa cascam ochii in domenii in care nu suntem avizati, ci ar trebui sa existe legi mai aspre si mai mult control din partea institutiilor abilitate, astfel incat asemenea grozavii sa devina aproape imposibil sa se mai produca...


Răspuns la discuția Pasageri de ocazie
Skybax a scris:

Si care erau beneficiile pe care le obtineati, daca cei din masina au zis ca nu v-au dat bani?


jenicaprod a scris:

Mi-a zis ca fac transport ilegal, ca fac evaziune fiscala, chiar daca nici unul nu a recunoscut ca a dat bani. A invocat un art. dintr-o lege(nu mai stiu care) prin care, spunea el, ca este interzis ca in masina mea sa transport persoane straine in vederea obtinerii unor beneficii. In final am scapat doar cu un avertisment verbal.


Beneficiile erau ca...politistul s-a prins ca este pacalit.
Insa chiar si in conditiile astea, fara existenta dovezilor ar trebui sa se mearga pe prezumtia de nevinovatie.
Iar avertismentul verbal...a fost mai degraba onorific, pt. ca politistul nu a putut dovedi ilegalitatea. Domiciliile diferite ale acelor persoane nu au nicio relevanta. Legea nu prevede sa ai prieteni doar dintr-o anumita zona :D!

Totusi, n-ar strica sa va ganditi serios la obtinerea licentei, ca sa nu mai aveti necazuri. De altfel, daca faceti aceeasi ruta, stiti ca va veti mai intalni cu acelasi politist, da? Cati prieteni puteti avea si cat de mare sa fie coincidenta sa mergeti mereu cu grupul in vizita :))?!
Transportul de persoane este o afacere profitabila, asa ca va veti amortiza rapid investitia si nu veti mai sta cu frica in san la fiecare chipiu albastru din trafic B-)!
Răspuns la discuția Escrocherie
an_rolf a scris:

In astfel de situatii, dvs. sunteti de vina. Banii nu se dau inainte, ca la ...alta afacere, se dau dupa efectuarea lucrarii.


Cum s-ar spune, tot mortul e de vina, da ?! Si care ar fi aceasta presupusa "vina"? Buna-credinta? Ca alta "vina" eu una n-am observat.
Am trecut si eu pe-aici, si tot din aceeasi "vina" a bunei-credinte. Din pacate, la mine este vorba de un apartament intreg, nu doar de o lucrare; cu alte cuvinte, am cumparat un jaf, cu care momentan nu am ce face din cauza proastei calitati. De-abia in urma acestei drame, s-a gandit sa-mi spuna si mie o ruda (care a patit-o si ea la rândul ei; nici ea nu s-a nascut invatata) ca trebuie sa fii tot timpul in urma cu plata! Multumesc frumos de informatie, dar a venit "un pic" cam tarziu. Imi va fi de folos de-abia la urmatorul apartament !...
De-asta zice o vorba: Invata din greselile altora; nu vei avea timp sa le faci tu pe toate!

patrascu razvan a scris:

Cati bani dai, atata face, este o vorba, nici gand de inselaciune, atata a stiut "meseriasul".


flori2009 a scris:

Mi-a cerut si bani pentru materiale pentru care nu mi-a prezentat nici o factura desi am solicitat-o. (...)
I-am spus ca va trebui sa dea jos tencuiala si sa o refaca dar a refuzat, conditii in care am renuntat la serviciile lui.


Eu una n-as miza pe lipsa intentiilor de escrocherie, din moment ce clientul i-a solicitat factura si individul a refuzat sa i-o arate, ca apoi sa refuze sa refaca lucrarea evident esuata.

Totusi, nu pierdeti speranta de a va intelege amiabil. Adresati-va unui mediator, care sa-i trimita o invitatie la mediere. Poate va coopera.


Răspuns la discuția insulta si calomnie
Inteleg ca dv. amanati dezbaterea succesiunii de 3 ani de zile, bazandu-va pe speranta falsa ca fratele dv. va relua cu dv. vechile raporturi familiale intr-o zi cu soare?!!! Intoarceti-va pe pamant: acest lucru nu se va intampla!
Ideal ar fi sa rezolvati aceasta neplacuta situatie prin mediere, insa ca acest lucru sa se intample, fratele si cumnata ar trebui sa aiba minima bunavointa de a se prezenta la mediator. Din acel moment inainte, totul depinde de abilitatea profesionistului.
Daca sunt atat de inraiti incat nu se vor prezenta, aveti doar calea instantei, insa nu mai amanati la infinit; asa cum vi s-a mai spus, dezbaterea succesorala este prioritatea si solutia in acelasi timp, nu insultele si calomniile; titlul pe care l-ati pus topicului dovedeste faptul ca pe dv. jignirile va preocupa, nu intrarea in drepturi; trebuie sa intelegeti ca aveti prioritatile bulversate si sa puneti piciorul in prag convingand-o pe mama dv. sa deschideti actiune in instanta.
Vad ca stiti ca, trecând peste 2 ani de la decesul tatalui dv., ati ajuns in situatia in care veti plati statului un procent de 1% din valoarea bunurilor succesorale. Deja, efectele amanarii se resimt si pe plan financiar.
Daca fratele refuza solutia stabilita de instanta, pt. asta exista executorii judecatoresti pe lume.
Va doresc vointa, hotarare si actiune!
Răspuns la discuția Divort si partaj
Stimata doamna,
Luati in calcul posibilitatea de a face partajul bunurilor mobile si imobile prin mediere, caz in care nu aveti nevoie de legi, probe si martori, dat fiind ca discutiile vor avea loc pe baza intereselor si nevoilor dv., clar specificate.
Acordul de mediere incheiat va fi autentificat notarial sau supus incuviintarii instantei de judecata si va deveni titlu executoriu.
In speta prezentata, deduc ca lucrurile stau astfel: ati incheiat un antecontract (promisiune bilaterala de vanzare-cumparare), urmand ca ulterior sa se efectueze cadastrul si intabularea de catre promitentul vanzator, ca sa puteti perfecta si contractul de vanzare-cumparare.
Din punct de vedere legal este in regula: notarul poate autentifica un astfel de antecontract, inclusiv cu plata integrala a pretului.
Ideea este ca dv., in calitate de promitent cumparator, ati acceptat cea mai riscanta varianta, si anume aceea in care ati achitat pretul integral al unui teren fara cadastru si intabulare, pe baza unui antecontract si a sperantei ca promitentul vanzator isi va respecta cuvantul si va efectua cadastrul si intabularea. Se pune intrebarea: pe langa cuvantul promitentului vanzator, antecontractul cuprinde vreo clauza prin care acesta s-ar obliga sa efectueze cadastrul si intabularea si sa suporte cheltuielile generate de intocmirea acestora?

Aveti cateva variante din care sa o alegeti pe cea pe care o considerati cea mai pertinenta:
1. Dacă promitentul vânzător se răzgândește, de obicei se insereaza în antecontract o clauză conform căreia acesta va achita promitentului cumpărător dublul sumei dată la autentificarea antecontractului (in cazul de fata, dublul costului integral al terenului). Exista stipulata o asemenea clauza in antecontract?
2. Aveți posibilitatea ca în cazul în care promitentul vânzător nu mai dorește încheierea contractului de vânzare la data stabilită, să solicitați să se înscrie în cartea funciară ipotecă legală asupra bunului pentru restituirea sumei de bani plătită la antecontract.

Stoica Ioana a scris:

Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.


Recomandarea doamnei avocat era valabila doar in cazul in care terenul avea deja cadastrul si intabularea facute.

Referitor la intocmirea cadastrului si a intabularii, in situatia in care aveti certitudinea ca promitentul vânzător este de rea credinta si refuza efectuarea cadastrului si a intabularii, continui enumerarea variantelor:
3. Va asumati dv. costurile legate de intocmirea cadastrului si a intabularii, dupa care puteti solicita instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.
4. Va adresati unui mediator pt. a initia procedura de mediere intre dv. si promitentul vânzător, varianta mai ieftina si mai rapida, care se va desfasura pe baza intereselor si nevoilor dv. si in cadrul careia va veti preciza clar pretentiile. Acordul de mediere incheiat va fi autentificat notarial sau incuviintat de instanta de judecata, devenind titlu executoriu.
5. Deschideti actiune in instanta, varianta mai costisitoare si de durata mai lunga.