avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Activitate adrian_sinkievici

Activitate adrian_sinkievici

In cazul expus de mine mai sus ma refeream la aceasi persoana. La data absolvirii facultatii persoana in cauza este deja somer de la fostul loc de munca. Care este statutul persoanei in cauza la data absolvirii si daca ulterior viitorul angajator poate beneficia de drepturile conferite de lege celor care angajeaza absolventi?
O persoana este trimisa in somaj de catre angajator cu 3 luni inainte de a absolvi o facultate. Poate respectiva persoana dupa absolvirea facultati (somera deja) sa beneficieze de drepturile oferite de somaj absolventului, respectiv viitorului angajator de beneficiile conferite de lege celor care angajeaza absolventi? Cum va fi considerata persoana in cauza pentru viitorul angajator, ca somer absolvent sau ca somer "clasic" ?
Din pacate ce spune adelaida_07 este adevarat, daca asa este interpretat textul legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj care spune la art.art. 37. -" (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au platit contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte." Atata timp cat angajatului i-au fost retinute contributiile pe statul de plata se poate considera ca angajatul si-a indeplinit obligatia de plata. Deoarece iata ce spune art. 27. -" (1) Angajatorii au obligatia de a retine si de a vira lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra bazei lunare de calcul, reprezentata de venitul brut realizat lunar, in situatia persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19." In conditiile acestea nu credeti ca ar fi normal ca angajatul sa beneficieze de indemnizatia de somaj atata timp cat se incadreaza in limitele prevazute de lege adica sa aiba un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni, iar lui i-a fost retinuta contributia? Eu consider in continuare ca este vorba numai de o interpretare abuziva a legii. Statul isi poate recupera debitul asa cum dealtfel prevede art. 32. din aceasi lege si anume:" - (1) In cazul neachitarii contributiilor pentru constituirea bugetului asigurarilor pentru somaj, a majorarilor de intarziere si a penalitatilor, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va proceda la aplicarea masurilor de executare silita prevazute de lege.
(2) Recuperarea debitelor din contributii si majorari se poate face si prin compensarea cu active imobile din patrimoniul debitorilor, evaluate de institutii autorizate in conditiile legii, cu conditia ca acestea sa fie necesare functionarii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si sa fie prevazute in programul de investitii."
adelaida_07 a scris:

sanastasiu a scris:


Daca nu sunt virate contributiile nu va primi somaj, acest lucru este evidentiat in adeverinta tip ceruta de somaj de la societate.

Spuneti ca "daca nu sunt virate contributiile nu va primi somaj". Eu consider asta un abuz de putere din partea autoritatii, deoarece in acest fel nu se mai face diferentierea intre suportatorii si platitorii de contributii si impozite, concept reglementat prin Legea 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare. Poate multi angajati nu cunosc, dar ei sunt doar suportatorii contributiilor si a impozitului pe salariu, iar obligatia calcularii,retinerii si virarii acestora ii revine angajatorului. Asadar, de ce se incearca a se ingradi un drept elementar al salariatului, si anume acela de a beneficia de ajutorul de somaj atata timp cat el (salariatul) a suportat contributia de somaj, fiindu-i retinuta din salariu? Modalitatea cum intra statul in posesia acesteia nu mai reprezinta problema salariatului. Statul nu are decat sa se indrepte impotriva angajatorului pentru a-si recupera debitul.