avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Activitate filipa

Activitate filipa

Răspuns la discuția Intrarea in posesie
Va multumesc din suflet pentru ajutor si pentru timpul acordat.
Daca aveti rabdare sa cititi, eu va scriu povestea punctual pentru a intelege situatia exacta si pentru a ma ajuta cu sfaturile dvs. daca veti mai dori.
Eu sunt prima sotie, am divortat in 1984 si am plecat din casa cu fetita in varsta de sase ani, lasand toate bunurile personale si comune, din cauza violentelor insuportabile. Am stat cu chirie, am dormit pe jos cu copilul, am facut sacrificii si am crescut singura copilul, pentru care primeam pensia de intretinere numai prin hotarari judecatoresti. Defuctul, fostul sot s-a casatorit si a inchiriat aproape in permanenta apartamentul cu toate bunurile comune si personale, pe bani grei, fiind in zona zero a orasului, langa facultatea de medicina. El a locuit la parintii lui, l-a scoala unde a functionat, cu chirie, la prieteni, iar sotia lui la parintii ei ( a fost o casnicie de convenienta, dar asta nu are importanta).
Din cauza situatiei financiare precare nu am avut posibilitatea sa deschid proces de partaj decat in anul 2006.
Am castigat procesul in sensul ca mi s-a atribut cota cuvenita de 50% din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei si bunurile personale in totalitate, dar nu s-a specificat un termen de plata a sultei si nu mi s-au atribut cheltuielile de judecata care au fost in valoare de 5.200 lei, motiv pentru care am depus actiune pentru apel. Fostul sot a inaintat si el apel pe motivul ca mi s-a atribuit o cota prea mare si ca pentru bunurile personale, perioada este mai mare de trei ani, astfel s-a prescris. Fara a depune nici o dovada pentru valoarea apartamentului si pentru contributia mea ci doar numai calcule facute de aparatorul sau, i s-a admis cererea, mi s-a dimunuat cota, mi s-a respins cererea privind bunurile personale (pentru care avusesem Ordonanta Presedintiala la vremea respectiva, adica imediat dupa divort in 1984, lucruri pe care nu am reusit sa le iau niciodata). In schimb mi s-a aprobat capatul de cerere privind termenul de plata a sultei, fiind de doua luni de la data pronuntarii.
Fostul sot a decedat dupa terminarea apelului si nu mai are cine sa-mi achite sulta, dar as fi multumita daca fiica mea (a noastra), ar reusi sa intre in posesia apartamentului pentru a beneficia de el. Sotia supravietuitoare refuza sa predea cheile apartamentului, chiar si in urma notificarii trimise. Ea nu a anuntat familia si nici pe fiica mea despre deces, noi afland cu totul intamplator.
Am inaintat actiune de recurs la Curtea de Apel, impotriva mostenitorilor, respectiv sotiei supravietuitoare si fiicei mele, pentru cota mea de contributie si pentru cheltuielile de judecata care s-au ridicat la 7.500 lei.
In paralel, fiica mea a deschis proces de partaj succesoral impotriva sotiei supravietuitoare, avand primul termen pe 29 aprilie a.c. Deoarece termenul este destul de mare, va inainta actiune pentru Ordonanta Presedintiala de evacuare, dar nu stiu ce sorti de izbanda va avea, deoarece nu avem decat o anexa de la fisc, unde sotia supravietuitoare figureaza cu rol unic nominal pe un alt apartament. Procesul de partaj succesoral poate dura cativa ani, mai ales ca va trebui introdus si pasivul mostenirii, care in afara de sulta mea mai cuprinde si datoriile de la intretinere de 5.ooo lei si impozit pe cladiri de 2.000 lei. Datoriile vor creste, penalitatile la fel si apoi se vor imparti proportional cu cota fiecarui mostenitor. Fiica mea in loc sa beneficieze macar acum de apartament, va plati datoriile existente si cele ce se vor acumula.
In recursul meu de partaj pe rol la Curtea de Apel, sotia supravietuitoare a depus a doua intampinare prin care refuza sa fie parte, invocand faptul ca nu are calitatea de mostenitor, nefiind inca citata pentru deschiderea succesiunii. Ea spune ca nu renunta la mostenire, dar nu vrea sa plateasca parte din sulta, deoarece nu are calitate de mostenitoare.
Evident ca vrea sa amane cat mai mult posibil procesele si sa beneficieze in continuare de toate bunurile comune ale mele cu fostul sot si de cele personale mie.
Am avocat si a mers foarte bine pana la decesul fostului sot, dar acum mi se pare ca nu mai este la fel. Eu stau nopti la rand si citesc Codul Civil si cel de Procedura Civila. Acum l-am angajat si in procesul de partaj succesoral al fiicei mele, deoarece stie bine situatia si m-am gandit ca ii va fi usor in acest proces care va urma.
Daca ati avut bunavointa si rabdarea de a citi cele scrise de mine, acum v-as cere cateva sfaturi.
- In procesul meu de partaj, fiica mea are voie sa ceara atribuirea apartamentului in locul tatalui ei ?
Avocatul spune ca nu are voie sa faca nici o cerere ci sa dea doar raspunsuri, deoarece nu a fost parte in proces de la inceput si in recurs nu se fac cereri noi. Mai arat faptul ca fiica mea a depus intampinare prin care si-a dat acordul privind cererea mea.
- Daca fiica mea ii ia locul tatalui sau in procesul meu de partaj, nu il inlocuieste si in dreptul sau de proprietate ? Adica nu devine proprietara in locul tatalui ei, inaintea finalizarii procesului de succesiune ?
- Eu pot cere instantei, ca printr-o incheiere sau in finalul procesului meu, sa fie nominalizata fiica mea in locul tatalui sau? (bineinteles ca impreuna cu sotia supravietuitoare)
- Eu mai am voie sa cer atribuirea provizorie a apartamentului pana la primerea sultei ?
- Daca fiica mea nu castiga prin Ordonanta de Urgenta, evacuarea sotiei ce alte cai de atac mai exista?
- Este bine ca actiunea pentru ordonanta, sa fie de evacuare a sotiei, sau ar fi trebuit sa fie de punere in posesie?
- Daca nu i se admit cererile prin instante, are voie sa intre in apartament cu forta ? Nu este periculos?
- Eu stiu ca am voie sa pun in executare Decizia Tribunalului, pentru ca este executorie chiar daca nu este definitiva, dar nu mai am impotriva cui sa o indrept, deoarece in decizie scrie numele decedatului si nu al mostenitorilor.
Este emisa Anexa nr. 24 (fosta nr.1), dar nu ajuta prea mult, decat inprocesul de succesiune.
Cu cat citesc codurile mai mult, cu atat imi pun mai multe intrebari, la care nu gasesc raspuns.
As mai angaja un avocat, dar mi-e frica sa nu se supere primul cu care am semnat contractele si nici bani nu mai am.
Va multumesc foarte mult daca ati avut rabdare sa cititi si sa-mi raspundeti. Va doresc multa sanatate!
Răspuns la discuția Intrarea in posesie
Sotia supravietuitoare are domiciliul oficial in acest apartamant in care a locuit sporadic. Acest apartament a fost inchiriat aproape in permanenta fiind in zona zero a orasului. Apartamentul este bun comun al defunctului impreuna cu prima sotie.
La finante, sotia supravietuitoare este inregistrata cu numar de rol unic pentru cladiri propr. personala.
Buna seara!
Cum poate intra fiica mea in posesia apartam. mostenit de la tatal sau, cat mai urgent.
Este deschis procesul de succesiune impotriva sotiei supravietuitoare care alt apart. propr. unde locuieste.
Sunt datorii la intretinere si altele de 7000 lei.
Va multumesc !