avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trebuie sa platesc comision agentiei ??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trebuie sa platesc comision agentiei ??

Buna ziua ! Sa va spun in ce consta problema mea :
Am gasit un apartament cu ajutorul unei agentii imobiliare si un angajat al agentiei a mers la intalnirea dintre mine si proprietar la notar unde am facut o promisiune de vanzare-cumparare in care se stipula ca eu promit sa cumpar apartamentul pentru pretul de 53.000 euro, din care am achitat avansul de 3.000 euro,iar restul de 50.000 euro urmand sa-l achit parte din credit bancar prin Pogramul Prima Casa
Acesta promisiune de vanzare se incheie in data de 25.09.2009 si are ca termen limita data de 02.12.2009
Deoarece Programul Prima Casa a mers destul de greu , proprietarul apartamentului este convins ca nu voi obtine creditul si imi trimite o notificare de la Biroul de Executori Judecatoresti prin care ma someaza ca in ziua de 02.12.2009,ora 16.00 sa ma prezint la sediul Biroului Notarilor Publici in vederea perfectarii in forma autentica a contractului de vanzare cumparare.
Deoarece dosarul meu de la banca nu era finalizat si deci nu aveam de unde sa onorez contractul, am pierdut 2000 euro din cei 3000 dati avans la proprietar, asa cum ,de altfel , era stipulat in promisiunea de vanzare-cumparare.
Mentionez ca in toata aceasta perioada agentia nu a dat nici un telefon sau nu s-a asigurat in vre-un fel daca eu am cumparat sau nu casa.
Partea buna este ca eu, am reusit sa-l conving pe proprietar,contra unei alte sume de 1000 euro sa ma mai astepte o perioada, adica pana pe data de 18.12.2009,operatiunea facandu-se printr-un act aditional promisiunii de vanzare-cumparare.
Am reusit in final sa obtin creditul bancar si am efectuat contractul de vanzare cumparare pe data de 16.12.2009
Problema este ca am fost instiintat telefonic de la agentia imobiliara ca trebuie sa achit suma de 1060.euro,suma ce reprezinta comisionul agentiei la tranzactia efectuata.Inca o data mentionez ca agentia nu a fost interesata daca s-a efectuat sau nu tranzactia in perioada primei promisiuni de vanzare-cumparare,iar acum pretind ca o sa fiu actionat in instanta si o sa platesc si penalizari de 1% pe zi.
Intrebarea mea este daca sunt obligat sa platesc acesti bani agentiei ?


Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:02, 1 Aprilie 2010
Daca ati incheiat contract cu agentia, da.
...stiu ca am semnat o foaie de vizualizare,dar doar intr-un singur exemplar.Daca as fi semnat vre-un contract nu trebuia sa am si eu o copie ?

P.S mentionez ca sunt confuz pentru ca in momentul semnarii promisiunii la notar eram extrem de obosit ( nu dormisem de peste 24 ore ) iar graba a venit tot la presiunea persoanei de la agentie.Spuneti-mi va rog cum ar trebui sa arate acest contract?
Va multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2010
danny78, utilizator
Nu ma ajuta nimeni ?
Contractul de vizionare cuprinde adresa apartamentului la care ati fost cu agentia, datele dvs. din buletin si specificatia ca in cazul incheierii tranzactiei pentru proprietatea respectiva va obligati sa platiti agentiei comisionul. Ar fi trebuit sa primiti si dvs. un exemplar pentru ceea ce ati semnat.
Eu nu am primit nici un exemplar din acest formular, iar cei de la agentie au aflat despre cumpararea casei de catre mine scotand un extras de carte funciara.
Acum,eu nu stiu cat de legal au procedat dansii cu acest extras de carte funciara si pe ce baza ma pot actiona in instanta ( asa cum m-au anuntat telefonic )dar daca este intradevar semnat un contract cu dansii este pe o perioada nelimitata ?
Adica nu este normal sa am o perioada limita stipulata in contract , asa cum dealtfel am in promisiunea de vanzare-cumparare ?
Ce ma sfatuiti sa fac ?
Pot fi actionat in instanta doar pe baza acelui contract sau este doar o intimidare din partea lor ?

Va multumesc pentru promtitudinea cu care mi-ati raspuns !

Alte discuții în legătură

Litigiu promisiune vanzare-cumparare narcisa002 narcisa002 Buna ziu. Am semnat o promisiune de vanzare cumparare pentru un apartament in Pitesti, in data de 08.06.2012, data la care am platit si comisionul agentiei ... (vezi toată discuția)
Contractul de vizionare al agentiilor imobiliare lony_269 lony_269 Buna ziua, ma numesc Loredana iar problema mea este urmatoarea: am cautat in ziarul local anunturi cu apartamente de vanzare, am sunt la un anunt care m-a ... (vezi toată discuția)
Cum verific daca imobilul ce vreau sa-l cumpar este in regula? 1984a 1984a În perioada următoare intenționez să cumpăr un apartament, jumătate din valoarea acestuia cu banii jos, iar jumătate din valoarea acestuia prin credit ... (vezi toată discuția)