avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere pentru acordare ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere pentru acordare ajutor public judiciar

Cum este posibil asa ceva?Am facut cerere de partaj in regim de urgenta deoarece fostul sot mi-a incuiat casele si nu pot intra, ca atare am cerut ajutor instantei, am cerut ajutor public judiciar si imi vine citatie sa ma prezint pe 3 iunie si sa platesc 50 milioane taxa timbru judiciar altfel se anuleaza cererea.
ESTE STRIGATOR LA CER CEEA CE MI SE INTAMPLA. CU ACTE DE PROPRIETATE IN MANA NU POT AVEA ACCES LA CASE, CER AJUTOR JUSTITIEI SI NU AM ACESTI BANI SA DAU TAXA TOTUSI VREAU S AINTRU IN PROPRIA CASA SI NU AM CUM.
OG 51/2008 stipuleaza la articolul 8 :

Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

acum depinde si de veniturile dvs pe cap de membru de familie.
da, asa este, cu noile taxe, se cam restrictioneaza accesul la justitie.
eu nu stiu despre ce este vorba exact in speta, dar trebuia declarata valoarea minima, ca oricum in cadrul procesului va exista o expertiza care va stabili valoarea reala a bunurilor.

av.m.vasilescu
Deci , incepe sa devina realitate ceea ce s-a sustinut si pana acuma de unii justitiabili : Cine are bani castiga in instanta , cu modificarea esentiala , cine nu are bani nici nu se poate apropia de justitie ,chiar daca are dreptate .Suntem egali in fata legii , numai ca cei care au bani sunt mai egali ?X-(X-(X-(
Doamna Avocat Vasilescu, am trimis adeverinta de salariu , am doar 9 milioane salariu si un copil in intretinere, deci intrunesc conditiile. Cand am depus cererea de partaj am atasat toate documentele si cerere de ajutor public judiciar si tot.
Intrebarea mea disperata este cui sa ma adresez ca sa am acces la propria casa in mod normal am drept legal de proprietate care imi este interzis, justitia imi opreste automat accesul pentru ca nu am bani sa platesc aceasta imensa taxa de timbru.
Imi este absolut imposibil ca dintr-un salariu de 9 milioane cu un copil in intretinere sa platesc aceasta taxa.
Pentru a fi admisă o cerere de scutire taxa de timbru trebuie ca aceasta să fie redactată în conformitate cu legea.
Tebuie să anexaţi toate documentele doveditoare cu cheltuielile pe care le faceţi, respectiv întreţinere, gaze, curent electric, impozite de plătit, cheltuielile cu creşterea şi educarea copiilor, certificate de naştere ale copiilor
De asemenea trebuie completată declaraţia pe propria răspundere anexată la lege.
Formulaţi astfel cererea şi instanţa vă va scuti de plata taxei de timbru.
Important! - Conform Og 51/2008 venitul trebuie să fie sub 500 lei pe membru de familie.
Dvs fiind trei membri, incluzând şi copii, îndepliniţi condiţiile cerute de lege.
Va trebui să luaţi şi o adeverinţă de la asociaţia de proprietari că locuiţi în apartament şi cîte persoane.
Am inteles, domnul Avocat Coman, eu le-am trimis adeverinta de la locul de munca, cererea de ajutor public judiciar, iar din acea adeevreinta si din hotararea judecatoreasca reiesea foarte clar ca nu am cum sa platesc aceasta taxa de timbru. Ok o sa mai fac o cerere. Multumesc foarte mult pt sfat.
locuiesc cu parintii mei si bunicii intr-un apartament de 3 camere sper ca asta sa nu se inteleaga de domnii magistrati ca am de unde sa platesc acesta taxa.

Alte discuții în legătură

Taxa timbru kennya kennya buna ziua de cate ori pot beneficea de scutirea de taxa de timbru judiciar.mentionez ca acum 2 saptamani am depus actele pt aceasta scutire intr-un proces de ... (vezi toată discuția)
Plata taxei judiciare de timbru loredana69 loredana69 am facut recurs la o hatarare judecatoreasca intr un proces de stabilire a succesiunii unde sunt si eu si fratele meu in calitate de parati iar in calitate de ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa judiciara partaj Smartliv Smartliv Scutire taxa timbru judiciar. Buna ziua. Acum un an și jumătate am dezbătut succesiunea notariala , după decesul tatălui meu , cu sotia acestuia în ... (vezi toată discuția)