avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... investire formula executorie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

investire formula executorie

Intr-un proces comercial care s-a judecat in fond ( TRIBUNAL) si in apel (CURTE DE APEL ) s-au dat sentinte favorabile mie ,iar aceste sentinte contin fiecare in parte o anumita suma reprezentind cheltuieli de judecata .Sentinta din APEL este definitiva dar nu IREVOCABILA .
Va rog ,sa-mi spuneti, daca pot ca cele 2 sentinte sa le investesc cu formula executorie , in vederea recuperarii ulterioare prin executor a acestor cheltuieli.
Va multumesc , mult!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:11, 7 Iunie 2010
Numai cand raman irevocabile, respectiv dupa judecarea recursului sau dupa expirarea termenului de recurs, dupa caz.
Investirea cu formula executorie se poate face numai a hotararilor irevocabile. Abia atunci se investesc si dupa aceea poate fi depusa cerere la executor pentru executarea silita, executor care, la randul sau, va solicita instantei incuviintarea executarii in urma verificarii daca titlul indeplineste conditiile pentru punerea in executare. ;)
nu!
In materie comerciala, hotararea, care este irevocabila, constituie titlu executoriu.

A se vedea in acest sens, art. 720 indice 9 din Cod Proc Civ. potrivit caruia "Pentru hotararea judecatoreasca data in materie comerciala, care se aduce la indeplinire prin executare silita, hotararea, purtand mentiunea ca este irevocabila, constituie titlu executoriu, fara efectuarea altor formalitati. "

Astfel , respectiva hotarare o veti legaliza doar si apoi va veti duce la executor pentru a incepe executarea.
Vreau sa mai intreb: daca cele doua sentinte invocate de mine ( cu sumele aferente ) pot fi folosite chiar daca nu sunt investite cu formula executorie ,de mine , la executorul judecatoresc , care ma someaza sa platesc o suma cu titlu de cheltuieli de judecata dintr-un alt proces cu partea adversa ( pe care l-am pierdut )si astfel sa se faca compensarea datoriilor reciproce.
Va multumesc, inca odata , mult!
Nu pot fi compensate decat daca sunt irevocabile si numai cu acordul debitorului. ;)

Alte discuții în legătură

Iccj. hotararile instantei de contencios administrativ sunt executorii de drept Roland Mindrila Roland Mindrila Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1080 din 23 februarile 2011 pronunţată în recurs de Secţia ... (vezi toată discuția)
Învestirea cu formulà executorie a hotararii judecatoresti ContSters158160 ContSters158160 Si in cazul unei hotarari judecatoresti in cadrul unui conflict de munca este necesar acest proces de investire cu formula executorie a hotararii ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare ContSters6135 ContSters6135 Am avut o somatie de plata, ramasa definitiva si irevocabila prin respingerea cererii in anulare. Am dus-o la executor, fara a o investi cu formula executorie, ... (vezi toată discuția)