avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... locuinta comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

locuinta comuna

Speta : Un apartament este in proprietatea sotului, de dinainte de casatorie, sotia are domiciliul pe buletin la adresa respectiva, fiind luata in spatiu de sot . Momentan cei doi sunt in proces de divort, nefinalizat . Sotia pleaca de buna voie din apartament, la rude . Impreuna au un copil minor care sta cu mama .
Intrebari :
1. Sotia si copilul mai au dreptul sa intre in apartament ?
2. In cazul in care sotul refuza sa o primeasca in apartament, este fapta contraventionala ?
Astept raspuns. Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:17, 10 Iunie 2010
fiind proprietatea exclusiva a sotului acesta are calea unei actiuni in evacuare a sotiei.
Atata timp cat are domiciliul stabilit in C.I. la adresa sotului, acesta are calea actiunii in evacuare pentru a-i interzice accesul. Este posibil insa ca acesta sa fi facut o cerere la Serviciul Evidenta a Populatiei si sa fi adus la cunostinta ca nu mai intelege sa va primeasca in spatiu proprietate exclusiva a sa.Si in aceasta situatie nu prea aveti ce face.
av.M.Hornea
pana nu cereti evacuarea sunteti obligat sa o primiti in casa
Evacuarea caracterizeaza raporturile locative ( presupune existenta unui contract de inchiriere ).
In atare situatie, actiunea care poate fi exercitata e cea in revendicare.
In caz ca sotia a participat cu sume de bani , efectuand imbunatatiri la acest bun imobil, totodata, aceasta are dreptul la restituire acestora ( acest drept de creanta e unul supus prescriptiei de trei ani , care stinge dreptul material la actiune , insa prescriptia intre soti este suspendata , deci momentul la care trebuie sa se raporteze sotia dumneavoastra e cel al ramanerii definitive si irevocabile al hotararii judecatoresti ).

In ceea ce priveste copilul , acestuia ii datorati intretinere , chiar daca exista o separatie in fapt.Asadar, aceasta poate imbraca forma in natura a acestei prestatii sau aceea prin plata unor sume de bani.

Ultima modificare: Joi, 10 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Pentru o eventuala actiune in revendicare va trebui sa timbrati la valoarea imobilului.
Incercati sa introduceti in divort si o actiune in evacuarea persoanei tolerate. Odata cu pronuntarea divortului inceteaza si aobligatia de sprijin si intretinere intre soti.

Alte discuții în legătură

Rezolvare conflict crisupelu crisupelu Buna seara! As dori sa stiu cum este considerata din punct de vedere legal urmatoarea notiune. Locuiesc impreuna cu sotul meu si copilul nostru in imobilul ... (vezi toată discuția)
Evacuare sot din domiciliu pamfila pamfila sotia fratelui meu vrea sa divorteze si a introdus cerere de divort. Au doi copii , apartamentul in care locuim este al fratelui mostenit de la parintii ... (vezi toată discuția)
Evacuare sot neproprietar Trifan Bogdan Trifan Bogdan Cum trebuie procedat pentru evacuarea sotului nepropriate in caz de divort? O doamna a introdus cerere de divort si pe langa desfacerea casatoriei doreste ca ... (vezi toată discuția)