avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat in baza art. 106
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat in baza art. 106

Buna ziua!

In urma accidentului produs in data de 27 dec 2009 mi-a fost retinut permisul pana la solutionarea procesului de NUP. Mi s-a dat NUP in data de 4 mai 2010. Am depus toate actele necesare pentru a mi se intocmi procesul verbal in urma caruia trebuia sa fiu instiintat in termen de 10 zile de la depunerea actelor daca permisul este sau nu suspendat in urma accidentului savarsit. Nu am primit nici o instiintare in acest sens. Astazi am fost la politie, la evidenta permiselor auto, mi s-a cautat cazierul permisului si acolo am vazut ca permisul mi-a fost suspendat pe o perioada de 90 de zile din data de 8 mai pana pe 5 august in baza art.106.
Eu am savarsit accidentul drept consecinta "neadaptarii vitezei la conditiile meteo" carosabilul era acoperit de gheata, masina a derapat si am lovit o alta masina din sens invers.
Intrebarea mea este de ce am fost incadrat la art.106, si mi s-a suspendat permisul daca eu am comis o contraventie, iar pedeapsa era puncte penalizare si amenda, nu SUSPENDAREA PERMISULUI. Ce as putea face sa-mi recapat permisul.
Cel mai recent răspuns: alsalieri , utilizator 00:31, 15 Iunie 2010
Exista prevederile art.114 din OUG nr.195/2002 care reglementeaza aceste sanctiuni.
In ce a constat incidentul produs care s-a finalizat cu NUP ?
Am derapat, am intrat intr-o masina pe sens opus, tipa din dreapta din masina avariata de mine nu purta centura, s-a lovit cu capul de parbriz, prietenul a chemat salvarea, ea nu a avut nici o pretentie a refuzat orice spitalizare pentru ca nu a fost nimic grav. In NUP este stipulat ca eu nu am adaptat viteza la conditiile de mers desi aveam intre 40 si 50 Km/h asta e mai putin relevant. Eu totusi nu inteleg de ce mi s-a spuspendat permisul daca si ofiterul de la evidenta permiselor dupa ce mi-a citit art.106 unde era incadrata fapta...si dupa ce i-am explicat ce am patit mi-a zis ca pt asa ceva nu se suspenda permisul se da amenda si puncte penalizare. Zi-mi te rog si mie in ce constau prevederile art 114. Multumesc!
114 se refera la cazurile de anulare a permisului, nu cred ca are legatura cu speta prezentata.

solicita in scris, emiterea si comunicare pv iar in functie de ceea ce scrie acolo te poti gindi la o contestare a acestuia, motivele fiind cele raportate la continutul dosarului penal finalizat cu NUP.

In mod sigur, daca in dosarul penal scrie ca aveai 40-50km/h permisul nu va fi suspendat ptr 90 de zile. insa in lipsa unei expertize tehnice (desi ar trebui sa existe) viteza nu poate fi stabilita. daca exista o expertiza care mentioneaza viteza probabila cu care te deplasai atunci iti vor aplica sanctiunea conforma cu datele expertizei.

deci - solicita procesul verbal.
Expertiza trebuie sa existe pentru ca mi s-au facut poze, masuratori, iar dosarul a tot fost amanat si a ramas la politie pentru ca nu se adusese la dosar constatarea expertizei. Deci maine ma voi duce la politie voi solicita PV-ul de la ei si apoi unde voi face contestatia tot la politie sau judecatorie/procuratura?
Multumesc!
Deci mi-ai confirmat raspunsul pe care il stiam si eu...114 e de anulare....la mine e doar suspendare cu sustinerea testarii prevazuta in art 106. Dar care este o decizie eronata pentru ca eu am comis doar o contraventie.
Incadrarea la 106 este pentru restituirea perisului cu promovarea testului, dar suspendarea s-a dispus in baza art. 103. - alin (1) lit. c) din OUG 195/2002 care are urmatoarea formulare: "Suspenda exercitarea dreptului de a conduce autovehicule se dispune ... c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."

Alte discuții în legătură

Accident cu victime, vatamare din culpa, nup - se mai suspenda/anuleaza permisul? cyan cyan daca in urma unui accident de circulatie au rezultat victime , politia face incadrarea de vatamare din culpa, procurorul pe baza probelor si/sau expertizei ... (vezi toată discuția)
Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile dacă nu există un proces verbal de constatare a vreunei contravenții? Corina Grigorescu Corina Grigorescu Buna ziua. Poate fi suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile in situatia in care nu exista un proces verbal de constatare a vreunei contraventii? (vezi toată discuția)
Retinere permis conform art. 86 3 cod rutier aris_crina aris_crina daca am incredintat masina spre a fi condusa unei persoane care nu detine permis de ce mi-au retinut si mie permisul??????#-o (vezi toată discuția)