avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
a fost clara exprimarea dvs, dar mai bine vorbiti la banca.. sa nu aveti surprize
Multumesc pentru raspuns. Tocmai asta e problema: am vorbit la banca, mai exact la banci.
La una din bancile la care am credit mi-au spus " Doamna, legea-i lege; nu se mai semneaza niciun act aditional, prevederile ordonantei au intrat in vigoare din 21.06. Dvs aveti scadenta pe 28 ale lunii, deci veti beneficia de prevederile acestea"
La cea de-a doua, mi-au spus ca prevederile se aplica de la data semnarii actului aditional (ne cheama ei sa semnam la un moment dat). La insistentele mele, doamna respectiva a spus ca o sa adreseze o intrebare catre sediul central, dar dureaza pana se obtine raspunsul...
As vrea sa aflu si parerile forumistilor Avocatnet, sa stiu daca ma "lupt" cu banca nr 2 sau las lucrurile asa cum sunt si ma bucur ca in mod sigur peste 90 de zile voi beneficia de aceste prevederi.
As vrea sa stiu daca aceasta ordonanta este, ca de obicei, interpretabila sau acum legiuitorul roman a dat un text de lege clar pentru toata lumea si nu vor mai fii situatii de genul "aceasta este interpretarea noastra asupra textului de lege".

Multumesc
Banuiesc ca ma incadrez la subiectul acesta...
Eu, din cate am inteles, bancile or sa traga de timp pana in alea 90 zile ca sa incaseze ratele asa cum sunt acum.
Ce nu inteleg eu este unde in lege se precizeaza ca bancile vor fi obligate sa micsoreze dobanzile?
De exemplu eu am un credit la o banca (cine nu stie despre ce banca este vorba sa imi lase un mesaj privat si ii voi lamuri) cu dobanda variabila dar nu este raportata la EURIBOR ci la o chestie care se numeste "dobanda variabila de referinta a bancii respective" care este de 8.9%.
Cand cititi "variabila" va rog frumos sa cititi "crescatoare" ca de scazut nu a scazut niciodata.X-(
In fine... procentul asta este cam mare si nu s-a mai schimbat de pe vremea de cand era EURIBORUL 5%. Si acum e mult mai mic. Plus ca nu apare nicaieri un calcul... nu spune nimeni cum se calculeaza acest 8.9%.
Eu am gasit sa fac o refinantare la alta banca si dobanda este intr-adevar mai mica dar intrebarea este urmatoarea:

Legea aceasta va obliga banca sa aduca acel 8.9% la un nivel mai compatibil cu piata? Sa fac refinantarea la alta banca sau sa mai astept?

P.S. Bineinteles ca de la acea banca nu am nicio informatie, nu pot sa aflu nimic. Ei se fac ca ploua.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
stresmaxim, utilizator
avocatPetre a scris:

a fost clara exprimarea dvs, dar mai bine vorbiti la banca.. sa nu aveti surprize


La banca vorbeste degeaba. Bancile nu spun nimic, nu dau nicio informatie. Eu am incercat pe toate canalele (scrisori, telefoane, la ghiseu...) sa obtin niste lamuriri dar ma lovesc numai de ziduri. Nimeni nu spune nimic. Este o OMERTA perfecta.
Merci pentru raspuns.... si eu voi face la fel asa ca mai astept putin poate ca or sa faca ceva sa-si pastreze clientii.
Oricum, la alta banca am gasit o solutie de refinantare care imi reduce rata cu 160 euro pe luna.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
stresmaxim, utilizator

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)