avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Inchiriere masina proprietar persoana fizica catre ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Inchiriere masina proprietar persoana fizica catre firma la care sunt asociat

Buna ziua. Acum cu programul Rabla, ma gandesc sa imi cumpar o masina ca persoana fizica (avantaj tichete rabla, diferite reduceri) si apoi sa mi-o inchiriez firmei la care sunt asociat.
Intrebarile care se ridica:
1. Ma impiedica vreo norma ca eu, proprietar persoana fizica sa imi inchiriez masina firmei la care sunt asociat? Trebuie sa am in CAEN-ul firmei ca obiect de activitate distributia sau vreo alta activitate care sa presupuna ca respectiva masina va genera venituri din exploatare?
2. Daca o iau pe firma, pot deduce TVA -ul de la achizitie, TVA-ul de la bonurile de benzina, cheltuieli de service, etc si sa cuantific amortizarea. Daca o iau pe persoana fizica si o inchiriez la firma, pierd TVA-ul din achizitie, asta e clar, plus amortizarea. Dar, care sunt conditiile sa deduc TVA-ul la benzina? Si banuiesc ca reparatiile , intretinerea etc sunt acceptate ca si cheltuieli la firma.
3. Este vreo norma care ma limiteaza in stabilirea cuantumului sumei chiriei pe care mi-o plateste firma (la care sunt asociat) mie, ca proprietar persoana juridica?

Multumesc mult pentru eventuale sfaturi si idei
Cel mai recent răspuns: MisuGeorgescu , utilizator 15:15, 22 Septembrie 2012
In mod normal in astfel de conditii, recomandat este sa faceti un contract de comodat pentru o anumita suma, cu specificatia ca toate restul cheltuielilor aferente intretinerii masinii vor fi suportate de firma. Sau puteti face chiar un contract de comodat cu folosinta gratuita care sa aiba doar clauzele legate de cheltuielile legate de intretinerea masinii ce vor cadea in sarcina societatii.

Simbotin Remus
Avocat & Mediator
,...trebuie sa mai aveti in vedere si faptul ca in calitate de beneficiar al chiriei trebuie sa achitati impozit pe acest venit..asa cum vi s-a recomandat incheiati un contract de comodat...
Pai...interesul meu este sa fac un contract de inchiriere sau de comodat cat mai piperat...In nici un caz nu ma avantajeaza sa o inchiriez pe gratis. In asa fel incat, luand-o pe pf si inchiriind-o la PJ, sa compensez pierderea generata de necontabilizarea costurilor de achizitie (amortizarea).
blc2001ro a scris:

Pai...interesul meu este sa fac un contract de inchiriere sau de comodat cat mai piperat...In nici un caz nu ma avantajeaza sa o inchiriez pe gratis. In asa fel incat, luand-o pe pf si inchiriind-o la PJ, sa compensez pierderea generata de necontabilizarea costurilor de achizitie (amortizarea).


Stimati forumisti,

Ideea este ca nu imi doresc sa mai produc bani in exces pentru Statul Roman. De aceea as dori sa aflu daca societatea unde sunt unic asociat poate inchiria autoturismul personal. Atentie!!! Nu doresc contract de comodat, ma intereseaza sa scot lunar 1000€ din srl si sa platesc cat mai putin la stat. Si suma de 1000€ nu cred ca este fabuloasa pentru un Audi A6 . Daca o inchiriez de la o societate de rent a car, 1000€ imi ajung pentru aproximativ 9-10 zile!

Astept cu interes parerile dvs. Si daca ma judecati ca doresc sa apelez la astfel de tertipuri contabile si fiscale am sa detaliez de ce sunt nevoit sa fac asta.
Va multumesc!
...poate, insa nu castigati nimic deoarece pe chiria incasata trebuie sa platiti impozit la stat ca persoana fizica...

Alte discuții în legătură

Pf cumpara masina cu rabla si o vinde pj grigore2 grigore2 Vreau sa imi infiintez o firma de rent a car si as vrea sa beneficiez de reducerea din programul rabla pentru achizitia unei masini. Ca firma nou infiintata, ... (vezi toată discuția)
Pfa inchiriere autoturisme barbucosmin1984 barbucosmin1984 Buna ziua Ma numesc Barbu Cosmin si am deschis un PFA care are ca obiect de activitate inchirierea de autoturisme cod caen 7711 .am o nelamurire masinile pe ... (vezi toată discuția)
Intermediere inchiriere masina intre persoane fizice grigore2 grigore2 SRL-ul meu vrea sa intermedieze un contract de inchiriere de masini intre doua persoane fizice. Eu (persoana juridica) voi primi banii in avans la data X, ... (vezi toată discuția)