avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cererea paternitatii de catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cererea paternitatii de catre tata

Am avut o relatie extraconjugala cu o femeie casatorita timp de 4 ani. In urma acestei relatii a rezultat un copil despre care mama afirma ca este copilul meu. Copilul este recunoscut de sotul mamei, el fiind la curent cu intreaga poveste.
Desi mi se spune ca este copilul meu, mama nu doreste sa faca testul de paternitate pentru a se certifica acest lucru.
Disperat fiin, pentru ca doresc sa stiu daca acel copil este al meu si fiind dispuns sa-mi dau tot concursul in cazul adeveririi acestui fapt am citit legi prin care sa incerc cumva pe cale legala sa o pot constrage sa faca testul de paternitate.
In situatia mea am vre-o sansa sa o pot da in judecata pentru testul de paternitate?
Cel mai recent răspuns: ararin , utilizator 10:54, 2 Iulie 2010
Din pacate, actiunea de tagada de paternitate este exercitate numai de catre soti, de catre mama (in termen de 3 ani de la nasterea copilului ) , de catre copil (de la implinirea varstei de 18 ani curge termenul de 3 ani ) sau de catre tata.
(in termen de 6 luni de la daca cunoasterii faptului nasterii).

Dumneavoastra nu aveti calitate procesuala activa.
Sa inteleg ca nu am nici o sansa legala de a afla daca acel copil este al meu sau nu?
Vreau sa pot intretine o legatura cu acel copil in cazul in care se dovedeste ca este al meu si nu intrevad nici o posibilitate.
Ultima modificare: Joi, 1 Iulie 2010
victor vamesu, utilizator
Colega aici, gresesti parerea mea, copii se concep si in interiorul casatoriei dar si in afara ei, practica judiciara spune exact ce ii comunicati domnului, dar calitatea lui in acest proces de paternitate o poate dovedi de cat in probatoriu, nu o poate anticipa si sa se pronunte inainte de probatoriu!
Imi cer scuze de interventie!
Prezumtivul tata (in cazul nostru dl Victor V.), intr-o astfel de situatie, nu poate decat sa conteste paternitatea din casatorie. O astfel de actiune este imprescriptibila.
Doamna Stoica are perfecta dreptate.
Contestarea paternitatii nu se poate face decat in cazul unei recunaosteri, ori aici sotul mamei este tata in baza unei prezumtii legale, nu a recunoscut nimic.
Singura cale care ar duce la administrarea unui probatoriu este ca dl. Victor sa faca o sesizare la Ministerul Public care sa deschida o actiune de tagada a paternitatii in numele copilului.
Ultima modificare: Vineri, 2 Iulie 2010
ararin, utilizator

Alte discuții în legătură

Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Pot contesta paternitatea unui "nepot"? BUNICA2009 BUNICA2009 Buna ziua! as dori sa stiu daca am dreptul sa contest paternitatea unui copil care legal este al fiului meu,dar care provine defapt dintr-o relatie ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)