avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CASATORIE CETATEAN EU CU CETATEAN NON-EU SI CARTEA DE ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CASATORIE CETATEAN EU CU CETATEAN NON-EU SI CARTEA DE REZIDENTA

Buna Ziua,

Ma numesc Ioana si sunt cetatean roman si viitorul meu sot este cetatean indian.La anul in luna Ianuarie,ne vom casatori civil in India la Ambasada Romana din Delhi.Dupa casatorie sotul meu va putea veni cu mine in Romania sau va trebui sa-i fac eu invitatie?..Cum se obtine acesta cartea de rezidenta,dupa cat timp si pe ce perioada va fi valabila?..Noi vrem sa plecam inGermania si nu stim cat timp trebuie sa stam in Romania pt ca el sa fie legal cu actele sau pana are cartea de rezidenta.Pe baza acelei carti de rezidenta,va putea calatori liber in spatiul Schengen?Sincer,nu stiu ce trebuie sa facem.Cu cat caut mai mult pe internet,cu atat devin mai confuza.Daca nu va suparati,ma poate ajuta si pe mine cineva.
Va multumesc mult si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Joana77 , utilizator 11:54, 24 August 2010
Buna ziua,
Reintregirea familiei pentru cetatenii romani

Membrii de familie ai cetatenilor romani(sotul dvs) vor solicita direct misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei din statul in care au resedinta, viza de lunga sedere pentru reintregirea familiei.

Cine poate solicita viza de lunga sedere ca membru de familie al unui cetatean roman

Pot solicita viza pentru reintregirea familiei urmatoarele categorii de persoane: strainii casatoriti cu cetateni romani, strainii necasatoriti care convietuiesc cu cetateni romani necasatoriti, daca au cel putin un copil impreuna, denumiti in continuare parteneri, copiii cetateanului roman, ai sotului/sotiei sau ai partenerului, inclusiv cei adoptati, care nu au implinit varsta de 21 de ani sau care se afla in intretinerea cetateanului roman, a sotului/sotiei sau a partenerului, rudele de gradul I in linie ascendenta ale cetateanului roman sau ale sotului/sotiei acestuia.
(o solicitati dupa casatorie la Ambasada Romaniei din Delhi)
Membrii de familie ai cetateanului roman vor depune urmatoarele documente pentru obtinerea vizei:
a. certificatul de casatorie sau, dupa caz, dovada existentei legaturii de rudenie sau a calitatii de partener;
b. dovada asigurarii medicale pe perioada valabilitatii vizei;
c. certificatul de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din tara de domiciliu sau de resedinta a strainului.

Taxa de viza este de 120 Euro si se achita in statul in care faceti solicitarea.

Dupa ce obtineti viza de intrare in Romania va veti prezenta la Oficiul Roman pentru Imigrari (in cel mai scurt timp)din judetul in care domiciliati,pentru a depune documentatia in vederea obtinerii cartii de Rezidenta in Romania.
Documentatia este alcatuita din
1.Cerere(formular tip de la Oficiul Roman pentru Imigrari)
2.Pasaport(copie+original)
3.original+copie dupa cartea de identitate a dvs.
4.Dovada detinerii spatiului de locuit(contract de vanzare-cumparare casa,inchiriere,comodat...depinde cum detineti locuinta
5.o declaratie din partea dvs.la notariat in care sa se specifice faptul ca, convietuiti impreuna
6.declaratie din partea viitorului sot ca este singura casatorie incheiata si nu exista stare de bigamie sau poligamie+documente de stare civila din India legalizate
7.Asigurare sociala de sanatate de la Casa Judeteana de Sanatate
8.Adeverinta medicala de la un medic de familie sau specialist din care sa reiasa ca este clinic sanatos si nu sufera de boli care pun in pericol siguranta publica
9.Taxe platite la CEC
Cartea de rezidenta ii va fi eliberata in termen de 1 luna de la data depunerii documentatiei.
Aceasta este toata procedura completa...dar ca sa puteti pleca in Germania de ex...sau orice alta tara din UE va trebui sa obtina viza...de la Ambasadele tarilor respective in Romania
De-abia dupa 5 ani de la casatorie va putea depune documentatia pentru rezidenta permanenta in Romania si va tranzita tarile Schengen fara viza,daca va fi insotit de catre dvs.

In cazul in care aveti nelamuriri va voi raspunde cu placere.
Cu stima,
Cons.Juridic
Gabriela Plesa
Joana77 a scris:

.Pe baza acelei carti de rezidenta, va putea calatori liber in spatiul Schengen?


Deocamdata Romania nu e membra a Acordului Schengen. Ramane de vazut...
Va multumesc mult pentru toate raspunsurile.
Domnul sa va binecuvanteze!

Buna Ziua,
Sunt Ioana.
D-na consilier daca nu va suparati,as mai avea cateva nelamuriri.....in primul rand vreau sa va multumesc foarte mult pentru ajutorul oferit,dar mai am cateva nelamuriri....daca nu va suparati..care este diferenta dintre permis de sedere si carte de rezidenta?...dupa casatoria civila din India,eu si sotul vom reveni in Romania si vom depune actele pentru cartea de rezidenta...dupa cum am mentionat in primul meu mesaj eu as dori sa lucrez in Germania din nou si sotul sa studieze...va putea aplica pentru viza de student din Romania sau daca merge la studii va ma avea nevoie de viza?....Documentele sotului pentru cartea de rezidenta trebuiesc legalizate si traduse in limba romana?...Daca da,unde in India sau in Romania? Eu are trebuie intai sa-mi schimb actele cu numele sotului si dupa acea sotul sa depuna documentele pentru cartea de rezidenta sau nu e necesar?
Va multumesc foarte mult pentru ajutorul oferit.
Domnul sa va binecuvanteze!
Cu respect,
Ioana Ionita

Alte discuții în legătură

Documente necesare casatoriei cu un cetatean strain mihaelaak mihaelaak Buna ziua tuturor, M-ar interesa sa stiu ce documente trebuie depuse la oficiul starii civile pentru a incheia o casatorie cu un cetatean strain ce nu face ... (vezi toată discuția)
Acte necesare viza termen lung si reintregirea familiei,rezidenta permanenta in romania ptr dominicani dupa casatorie GeorgianaDutu GeorgianaDutu Buna seara, Sunt casatorita cu un cetatean Dominican din August 2013 si momentan locuim in Rep Dominicana unde a avut loc si cununia civila . Am dorii sa ... (vezi toată discuția)
Permis de lunga sedere in romania VerTrad1 VerTrad1 buna ziua, ma intereseaza aspectul legat de viza de lunga sedere pentru strainii membri de familie ai cetateanului roman (viza de tip D/VF). Sunt cetatean ... (vezi toată discuția)