avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nerespectarea termenului de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nerespectarea termenului de preaviz

- Am o mare intrebare daca se poate, sunht f nedumerita...In cazul in care inaintez o cerere de demisie in care este specificata perioada de preaviz de 15 zile calendaristice iar eu nu ma prezint in aceasta perioada ce se poate intampla?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:56, 27 August 2010
Puteti fi concediata disciplinar.
disciplinar insemnand mai exact ce anume? m-am interesat in mare parte si s-ar parea ca in conditiile in care eu nu respect aceasta perioada, s-ar face o comisie in care s-ar emite un referat si pe baza acestuia as figura pe contractul de munca cu cateva absente nemotivate, respectiv 10, cat tine perioada de preaviz in care eu nu ma prezint. E adevarat?
pe mine ma intereseaza mai mult daca s-ar putea ajunge la judecata sau daca aceasta incheiere a contractului din motive displinare mi-ar putea dauna la urmatorul loc de munca...va rog ajutati-ma
iar ptr a fi mai explicita...azi am semnat cererea de demisia in care figurez cu perioada de preaviz si practic am fost amenintata in oarecare masura ca se vor face demersurile necesare si se vor lua masuri. care ar fi acele masuri? patronii mei sunt niste egoisti, mai excat parsivi. Au concediat in masa si se agata de mine cu dintii sa vin in preaviz. nu mi se pare normal atata tp cat altii si-au dat demisia cu litera b adica incetarea contractului cu acordului ambelor parti iar eu sa fiu practic obligata sa ma prezint la munca.
Iata ce prevede Codul Muncii in legatura cu desfacerea disciplinara a contractului de munca:

ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
..................

ART. 62
....................
(21) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 263-268.

Capitolul 2 – Raspunderea disciplinara (art.263-268)
ART. 263
(1) Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
(2) Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.

ART. 264
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 %;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 %;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.

ART. 265
(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.

ART. 266
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.

ART. 267
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

ART. 268
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Puteti demisiona fara preaviz. E imposibil ca CIM-ul dvs sa fi fost respectat integral din toate punctele de vedere.E suficienta o singura incalcare a Codului Muncii din partea angajatorului.
Si in acest caz va veti folosi :
-încetarea imediată a raporturilor de muncă fără preaviz conform art. 79, alin. (8) din Codul Muncii “Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu işi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.”

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ancadaniela75 ancadaniela75 Buna ziua! Sunt noua pe acest forum si as avea si eu o intrebare. Avand in vedere ca mi se va reduce drastic salariul de luna viitoare pot sa-mi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)