avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA- UNDE MA INCADREZ, LA VENITURI REPETITIVE SAU ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA- UNDE MA INCADREZ, LA VENITURI REPETITIVE SAU OCAZIONALE?

De cand a iesit OUG 58/2010, am citit o groaza de interpretari privind sintagma "venituri repetitive/ocazionale". Sunt in ceata totala.
Sunt profesor cu contract de munca pe termen nelimitat si am si un PFA - Traducator. Sanatatea e clar ca trebuie platita indiferent de situatie, insa nu imi este clar daca pensia si somajul trebuie platite in conditiile in care:
1. sunt angajata cu carte de munca (deci platesc deja somaj/ pensie etc).
2. nu realizez venituri un fiecare luna ( de exemplu am taiat o factura in mai si apoi am mai taiat una tocmai in iunie. Din iunie si pana acum nu am mai incasat nimic pentru ca nu am mai avut clienti. Sumele incasate sunt mici, de genul 40-80 lei/factura).
Nu inteleg unde ma incadrez, la venituri repetitive sau ocazionale? Cine stabileste daca am venituri repetitive sau ocazionale? La Administratia Financiara nu au stiut ce sa imi raspunda, mi-au spus sincer ca nu stiu nici ei pentu ca normele de aplicare sunt ambigue si contrazic legea.
Ma poate lamuri cineva, va rog mult? #-o
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 19:12, 20 Septembrie 2010
Buna seara,

si eu ma aflu in aceeasi situatie - si angajat si PFA - si stau si citesc normele si tot nu stiu unde sa ma incadrez.

Art. 3 alin. (3) din norme spune: "Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.". Ne incadram in aceasta categorie? Care sunt criteriile?

Iarasi, nu inteleg de ce ar trebui sa depun declaratii lunar, chiar si in cazul in care nu am realizat venituri in luna anterioara, atata timp cat conform art. 8 alin (4) "Persoanele care realizează, în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1), venituri de natură profesională în mod ocazional depun declaraţiile de asigurare prevăzute la art. 7 ori de câte ori realizează venituri de natură profesională, până la data de 25 a lunii pentru luna anterioară în care au realizat aceste venituri."

Ne poate lamuri cineva?
Din ceea ce am inteles eu din OUG 58/2010 va pot spune ca repetitiv insemana venituri obtinute:
- lunar ( adica in fiecare din cele 12 luni ale anului);
- trimestrial (adica in fiecare din cele 4 trimestre ale anului);
- semestrial (adica in fiecare din cele 2 semestre ale anului),
iar ocazional insemana:
- anual.

CONCLUZIE:
Daca ati obtinut venituri in lunile mai si iunie 2010 (adica numai in trimestrul II, respectiv, semestrul I) aceste venituri sunt de natura ocazionala, deoarece nu acopera nici cele 12 luni ale anului, nici cele 4 trimestre ale anului, nici cele 2 semestre ale anului.

Demonstratia de mai sus are la baza textul OUG 58/2010 pe o logica, spun eu, corecta - aceasta reiese din lege ! Din textul de lege reiese ca daca ai toate veniturile intr-un trimestru sau intr-o luna sau intr-un semestru acestea sunt de natura ocazionala ! Nu stiu daca asta a vrut legiuitorul, dar asta a scris in lege !

Dar logica mea nu este infailibila pentru ca organul de control este suveran si el impotriva a ceea ce reiese din textul de lege, poate considera ca veniturile obtinute intr-un singur trimestru sunt reptetitive pentru ca sunt lunare ( dar lunare nu inseamna oare 12 luni si nu 2 sau 3 luni etc ?)
Buna seara!
Eu am o situatie mai altfel decat cele mentionate. Am un PFA si din martie sunt in somaj. Am declarat la venit estimat net o suma mica de 250 ron. Pana acum, nu am incasat nimic ...decat somajul. Ar trebui sa depun declaratiile cu suma 0?
Ma poate ajuta cineva? Multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
kmy_alexa, utilizator
In masura in care ajuta pe cineva informatia asta... in aceasta dimineata am fost sa depun declaratia la casa de pensii si pentru ca nu am realizat venituri luna trecuta a fost necesar sa depun doar o notificare (declaratie pe proprie raspundere) ca nu am realizat venituri luna trecuta, notificare pe care am primit nr. de inregistrare de la ei. Asta dupa ce initial am stat la o coada ingrozitoare sa depun declaratia-tip la alt ghiseu...
La fel se intampla si la somaj - nu am realizat venituri, am depus doar notificarea pe care am primit si nr. de inregistrare.
E bine de stiut pentru a evita statul la cozi inutil.
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
ContSters24933, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii pfa claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Imi cer scuze daca o sa ma repet dar am citit mesajele de forum si nu reusesc sa inteleg. Am, o rugaminte: va rog sa imi explicati daca am PFA ... (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)
Sunt angajat cu carte de munca si vreau sa imi deschid intreprindere individuala - contributii? Shaloo Shaloo Buna ziua. Sunt angajat cu carte de munca la o firma si vreau sa imi deschid un II cod CAEN 9002 - activitati suport interpretare artistica (SONORIZARI). ... (vezi toată discuția)