avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un caz...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un caz...

Reclamanta deschide actiune de partaj, prin care solicita paratului urmatoarele: partajarea bunurilor mobile, partajarea diferitelor cheltuieli facute impreuna pentru casa, partajarea unei sume de bani provenind din ajutoare in timp.. din partea neamurilor ei..(numai daka aduce dovezi concrete ..acte chitante etc.)partajarea unei sume de bani achitata impreuna intr-o perioada de 2 ani reprezentand rate la apartament si o suma finala cu care s-a achitat apartamentul integral.Paratul este unic mostenitor al apartmentului, avand act de mostenitor. ;Daca instanta judec.hotaraste ca toate pretentiile solicitate de reclamanta sunt reale si dovedite si va rezulta o suma de bani banuiesc ca totul se imparte (deoarece totul a fost si cheltuit impreuna sot -sotie) , iar paratul va datora reclamantei jumatate din acea suma totala...Intrebare:poate hotari instanta sau obliga paratul sa-si vanda apartamentul?ca sa poata achita reclamantei acei bani?sau se poate pune sechestru sau nu stiu cum se zice se poate expertiza apartamentul se poate da o valoare a lui sub cota de vanzare a pietii?dupa cate stiu statul garanteaza proprietatea deci nu se pune in discutie apartamentul paratul fiind mostenittor unic legal.(cu acte in regula)
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:06, 27 August 2010
paratul poate fi obligat la plata unei sulte. desi ma indoiesc ca va castiga reclamanta acest proces.
Prin hotararea judecatoreasca instanta nu poate hotari vanzarea apartamentului d-voastra, ci numai obligatia de a-i achita sotiei o suma de bani, in urma partajului. In schimb, sotia poate apela la un executor judecatoresc pentru a va executa silit in situatia in care d-voastra nu-i achitati suma de bani de buna-voie. Executorul va poate pune poprire pe salariu sau va poate executa silit asupra imobilului, dispunand vanzarea la licitatie a acestuia pornind de la un pret ce nu poate fi mai mic decat valoarea stabilita printr-o expertiza de evaluare.
avocat Cristina Popescu
Dupa partaj paratul poate sa-si vanda apartament ptr a putea achita suma de bani reclamantei? ptr a se evita executorul judecatoresc...
paratul poate sa vanda ap pt a-si achita datoria. nu cred insa, ca sotiei i se va stabili o sulta mare, incat sa fie nevoie.
totusi, are drept de creanta pt ratele achitate in timpul casatoriei
Paratul poate sa-si vanda apartament(avand certif de mostenitor) si in timpul procesului de divort, fara ca reclamanta(sotia)sa aiba drept asupra banilor proveniti din vanzarea apartamentului?

Alte discuții în legătură

Posibilitate divort fara partaj de bunuri pulag pulag Buna ziua, Cineva din familia mea tocmai a trecut printr-un divort. La primul proces desi reclamanta a solicitat si partajul bunurilor, judecatoarea ( ... (vezi toată discuția)
Mostenire mar4905 mar4905 Am o nelamurire si sper , sa fiu lamurit...sunt proprietar mostenitor cu act de unic mostenitor a unui apartament,:dupa anul 1992 pana in 1994 am preluat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! eu am divorțat de fostul sot, insa, împreună avem ... Mariarobu19 Mariarobu19 Buna ziua! Eu am divorțat de fostul sot, insa, împreună avem un apartament cumpărat, ambii fiind proprietari în acte. În cazul în care fostul sot ... (vezi toată discuția)