avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... calcul indemnizatie crestere copil la pfa-uri
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

calcul indemnizatie crestere copil la pfa-uri

la veniturile nete estimate care sunt pe decizia de impunere de la finante,se mai scade impozitul pt. a se calcula veniturile in vederea stabilirii dreptului la indemnizatie pt. cresterea copilului?de exemplu:venit net estimat 16924 si sub scrie plati anticipate cu titlu de impozit 2708,acest impozit trebuie scazut din venituri pt. ca apoi sa se imparta la cele 12 luni in care au fost realizate veniturile?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 12:16, 31 Ianuarie 2011
Nu are nicio legatura acordarea indemnizatiei de crestere a copilului cu plata impozitului .
Acordarea indemnizatiei mai sus aratate este prevazuta in legea 19/2000 legea pensiilor.
Daca ati incheiat un contract cu casa de pensii si ati platit contributiile timp de 10 luni in ultimul an , anterior nasterii copilului , veti beneficia de indemnizatia respectiva, daca nu, nu veti beneficia.
Legea 19/2000
Art. 98. - (1) Asiguraţii sistemului public au dreptul, în afară de pensie, la:
c) concediu şi indemnizaţie pentru maternitate;
d) concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului;
(4) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. d) asiguraţii sistemului public care au realizat, în condiţiile art. 37 şi/sau în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 38, un stagiu de cotizare de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.
In cazul PFA se ia in calcul suma declarata la incheierea contractului de asigurare pensie, la care se aplica contributia la pensie, asta pana data de 01.07.2010 cand a intrat in vigoare OG 58/2010 .
Pt. mai multe lamuriri astept mesaj privat .
Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2010
Gabriel Trifu, Avocat
intrebarea mea nu era legata de dreptul acordarii CIC ,ci de calculul care se face la pfa-uri,in vederea acordarii a 70% din veniturile nete realizate.va multumesc oricum!:D
Da, se scade impozitul. Dupa scaderea impozitului suma ramasa se imparte la 12 luni si se inmulteste cu nr de luni din an pana la data nasterii copilului.

Ex: presupunem ca nasteti in oct 2010
16924-2708=14216
14216/12=1184.66 lei/luna
1184.66 lei/luna*10 luni=11846.6 lei. La aceasta suma se aplica 85 % si este egal cu 10069.61 lei, suma care la randul ei se imparte la 12 luni.

In final, indemnizatie neta trebuie sa fie 839.13 lei/luna. Bineinteles ca la acestia se aplica reducerea temporara de 15%.

Dupa cum puteti observa, in final, indemnizatia nu este de 85% din venituri, ci mult mai putin.

In asemenea situatii sunt avantajate mamicile care nasc in luna decembrie si li se iau in calcul veniturile integral.
da,multumesc,dar, calculele astea le puteam face si eu, pt. mine nu este clar de ce se mai scade impozit la venitul net.daca pe decizie scrie venit net estimat,calculul facut de dvs. a fost prin scaderea impozitului la venitul net.daca e net....????????????
Daca pe decizie acela este venitul net, nu se mai scade impozitul. Cred ca nu am fost atenta ca ati scris net.

In ceea ce priveste calculele vi le-am facut pt ca prea putina lume stie, de fapt, cum se iau in calcul aceste venituri si, pur si simplu, impart suma la 12 luni si aplica 85%, ulterior fiind f dezamagiti ca nu li s-au potrivit calculele de acasa cu cele de la DMSS.


Alte discuții în legătură

Mod de calcul venit lunar realizat ca pfa - pt indemnizatia de cresterea copilului? Amelia Muntean Amelia Muntean Sunt insarcinata in 6 luni si am atat calitatea de angajata (in prezent in Concediu de risc maternal) ca si cea de PFA - traducator, inregistrata fiscala de ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie de crestere pentru venit ca pfa grandanat grandanat Am cateva intrebari legate de modalitatea de calcul a indemnizatiei in functie de venitul obtinut ca PFA. Sa zicem ca avem urmatoarea situatie. PFA ... (vezi toată discuția)
Calcul indeminzatie crestere copil daca am cm + pfa cu norma lidypop lidypop Buna ziua, Urmeaza sa nasc in februarie 2015, si am inteles ca s-ar putea ca de la anul sa se scoata plafonul maxim de indemnizatie. Sper sa fie asa, deoarece ... (vezi toată discuția)