avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Desfiere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Desfiere

La varsta de 15 ani am fost infiata. Acum, la 45 de ani, doresc sa ma desfiez. Este posibil acest fapt, tinand cont ca numai unul din parintii naturali mai traieste? Acesta este de acord sa ma desfiez. Parintii adoptivi sunt si ei de acord cu aceasta dorinta.
Ce demersuri sunt necesare? Ce acte sunt necesare si unde pot fi depuse? Cat poate dura acest lucru? Cam costa aceasta desfiere?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 10:57, 26 August 2009

Dincolo de faptul ca este discutabil in ce masura adoptatul cu capacitate deplina de exercitiu (majorul) poate introduce actiunea in defacerea adoptiei... intrebarea este: care este acel interes superior (ca sa nu-i zic "zdruncinator") care sa convinga o instanta sa procedeze la desfacerea acestei adoptii...
Intr-adevar, doresc aceasta desfiere deoarece sora mea doreste toata mostenirea parintilor mei, iar parintele meu (in viata) considera ca nu ar fi corect ca sora mea sa primeasca toata mostenirea, dar nu are alta solutie de a-mi ceda o parte din mostenire. Un contract de vanzare - cumparare in care sa-mi vanda partea lui din mostenire nu ar fi echitabil pentru copiii lui: parintele meu natural mi-ar vinde 5/8 din masa succesorala, iar sora mea ar avea 3/8 din masa succesorala.
Aceeasi parere o au si parintii adoptivi referitor la mostenirea ce mi-ar reveni din partea parintilor naturali.
Sora mea nu este de acord ca sa impartim nimic din mostenire dupa ce nu va mai fi parintele meu natural.
Credeti ca acest motiv ar fi suficient in instanta?
Cea mai simpla solutie ar fi sa incheiati un contract de vanzare cumparare cu parintele dumneavoastra natural la un pret minim stabilit pe baza ezpertizelor de la cadastru, daca este vorba despre imobile.
Mult succes!
Parerea mea este ca nu aveti un motiv de desfacere a adoptiei.
Mai ales ca adoptia are un caracter perpetuu.
Nu, un astfel de motiv nu o sa tina...

Dvs. ati "castigat" alti doi parinti pe care sa-i mosteniti, parintii adoptivi... evident, daca au ceva sa va lase...

Sora dvs nu numai ca doreste ceea ce dorestre ...dar are tot dreptul.. dvs nu mai sunteti ruda cu rudele firesti...

Daca parintele natural are vreo problema de constiinta... ar putea sa va lase un testament pentru cota de 5/8 pe care o detine. Daca nu mai exista si alte bunuri, atunci testamentul va fi supus reductiunii pentru ca incalca rezerva surorii firesti ... astfel incat in final veti imparti (frateste) acest 5/8.

Sau pur si simplu sa va instituie pe amandoua legatare cu titlu universal (1/2 - 1/2).

Mie, privitoare de pe margine si necunoascatoare a amanuntelor ... mi s-ar parea o solutie corecta...
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2007
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Copiii infiati si desfierea liutza50@yahoo.com liutza50@yahoo.com buna ziua.am si eu o intrebare....acum 10 ani am fost infiata si batrana care m-a infiat mai are o fata infiata,eu am acu 29 ani,cealalta are in jur de 40 de ... (vezi toată discuția)
Testament cu fiu infiat masso masso buna seara! expun urmatoarea situatie: 2 frati gemeni; unul din ei este infiat cu efecte depline, de mic, de catre unchiul - fratele tatalui care nu avea ... (vezi toată discuția)
Succesiunea adoptatului Profion Profion daca o adoptata cu efecte depline, in 1926, in Maramures, moare necasatorita, fara copii si fara sa lase testament, la 1979, este legal ca averea ei ( ... (vezi toată discuția)