VA voi prezenta pe scurt cateva dintre cele ce se intampla in Bucuresti, in anii 2010, la o institutie de stat.
1. sotul meu a fost trimis in somaj in luna februarie a anului curent, iar eu voi fi trimisa in somaj incepand cu 11.10.2010 - este legal sa trimiti sot si sotie in mai putin de 1 an in somaj daca lucreaza in acelasi loc?
2. in ultimii 2 ani intreprinderea nu a platit CAS. Pentru a ma trimite in somaj (pe mine si alte cateva persoane) au platit doar somajul. Ce se intampla daca ma imbolnavesc de acum inainte? Atata vreme cat mi-au fost retinute sumele lunar, dar n-au fost platite catre stat, am dreptul la spitalizare gratuita de acum inainte?
3. desi in cartea de munca nu mi-a fost modificat venitul, de luni de zile primesc salariul minim pe economie - cum se poate asa ceva?
4. din luna aprilie a anului curent n-am mai primit nici macar un avans, insa am fost obligati sa muncim la program normal, 8 ore. Cui sa ma adresez? Unii colegi si-au luat o parte din bani in aceste luni, unii sunt la zi cu salariile, altii muncesc fara bani.
5. astazi, 05.10.2010 am mers la serviciu sa cer o adeverinta de venit (am nevoie pt medicul de familie) si mi-a fost refuzat acest drept pe motiv ca din data de 11.10.2010 voi intra in somaj - n-am dreptul la o adeverinta de venit atata vreme cat sunt angajat? Le este teama ca intru in concediu medical, banuiesc.
6. mai mult, sunt in concediu de odihna in perioada 01.09.2010 - 11.10.2010. Au voie sa ma trimita in somaj fara preaviz?
Multumesc tare mult, m-ar ajuta cateva informatii, sunt disperata.