avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Parte vatamata - declaratii mincinoase
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Parte vatamata - declaratii mincinoase

daca partea vatamata, care s-a constituit si parte civila in procesul penal, in fata instantei de judecata da declaratii mincinoase, in ce temei juridic va raspunde pentru aceasta? Ce se poate intampla daca avocatul inculpatului cere instantei sa se inceapa urmarirea penala ptr. acesta?:(
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:18, 10 Octombrie 2010
daca nu isi retrage sustinerile mincinoase, isi va atrage raspunderea penala, urmand sa suporte rigorile legii.
Cred ca ar fi bine daca ati putea detalia cele petrecute pentru a primi raspunsul punctual,la obiect
Ce intelegeti prin declaratii mincinoase.
E f important acest aspect la declaratie.
Nu simpla minciuna va ajuta neaparat...
partii vatamate, in urma cu doi ani i s-a furat autoturismul in timp ce cumpara la ora 2 noaptea de la o florarie un buchet de flori. Dupa doi ani, cand politia ii indica ...cam cine se ocupa de furturi de masini, partea vatamata il recunoaste pe inculpat ca acesta este autorul furtului auto din urma cu 2 ani.
In toate declaratiile din faza de UP afirma ca in momentul sustragerii auto se afla la distanta de cativa metri de masina, afirmatie sustinuta si de prietena sa cu care se afla in noaptea furtului, precum si de vanzatorul de la florarie.
Dupa ce UP se incheie si dosarul ajunge pe rolul instantei de jud. Partea vatamata declara ca nu a parasit nici o secunda masina si alte minciuni. Cum toate declaratiile date in faza de UP se afla la dosar, in ce temei de lege poate fi raspunzator pentru declaratia mincinoasa in fata instantei de judecata?
Problema care se pune este in ce masura si cum v-au afectat eventualele declaratii nesincere ale partii vatamate si unde au fost facute acestea.
Care ar fi continutul declaratiei prietenei partii vatamate,care probabil este martora in proces,in sensul daca si aceasta a revenit asupra declaratiei date in cursul cercetarilor si si-a schimbat-o ulterior ?
Mai sunt si alti martori in cauza ?
Si ei si-au schimbat declaratiile ?
Din relatarile dvs,ar reiesi ca partea vatamata,in cursul cercetarii judecatoresti,ar fi declarat altceva decat la urmarirea penala.
Pe alata parte,chiar daca ar fi astfel,eu cred ca trebuie sa existe si alte probatorii cu care instanta trebuie sa colaboreze respectiva declaratie pentru a ajunge la o solutie legala si temeinica

Alte discuții în legătură

Cand se face declaratie sub juramant? dariusene dariusene Acum un an am depus o declaratie scrisa olograf (cu propria mea mana) fara a depune niciun fel de juramant. Din declaratie rezulta ca pot fi considerat martor ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa meseriasu6_9 meseriasu6_9 Buna seara.....am si eu o nelamurire...in urma cu cativa ani,mai exact 2 a avut loc o bataie in barul in care ma aflam,drept urmare am fost si martor iar la ... (vezi toată discuția)
Cod procedura penala - daca un martor a dat o declaratie mincinoasa, ... snipe1975 snipe1975 Cod Procedura Penala - daca un martor a dat o declaratie mincinoasa, mai pot fi luate in considerare declarariile ulterioare ale acestuia in cursaul cercetarii ... (vezi toată discuția)