avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Exista o lista cu bolile cronice pentru pensionare?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Exista o lista cu bolile cronice pentru pensionare?

As dori sa stiu daca exista o lista cu bolile cronice pt pensionare.In caz ca nu exista,as dori sa aflu daca epilepsia intra in categoria bolilor cronice pt pensionare pe caz de boala.Multumec mult.
Cel mai recent răspuns: cjboy3400 , utilizator 15:02, 25 Octombrie 2010
Pensionarea pe caz de boala se face in urma avizului comisiei medicale a casei de sanatate. Intrebati medicul de familie.
Ma intereseaza si pe mine acest subiect.

1. Comisia medicala stabileste daca esti apt de munca sau nu, sau stabileste diagnosticul bolii si in functie de incadrarea acestei boli se acorda sau nu pensie ?

2. In functie de ce se stabileste gradul de invaliditate. Tot pe liste sau dupa cum considera medicul ?

3. Ce rol are gradul de invaliditate in calculul pensiei? De fapt are vreun rol ? Nu prea e logic.


Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
1. Medicul specialist stabileste diagnosticul, iar comisia medicala (comisie de expertiza din cadrul ITM), in functie de diagnosticul stabilit, internarile avute s.a. aproba sau nu pensionarea pe caz de boala.

2. Da, exista liste cu diagnosticele care intra in aceasta categorie....nu stabileste comisia dupa ureche :ok: sau dupa culoarea ochilor.

3. Nu are nici un rol in calculul pensiei, pensia se calculeaza in functie de anii cotizati la fondul de asigurari sociale (pensie).
Pai si atunci ce importanta are gradul de invaliditate?
Si ce diferente exista la calculul pensiei faptul ca est pensionat anticipat, anticipat partial, la vartsta standard, cu stagiu complet sau partial ?
La calculul pensiei se iau in considerare numarul de ani cotizati, la limita de varsta ai un anumit numar de ani, la cea anticipata ai mai putini ani de cotizare, iar la pensia pe caz de boala, poti sa ai mult mai putini ani cotizati si automat veti avea o pensie mai mica. :rtfm:

Gradul de invaliditate are importanta la comisia de expertiza care hotaraste pensionarea :slap:

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala, revizuire medicala cornelia radoi cornelia radoi buna ziua!as dori sa-mi raspundeti si mie,va rog frumos la cateva intrebari.este vorba despre mama mea in varsta de 55 ani care este pensionata din 2001 pe caz ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la pensie de boala la pensie pentru munca depusa roby lukas roby lukas Buna ziua. Sunt nascut la 01.03.1949 si din aprilie 2008 sunt pensionar de boala gr.1. Doresc sa trec la pensia pentru munca depusa si sa aflu daca: 1) in ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate magnifiq magnifiq Buna ziua! am si eu o intrebare: Tatal meu este pensionat pe caz de boala de grad I incepand din SEP 2009,la data ivirii bolii avea cotizati 33 de ani din ... (vezi toată discuția)