avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare cu drept de vanzare dupa deces

Buna seara,

Am tot cautat pe internet, pe site-urile de profil implicit si aici dar nu am gasit nimic sa imi raspunda la urmatoare intrebare :

Parintii mei vor sa imi lase un apartament (nu cel in care stau , ci alt apartament) prin vanzare cumparare dar vor in acelasi timp sa introduca o clauza prin care eu sa nu pot vinde apartamentul decat dupa decesul lor.
Am tot vazut diferite clauze cum ar fi : intretinere, habitatie viagera, etc dar o parte din acestea ori presupun o intretinere , sau dreptul lor de a se folosi de imobil cat timp sunt in viata, etc, lucruri pe care ei nu le vor. Vor doar o clauza prin care eu sa nu pot vinde apartamentul decat dupa decesul lor.

Eu mai am o sora care poate veni la notar si declara ca renunta la orice viitor drept asupra imobilului cu pricina .

Imi puteti spune va rog daca exista acest tip de clauza sau ceva apropiat care sa nu presupuna nimic altceva?

Multumesc pentru ajutor si astept cu interes raspunsul vostru.
Cel mai recent răspuns: ContSters145427 , utilizator 23:17, 17 Octombrie 2010
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager.
Dar dreptul de uzufruct spune ca vanzatorul nu poate fi evacuat din imobil pe toata durata vieti(ii ofera vanzatorului un drept de folosinta), in cazul meu parintii nici macar nu locuiesc acolo.
Nu exista o alta clauza prin care se poate stipula ca eu nu pot vinde apartamentul decat dupa decesul parintilor? (fara sa implice uzufruct sau intretinere)

Am auzit ceva de traditiune dupa deces... sau abitatie viagera (care cred ca nu este acelasi lucru ca si uzufruct).dar sper sa ma lamuriti.

Oricum multumesc pentru promptitudinea raspunsului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Octombrie 2010
mishu72, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
abitatia viagera da dreptul parintilor dvs sa locuiasca in casa pana la sfarsitul vietii si implica obligatia dvs de a nu instraina imobilul fara acordul lor cat timp traiesc asa ca , vanzare cumparare cu drept de abitatie viagera .
sau, mai pot face parintii dvs un testament inregistrat la notariat si ,eventual o declaratie a sorei dvs pe proprie raspundere ca nu are pretentii la apartamentul respectiv, astfel incat veti putea folosi imobilul pana la moartea lor fara drept de proprietate iar dupa decesul ambilor veti avea posibilitatea sa deveniti proprietar in baza mostenirii testamentare.
Multumesc frumos pentru raspuns,

Mai am inca o intrebare, nu se poate stipula in clauza ca parinti nu doresc sa locuiasca in acel apartament, si ca doar doresc ca eu sa respect obligatia de a nu instraina apartamentul decat cu acordul lor sau dupa decesul acestora?

Multumesc inca o data.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca sora dvs nu poate renunta la o succesiune nedeschisa ,o asemenea renuntare fiind lovita de nulitate absoluta.
Din punctul meu de vedere singurul act in masura sa va satisfaca dorinta dvs este contractul cu uzufruct viager.Parintii dvs pot sa intocmeasca un partaj de ascendent cu conditia ca si sorei dvs sa-i lase bunuri de aceeasi valoare.Este un fel de testament prin care parintii impart bunurile ,copiilor pe care ii au ,in timpul vietii.Ceea ce vreti dvs este contrar legii deoarece dvs vreti sa scoateti un imobil din circuitul civil prin obligatia de a nu instraina.

Alte discuții în legătură

Actul de proprietate! florirb florirb Buna!Am in proprietate,cu act de vanzare cumparare,un apartament de 2 camere,si in acest act de proprietate am o clauza in favoarea tatalui meu de grevare si ... (vezi toată discuția)
Cum vand daca exista contract de intretinere lauraconstantinescu lauraconstantinescu BUna ziua, Parintii mei au semnat cu noi, copii (2 fete) un contract de intretinere cu habitatie viagera, in urma cu 4 ani, pentru un apartament situat in ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)