avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului?


Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de "Stiati ca apa:.." si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si imagini culese de pe internet la care aparea urmatorul mesaj:

"Este posibil ca această imagine să fie protejată de legile referitoare la drepturile de autor."

Daca nu folosesc imaginile in scop comercial ci numai informativ si educational si daca la aceste imagini nu aparea semnul de copyright ci numai mesajul de mai sus, sunt amenintata in vreun fel de legea copyright-ului?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 19:23, 2 Noiembrie 2010
Cel mai probabil incalcati drepturile de autor.

Adica ati preluat pozele din Google Images, fara sa vizitati site-ul sursa al imaginilor. Pentru fiecare imagine trebuie sa cititi termenii de pe site-ul efectiv de pe care le-ati luat. Adica in siteul ceva.com unde era poza mare, cititi ce scrie jos.
Daca am eliminat imaginile in cauza de pe site, mai este vreo problema pt. perioada cat au stat pe site?
Practic nu.
In general mai intai se trimite somatie (cease & desist letter, ca totul e pe model american), dupa care daca nu le indepartati se deschide actiunea. Dar si asta se intampla atat de rar...
Acum ca nu mai sunt pozele pe site, cum isi pot da seama ca au fost daca nu s-au sesizat? Nu pot.
Pentru viitor, cautati si dvs pe Google site "free stock photos" si folositi unul dintre site-urile de fotografii cu licente permisive.
S-au sesizat!!! Aceasta este problema...Am primit notificare ca am folosit ilegal imaginea( in notificare imaginea lor era semnata, cea descarcata de mine de pe internet nu avea nici o semnatura si nici semnul de copyright). Cum am primit notificarea, am indepartat imediat imaginea de pe site si am raspuns(cu scuzele de rigoare) ca imaginea descarcata de mine nu avea sigla lor(asa cum pretindeau) si nu am avut de unde sa stiu ca imaginea le apartine. Nu s-au multumit cu atare raspuns si acum cer sa cumpar retro licenta pentru imaginea respectiva...Cum pot evita acest lucru???:(
E greu de evaluat fara a vedea fotografia, modul folosirii pe site, site-ul exact de unde ati luat-o, scrisorile de notificare samd. Puteti cauta un consultant de proprietate intelectuala / avocat in persoana.

La limita, va recomand sa platiti imaginea, pentru ca un proces v-ar costa mai mult. Depinde foarte mult cine e autorul fotografiei (daca e fotograf si ati folosit poza lui de exclusivitate, e mai grav, daca e o poza dintr-un stock international, se scapa mai usor). Cereti un pret pentru folosirea de 3 saptamani si vedeti ce raspund.

Alte discuții în legătură

Legea copyrightului in ceea ce priveste imagini downloadate de pe internet Fourmi32002 Fourmi32002 Buna ziua, Va scriu in legaura cu imaginile downloadate de pe internet, as vrea sa stiu in ce masura le poate cineva folosi in afisaj si materiale ... (vezi toată discuția)
Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Copyright imagini preluate de pe internet alex2209 alex2209 Buna seara! Pe site-ul pe care-l detin am creat cateva bannere, iar la unele dintre ele am folosit imagini pe care le-am gasit in cautarile din google. ... (vezi toată discuția)