avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se mai restituie taxa judiciara de timbru?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se mai restituie taxa judiciara de timbru?

Buna ziua.
Incepand cu data de 25.11.2010 a intrat in vigoare legea privind accelerarea solutionarii proceselor, abrogandu-se totodata si articolul din legea taxelor de timbru conform caruia se restituia taxa de timbru celor care incheiau tranzactie.
Stiti cumva care este practica la instantele din tara : se restituie sau nu taxa de timbru celor care au introdus actiunea de partaj inainte de intrarea in vigoare a acestei legi iar prima zi de infatisare este dupa intrarea in vigoare a legii?
Parerea mea este ca legea civila nu retroactiveaza si ar trebui sa se aplice legea in vigoare la data introducerii actiunii, anume sa se restituie taxa de timbru.
Sunt curioasa care este practica instantelor, pentru ca am un proces in luna decembrie si daca voi sti ca nu se restituie taxa, voi sfatui clientii sa nu mai timbreze si sa se duca la notar ca este mai ieftin.
Cel mai recent răspuns: ContSters100655 , utilizator 00:56, 18 Iunie 2011
de unde sa iei practica, din momemnt ce abia a intrat in vigoare . Corect este ca legea nu retroactiveaza si trebuie restituita taxa.Procesul se va judeca pe legea veche nu pe cea noua, scrie chiar in noul cod.
Asa gandesc si eu, dar se stie ca instantele au uneori pareri contrare.
Am presupus ca a avut vreun utilizator al acestui site un asemenea proces ieri sau azi, si din acest motiv am solicitat practica. :)
opinia mea este ca nu se va mai restitui taxa de timbru in cauzele care erau deja pe rolul instantelor pana la intrarea in vigoare a legii.
Revin cu intrebarea mea:
A avut cineva vreun proces de partaj dupa intrarea in vigoare a Legii 202/2010 care s-a finalizat cu o tranzactie? Precizez ca actiunea sa fi fost introdusa inainte de intrarea in vigoare a acestei legi.
S-a restituit sau nu taxa de timbru?
Multumesc pentru ajutor.
Nici eu nu am avut inca proces care sa se finalizeze asa zilele acestea dar, dvs. ca avocat trebuie sa va impuneti punctul de vedere.
Si din punctul meu taxele ar trebui restituite pentru procesele deschise anterior intrarii in vigoare a legii.
La ce termene s-au dat anul acesta este foarte greu sa prindeti un avocat ca a avut termen in acest interval de timp atat de scurt.
Pot exista situatii in care pana sa se ajunga la primul termen de judecata datorita termenelor foarte lungi sa prinda intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010.
Altii pot avea termene de judecata in 2011...
Nici echitabil nu ar fi sa fie altfel...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de 3% intr-un partaj dupa divort Functionar43 Functionar43 Am divortat anul trecut, dorim sa facem partajul. Este vorba de un apartament cu 2 camere. Ne-am inteles si ne-am gandit la un partaj conventional. Am ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna seara, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o problema, in urma cu un an si ceva am divortat fara a face partaj cu conditia ca fostul sot sa imi dea o ... (vezi toată discuția)
Partaj gagione gagione buna seara.se poate partaja un apartament ipotecat pe cale amiabila in instanta de judecata?la un astfel de proces se mai plateste taxa de timbru ca procent ... (vezi toată discuția)