avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor in caz de deces al unui parinte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor in caz de deces al unui parinte

Acum cateva zile mi-a decedat tatal,am dreptul la un ajutor din partea angajatorului ,tinand cont ca sunt in concediu de ingrijire a copilului .Am fost la fabrica si mi s-a spus ca nu beneficiez de ajutor din motivul ca sunt in concediu de ingrijire a copilului Exista vreo lege care sa il oblige pe angajator? Va rog datimi un raspuns cat mai urgent,va multumesc din suflet
Ajutorul de deces se acorda in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului.
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acesteia, persoana care face aceasta dovada.
Cererea-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale se depune la casele teritoriale de pensii:
a) de catre angajatori si institutia care administreaza bugetul pentru plata ajutorului de somaj, o data cu "Declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat";
b) de catre celelalte categorii de asigurati, la data solicitarii prestatiei.

Aveti dreptul sa solicitati acest ajutor de deces, acesta se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.
acum depinde si de ccm ul institutiei la care lucrati.............................daca prevede acordarea acestui ajutor si va incadrati in cerintele prevazute,,,,puteti cere si dela angajator
Chiar daca este prevazut in CCM la nivel de societate ca angajatii beneficiaza de acest ajutor, datorita faptului ca sunteti in concediu pentru ingrijirea copilului, contractul individual de munca va este suspendat din initiativa dvs cf.art.51 din Lg.nr.53/2003.
Drept urmare, nu puteti beneficia de acest ajutor decat de la casa de pensii .
tatal dvs. a fost pensionar, salariat ? avea vre-un venit ? - in cazul in care era ensionar ati luat de la casa de pensii ajutorul de inmormantare
Art.50 lit.d) din Contractul Colectiv la nivel national "un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului".
Va rog sa imi spuneti unde trebuie sa ma adresez pentru ajutor de inmormintare daca tatal meu nu a lucrat in ultima perioada.Exista un articol de lege in care se precizeaza ca beneficiem de un ajutor de 630 aporoximativ da nu stim unde trebuie depus dosarul,am fost la casa de pensii si ni sa spus ca acolo da numai la pensionari.Stie cineva unde trebuie sa depunem dosarul.Va multumesc

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare hadasssa hadasssa Buna ziua. Tatal meu a fost pensionar de stat iar in luna februarie a decedat. Mama in prezent beneficiaza de pensie de urmas. In caz ca mama decedeaza, poate ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare bejenik bejenik tatal meu adecedat in urma cu 4 luni,am incercat la primaria din localitate pt ajutor de inmormantare si nu mi s-a acordat,trebuie sa precizez ca tatal meu era ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces parinte gobyy gobyy este legal ca doi frati angajati la o unitate economica sa primeasca fiecare cate un salariu ca ajutor deces, in cazul decesului tatalui lor? (vezi toată discuția)