avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributii platite in alte tari; pensie comunitara
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributii platite in alte tari; pensie comunitara

buna seara.in urma cu 2 ani am lucrat in italia cu carte de munca{un an}ceea ce inseamna ca am contribuit la fondul de pensii de acolo.Intrebarea mea este,unde sau depus acei bani,in italia sau aici in tara?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:03, 26 Decembrie 2010
Bună seara.
- aţi plecat de la angajatorul din România cu contract de muncă în Italia?
oana_mc a scris:
Bună seara.
- aţi plecat de la angajatorul din România cu contract de muncă în Italia?

Nu inteleg, ce importanta are? :wassat:


@lore79

Contributiile de asigurari sociale le-ati platit statului italian. Aceste contributii nu au cum sa fie varsate la bugetul de stat din Romania. Perioada lucrata in Italia constituie stagiu de cotizare si in Romania si va fi avuta in vedere la deschiderea drepturilor de pensie.
buna seara.ma intereseaza si pe mine subiectul ,pt ca lucrez in spania si vreau sa stiu daca anii lucrati aici se pot aduga la anii lucrati in romania si-mi pot completa vechimea pt pensie. multumesc-
buna anii lucrati in spania se adauga la anii din romania dar nu veti primi bani pt. ei, doar la indeplinirea onditiilor din tara respectiva si acolo veti putea primi o pensie iar faza este ca eu am asteptat un an jumatate pina am primit comfirmarea din spania si am primit apoi pensia.
@mikele4

Perioadele lucrate in state membre ale UE si in statele cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, perioade pentru care s-au platit contributiile de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare si in Romania.

Pornesc de la premisa ca pentru perioada lucrata in Spania s-au retinut si virat contributiile obligatorii (numai aceste perioade constituie stagiu de cotizare si in Romania). Perioada lucrata in Spania constituie stagiu de cotizare si in Romania, in vederea deschiderii drepturilor de pensie. De asemenea, perioada lucrata in Romania constituie stagiu de cotizare si in Spania. Daca indepliniti conditiile prevazute de legislatia spaniola, puteti primi doua pensii, una din partea statului roman si una din partea statului spaniol.

Sau, altfel spus:
La determinarea drepturilor de pensie, Romania are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Spania;
-veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS in Romania.

La determinarea drepturilor de pensie, Spania are in vedere:
-stagiile realizate in Romania si in Spania;
-veniturile pentru care s-au retinut si virat contributiile obligatorii in Spania.

Alte discuții în legătură

Obtinere pensie in italia ContSters297674 ContSters297674 Buna ziua, Tatal meu are in prezent aproximativ 10 ani de munca in Italia iar 26 de ani lucrati in Romania din care 2 ani la categoria I de munca iar restul ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara - italia mihaela daniela mihaela daniela buna seara!am si eu o intrebare daca mama mea munceste in italia cu contract de munca si i se platesc toate drepturile aici cand va iesi la pensie anticipat ... (vezi toată discuția)
Asistenta medicala f_karoly f_karoly O persoana a lucrat ca asistenta medicala cu toate actele in regula in Italia timp de 5 ani, dupa ce s-a intors in tara s-a angajat la un spital unde nu i-a ... (vezi toată discuția)