avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

Buna ziua,

Daca firma e in faliment, nu am primit salariile pe ultimele 3 luni cum pot intra in somaj ? Am intrebat lichidatoarea si nu am primit nici un raspuns . Ce pot sa fac? La cine sa apelez ?
Cel mai recent răspuns: Luciana82 , utilizator 02:24, 18 Ianuarie 2011
1. Lege nr. 85 din 05/04/2006 privind procedura insolvenţei spune, la art.86, ca administratorul judiciar/lichidatorul este obligat sa aplice prevederea alin.(6):
"(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare".

2. Vorbiti cu lichidatorul sa respecte legea si daca nu o face ii spuneti ca il veti da pe el in judecata.
3. Ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM sa va ajute.
Multumesc foarte frumos de raspuns!
tudorvaleriu a scris:

1. Lege nr. 85 din 05/04/2006 privind procedura insolvenţei spune, la art.86, ca administratorul judiciar/lichidatorul este obligat sa aplice prevederea alin.(6):
"(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare".

2. Vorbiti cu lichidatorul sa respecte legea si daca nu o face ii spuneti ca il veti da pe el in judecata.
3. Ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM sa va ajute.

Am discutat cu lichidatorul si uitati ce raspuns mi-a dat:
Sunt necesare urmatoarele documente:
- cerere prin care se solicita desfacerea contractului de munca;
-decizie de desfacere a contractului de munca conform art. 55 lit.b
-REVISAl
- stat de plata transmis electronic intocmit pana la data desfacerii contractului de munca.
- Statul de plata nu stiu cum se transmite electronic pentru ca nu ne-am putut lamuri cei de la ITM.

Daca imi incheie contractul cu art. 55 lit.b nu beneficiez de somaj nu ? Asa am citit pe forum ... Cu ce articol ar trebui sa-mi incheie daca firma este in faliment ?
Revisal ? Am citit pe net ce ar fi, dar ce sa-i dau eu ?
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
Luciana82, utilizator
1. Problema apartine exclusiv lichidatorului.
2. El trebuie sa faca decizia de concediere cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului ocupat de dvs., datorita intrarii in faliment).
3. Nu trebuie sa faceti dvs. cerere de incetare a CIM pentru ca nu veti mai beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Restul problemelor nu va intereseaza pe dvs. ci pe lichidator care va trebui sa ia legatura cu ITM sa-i spuna cum sa procedeze. Dvs. nu aveti nici o obligatie fata de lichidator; el are obligatia sa va inceteze CIM, conform legii.
5. Pentru a depune actele la Somaj lichidatorul trebuie sa va inmaneze: decizia de concediere, carnetul de munca(sau adeverinta de vechime) si adeverinta tip pentru somaj (o luati de la Agentia de Somaj si odati lichidatorului sa o completeze).
6. V-am recomandat sa luati legatura cu ITM sa va ajute sa primiti actele in timp util pentru a le depune la Agentia de Somaj.
Nu stiu daca lichidatorul are interes sa ma ajute, la intrebarea cum fac sa-mi recuperez salariile nu am primit nici un raspuns . Am trimis o scrisoare si catre Tribunalul Satu Mare, pentru ca sunt angajata si ar trebui sa fiu trecuta pe tabela de creante, dar nu am primit nici un raspuns ... ar trebui sa mai astept raspunsul lor? Problema este ca intre mine si sediul unde este firma sunt 200 km . Si nu-mi permit sa fac drumuri pana acolo. Deaia vreau sa ma duc pregatita in data de 12 cu toate actele ca sa le semneze lichidatoarea si sa pot sa-mi bag actele de somaj.

Va rog sa ma corectati daca nu am inteles bine .
1) trebuie sa-mi incheie contractul cu art. 65 alin. 1 - deci aceasta va fi decizia de concediere ( 3 exemplare )
2) mai este nevoie de preaviz ( pe contractul de munca am 30 de zile), dar daca tot nu sunt platita mai este necesar?
3) carnetul de munca - eu am avut contract de munca si inainte sa ma angajez la firma asta am avut tot contract de munca - ce fac? imi trebuie adeverinta de salariu si de la firma aceasta( lucrez din 15.09.2010 la aceasta firma si de la firma unde am lucrat inainte ( din 17.12.2007-14-09.2010 )?
4) adeverinta tip pentru somaj - cea de pe net nu este buna ? ( 1 ex. ?)

S.C. ……………………… S.R.L. (S.A.)
str. ……………………………. nr. …
Localitate ………………., judeţ/sector ……………
Cod unic: ………………..
Tel.: ………….; Fax: …………

nr. …. data ……………

ADEVERINŢÃ DE ªOMAJ

Se adevereşte prin prezenta că Dl./Dna ………….......................….……………….. fiul/fiica lui……………………….. şi al/a ……………...……. născut (-ă) la data de …………..… în localitatea …………………. judeţ (sector) ………….. cod numeric personal ………………… a fost angajatul (-a) S.C. ………………………………………….. S.R.L. (S.A.) în funcţia de ……………………….…. în baza contractului individual de muncă nr. ….... din ………..…. pe durată nedeterminată/determinată, înregistrat la registrul Inspectoratului Teritorial de Muncă al mun./jud. ……………………..., de la data de ……….……. la data de ……………. când i-a încetat contractul individual de muncă în conformitate cu prevederile art. … alin. … Art. … din Codul Muncii.

Se eliberează prezenta spre a-i servi la …………………….……………………………
……………………………………………………………………………………………….…..

ANGAJATOR

..............................................
(nume şi prenume)
(funcţie)

Ma intalnesc cu lichidatoarea la ITM la Satu Mare sa vedem ce spun si cei de acolo, dar credeti ca se poate rezolva totul intr-o zi ? Poate sunt cam aiurea intrebarile mele , dar nu vreau sa fac ceva ce nu este bine.

Va multumesc frumos!

Alte discuții în legătură

Anexa 9 pentru dosar somaj??? Badea Mihaela Badea Mihaela Buna ziua, Astazi am fost la ITM si mi-am ricicat Carnetul de Munca. Luni voi merge sa depun actele pentru somaj, insa o persoana cu care am vb. la ITM mi-a ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj popanaid popanaid Buna ziua, ma ajutati cu un model pentru adeverinta somaj de la angajator ? Multumesc (vezi toată discuția)
Dosar somaj ika ika Buna ziua tuturor, Sper sa nu va plictisesc cu intrebarile mele , dar nu vad unde as putea gasi raspunsurile la problemele mele. Este obligatoriu ca ... (vezi toată discuția)