avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Autofactura pt cheltuielile de protocol
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Autofactura pt cheltuielile de protocol

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti cu ce data emit autofactura pt. depasirea chelt de protocol aferente lui 2010, care este nota contabila si in ce jurnal o contabilizez?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: economul , utilizator 17:36, 7 Martie 2011
Cristina Vasile a scris:

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti cu ce data emit autofactura pt. depasirea chelt de protocol aferente lui 2010, care este nota contabila si in ce jurnal o contabilizez?
Multumesc!


Aveti vreo idee?:(
pct. 6, alin. 15 din norme
Taxa colectată aferentă depăşirii se calculează şi se include în decontul întocmit pentru perioada fiscală în care persoana impozabilă a depus sau trebuie să depună situaţiile financiare anuale, respectiv în anul următor celui în care au fost efectuate cheltuielile.

635 = 4427
In data de 30.09.2010 se constata depasirea plafonului de 2% privind cheltuielile de protocol deductibile. Din punct de vedere al cheltuielii cu protocolul aceasta depasire este nedeductibila la calculul impozitului pe profit la 30.09.2010.
In perioada 01.10.2010-31.12.2010, avand in vedere ca impozitul pe profit se calculeaza numai in functie de veniturile si cheltielile aferente ultimului trimestru cheltuiala cu protocolul aferenta trimestrului 4 este complet deductibila.
In situatia in care impozitul pe profit se calcula pe intregul an fiscal 2010, toate cheltuielile de protocol sunt in totalitate deductibile, dar in conditiile actuale cele inregistrate pana la 30.09.2010 raman nedeductibile.
Din punct de vedere al TVA, incadrarea în plafoanele prevazute la alin. (14) lit. a) si b) din normese determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale.
Intrebarea nr. 1
In aceste conditii , voi colecta Tva chiar daca pe intregul an 2010 cheltuielile cu protocolul sunt in totalitate deductibile?
Taxa colectata aferenta depasirii se calculeaza si se include în decontul întocmit pentru perioada fiscala în care persoana impozabila a depus sau trebuie sa depuna situatiile financiare anuale, respectiv în anul urmator celui în care au fost efectuate cheltuielile.
Intrebarea nr. 2
in situatia in care cheltuiala cu protocolul aferenta depasirii plafonului este nedeductibila la 30.09.2010 si se va colecta Tva aferenta acestei depasiri, cand voi intocmi autofactura, in decontul carei luni se va reflecta aceasta colectare, la ce data voi face nota contabila de colectare a Tva si ce voi scrie pe aceasta factura?
va multumesc anticipat!
anul 2010 trebuie privit ca un intreg, nu ca pe doua perioade diferite, chiar daca decl. 101 de depune de doua ori - asta influienteaza doar calculul impozitului pe profit (impozit minim) nu si alte operatiuni contabile si/sau fiscale.
am primit azi raspuns de la anaf - asistenta pe aceasta problema:
""În ceea ce priveşte taxa pe valoaorea adaugată se vor aplica prevederile art.155 alin.(1) şi alin.(2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:
“(1) Persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă;
........................................................................................................................
(2) Persoana înregistrată conform art. 153 trebuie să autofactureze, în termenul prevăzut la alin. (1), fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii către sine.”
Întrucât informaţiile din factura emisă prin autofacturare pentru situaţia prezentată de dumneavoastră, nu au fost evidenţiate în decontul de taxă aferent perioadei în cauză iar acest fapt nu reprezintă o eroare materială (conform Ordinului nr.179/2007 pentru aprobarea Instrucţiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxă pe valoarea adăugată), opinăm că valorile respective vor fi evidenţiate într-un decont ulterior la rândul “regularizari” aşa cum este prevăzut în OPANAF nr.183/2011 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată“.""
Concluzie autofactura trebuia facuta pana in data de 15.10.2010 pentru tva aferenta cheltuielilor de protocol nedeductibile la data de 30.09.2010.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli protocol iuli-ana iuli-ana patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect. (vezi toată discuția)
Autofacturare? Annamaria Bajko Annamaria Bajko Buna seara! Intrebarea este: - daca se face autofactura pentru suma cu care unitatea a depasit protocolul admis de 2%, pe anul trecut??Cum se procedeaza ... (vezi toată discuția)
Declaratie 101 Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa ma scoateti si pe mine din ceata asta la completarea decl.101 cu depunere pana pe 25 februarie 2011: 1. La rd.2 Chelt. ... (vezi toată discuția)