avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum trebuie sa ma comport cand ma opreste Politia ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum trebuie sa ma comport cand ma opreste Politia Rutiera?

Buna ziua, va rog daca puteti sa imi dati niste sfaturi cum trebuie sa ma comport cand ma opreste Politia Rutiera .

Din cautari pe goagal am gasit :

"Politistul care v-a oprit trebuie sa se prezinte. Aveti dreptul sa-i cereti legitimatia, iar el este obligat sa v-o arate. Retineti numarul actului.


2. Politistul trebuie sa va comunice si motivul opririi. Nu puteti fi sanctionat decat pentru acel motiv (exceptie fac diferite neregularitati gasite ulterior, de genul ITP expirat, lipsa asigurarii, lipsa rovinietei, portul de arme albe etc).


3. Daca sunteti opriti de un filtru de politie, aveti dreptul sa cereti echipajului ordinul de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data, orele pentru care actiunea a fost autorizata, strazile pe care actioneaza si numele politistilor.


4. Pe tichetul de amenda trebuie sa semnati in doua locuri: unul, prin care recunoasteti fapta si al doilea - ca luati la cunostinta de contraventie. Sunteti liberi sa semnati doar pentru a lua la cunostinta amenda si sa nu va recunoasteti fapta pentru care ati fost taxat. Astfel, il veti convoca pe politist la tribunal, sub asistenta juridica competenta.


5. Daca ati fost surprins de aparatul radar puteti solicita politistilor din echipaj sa va prezinte:

a. Legitimatia care atesta ca au dreptul de a lucra pe masina dotata cu un astfel de aparat. Actul trebuie sa aiba vizele la zi;

b. Copie dupa certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul si seria acestuia;

c. Legitimatia care atesta faptul ca are dreptul de a conduce masina Ministerului de Interne, cu vizele la zi;

d. Daca este nevoie, le puteti cere sa va arate “ordinul de serviciu”. Acesta este un fel de foaie de parcurs in care apar toate locurile unde au voie sa-si desfasoare activitatea respectiva.


6. Si cel mai important este ca, atunci cand sunteti oprit de agentii Politiei Rutiere, nu este nevoie sa va dati jos din masina."

Ce este adevarat ? sau ce mai poate fi adaugat ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: robert900 , utilizator 11:58, 14 Februarie 2011
Cred ca ceea ce ati postat este suficient pentru a sti cum sa va comportati.Si nu uitati de centura de siguranta :)
Domnule....eu inteleg legalitatea acestui text de lege prin care se arata indatoririle politistului,dar daca dvs. o sa ii cereti aceste detalii nu o sa faca altceva decat sa va gaseasca mai multe nereguli si o sa va ingreunati situatia pentru ca vedeti si dvs. care e competenta din ziua de azi a politistului,nu te ajuta incearca doar sa te sanctioneze,asa ca nu va sfatuiesc sa ii cereti aceste detalii pentru ca nu stie sa vi le dea incercati doar sa vorbiti scurt si la obiect cu ei,scopul si durata opririi. Cand ii vedeti incercati sa ii salutati _|_ :D si feriti-va de ei !
Ultima modificare: Vineri, 7 Ianuarie 2011
dny Daniel, utilizator
astia dau amenzi si iau permise pa banda rulanta la colt de strada.. daca ii mai iei si la rost iti face si anexa ca PV.

dar, bun articolul, macar sa stim si noi ce drepturi avem.
Cred ca suntem in masura sa ne cerem drepturile atata timp cat suntem 100 % in regula cu masina si respectam regulile. Din moment ce nu am incalcat nici o lege macar atat cred ca ar face cativa ..
Nu prea se intampla sa te opreasca chiar degeaba, si chiar daca , de gasit se cam gaseste

Alte discuții în legătură

Obligatiile politistului kuky666 kuky666 un politist de la rutiera are voie sa fie si operator radar si agent constatator din moment ce este singur in masina? (vezi toată discuția)
Dispozitiile politistului rutier tichil tichil Care sunt si unde sunt reglementate dispozitiile agentului rutier. (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal de contraventie - numar de inmatriculare gresit craciunisabela craciunisabela Un proces verbal de contraventie poate fi lovit de nulitate absoluta daca este completat gresit? În fapt,conform pv contraventie am fost sancționată cu ... (vezi toată discuția)