avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza suprafata radianta?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza suprafata radianta?

Va rog sa ma ajutati. Vreau sa stiu cum se calculeaza suprafata radianta. Asociatia imi spune ca depasesc suprafata radianta permisa apartamentului meu cu 39%. De unde pot sa aflu eu care e cea permisa? ( raspunsul de la asociatie e : "asa e scris in tabel de cand e asociatia") Daca depasesc suprafata radianta in apartament trebuie sa platesc cu 39% mai mult si pt. tevi si pt. caldura de pe casa scarii? Este corect?
Azi ma pregatesc sa le cer explicatii in scris pentru modalitatea de calcul. Ce ma sfatuiti?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 23:20, 2 Iunie 2015
In Norma tehnica din 13 iulie 2010 emitent ANRSC se specifica: (atentie suprafata radianta nu este totuna cu suprafata echivalenta termic)
17. factor de recalculare*1) - marime adimensionala utilizata pentru recalcularea suprafetei utile a apartamentului luat in calcul la repartizarea energiei termice in cazul in care corpul/corpurile de incalzire este/sunt modificat(e) fata de solutia de proiect, fara ca prin aceasta sa se modifice cota indiviza. Se determina cu relatia:
--------
*1) Conform recomandarii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii si Economia Constructiilor.

*T*
S^MOD(ET) + S^PRO(ET)
K(rec) = ¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦¦ ,
2 x S^PRO(ET)
*ST*

in care:
S^PRO(ET)- suprafata echivalenta termic de proiect a corpului de incalzire exprimata in m2;
S^MOD(ET) - suprafata echivalenta termic modificata a aceluiasi corp de incalzire exprimata in m2
Va multumesc pt interesul manifestat.. dar sincer eu nu inteleg.
de unde sa iau:
1.suprafata echivalenta termic de proiect a corpului de incalzire exprimata in m2; si 2. suprafata echivalenta termic modificata a aceluiasi corp de incalzire exprimata in m2;

Stiu dimensiunea caloriferelor care le am acum .. cele vechi nu am de unde sa stiu... cand am luat apartamentul nu erau.. era debransat.



am omis ceva... la etajul I sunt 4 apartamente identice... eu ar trebui sa am suprafata radianta 6,75 , o vecina 7,25 iar alt apartament 8.11..
Mi-au spus ca acum am suprafata radianta 16.
Sunt in ceata rau de tot...
Maxi_pp a scris:

In Norma tehnica din 13 iulie 2010 emitent ANRSC se specifica: (atentie suprafata radianta nu este totuna cu suprafata echivalenta termic)

Depinde ce intelegeti prin suprafata radianta. Eu tind sa cred ca e acelasi lucru.

mirelademian a mai scris

am omis ceva... la etajul I sunt 4 apartamente identice... eu ar trebui sa am suprafata radianta 6,75 , o vecina 7,25 iar alt apartament 8.11..
Mi-au spus ca acum am suprafata radianta 16.
Sunt in ceata rau de tot...

E normal ca suprafata radianta sa difere de la un apartament la altul, pentru ca si pozitia lor difera.
La proiectarea sistemelor de incalzire se tine cont de amplasamentul corpurilor de incalzire(etaj, orientare dupa puncte cardinale, numar de pereti exteriori etc), astfel, spre exemplu la ultimul etaj se monteaza calorifere cu suprafata radianta(termic echivalenta) mai mare fata de un ap la etaj intermediar. La fel si intr-o camera cu 2,3 pereti exteriori fata de o camera fara pereti exteriori(camere de aceeasi suprafata).

Eu n-am auzit sa exista vreo restrictie cu privire la suprafata radianta. Adica cum sa aveti cu 39% mai mult decat permis ? Tot ce conteaza ca dupa schimbarea calorifelelor( pot sa aiba suprafata radianta si tripla fata de cele precedente) sa se actualizeze suprafata utila folosita la calculul consumului termic pentru ca plata sa reflecte consumul.

@Maxi_pp
Formula aia scrisa atat de urat de ANRSC e de factorul de recalculare folosit in calculul numarului de unitati termice consumate.


Suprafata echivalenta termic nu prea aveti de unde s-o luati, ea se calculeaza de firme de specialitate.


(3) Determinarea suprafeţei echivalentă termic a corpurilor de încălzire din apartamente, din cele cu altă destinaţie şi din spaţiile comune, a coloanelor de distribuţie şi încălzire precum şi a conductelor de distribuţie ce se găsesc în aval de contor este obligaţia prestatorului, care va folosi datele din cartea tehnică a construcţiei, relevee în teren, precum şi calcule de verificare conform normativelor aplicabile, după caz.

Din moment ce spuneti ca aveti suprafata radianta cu 39% mai mare inseamna ca v-au calculat-o deja. Daca aveti repartitoare veti plati cat consumati, daca nu veti plati cu 39% mai mult ca inainte.

Consumul de caldura comun(de pe casa scarii nu este influentat de aceste calcule), acel consum se plateste in functie de cota parte indiviza.

PS
Puteti sa cereti asociatiei explicatii cu privire la modul de calcul cu sutele; ca saracii n-au de unde sa stie. V-am spus aceste calcule se fac de firme specializate iar calculele lor sunt luate "de bune".
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator
Adica v-ati modificat suprafata caloriferelor prin suplimentarea acestora fata de proiectul initial al cladirii. De aceea vi s-a trecut caldura in plus. Practic pe aceeasi suprafata de apartament (aceeasi suprafata utila) aveti mai multa suprafata care radiaza caldura, deci un consum mai mare de caldura decat era proiectat pentru apartamentul dv.
39% reprezinta cu cat aveti calorifere in plus fata de proiectul initial al cladirii.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)
Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit rabuzu rabuzu buna seara. va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns. in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura ursulina ursulina Bună ziua! Este corectă calcularea cotei de căldură pe suprafaţă echivalent termic şi nu pe cotă parte indiviză? Am această problemă, deoarece ... (vezi toată discuția)