avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrare in legalitate - obtinere autorizatie de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrare in legalitate - obtinere autorizatie de constructie

Buna ziua,

Intre 1996 si 2000 am construit o casa pe un teren in Bucuresti. Am apelat la mai multe persoane in acea perioada, inclusiv arhitecti, care mi-au promis obtinerea unei autorizatii de constructie dar neseriozitatea lor m-a pus in situatia in care am terminat casa si am ramas fara aceasta.

Am reusit sa declar constructia la fisc in anul 2000 si de atunci s-a platit in fiecare an impozitul. Exista si contracte la utilitati (apa, curent, gaze) - toate facute in perioada mentionata mai sus.

As dori sa intru in legalitate, si sa obtin o autorizatie de constructie, si vroiam sa stiu care sunt pasii necesari pentru a face asta.

Va multumesc anticipat pentru timpul si raspunsurile dvs.
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: autorizatii-constructii , utilizator 11:44, 28 Iulie 2011
autorizatie retroactiv nu veti primi niciodata!
Actiune avand ca obiect: accesiune imobiliara in instanta!
si neavand autorizatie nu ati putut sa intabulati constructia, nu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In anumite cazuri, se poate obtine autorizatie de constructie si pentru un imobil realizat in asemenea situatie:) Si inca fara amenda, intrucat aveti dovada ca ati instiintat primaria inca din 2000, de cand platiti impozit (amenda se aplica doar in primii 2 ani de la realizarea imobilului).
Iata ce spune ordinul 839/2009 - normele metodologice de aplicare a legii 50/1991:
Art. 59: Intrarea în legalitate"
(3) În situatia în care constructia realizata fara autorizatie de construire întruneste conditiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire în vederea intrarii în legalitate, în coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta în stadiul fizic în care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, în conditiile legii.

Luati legatura cu un inginer de constructii sa va faca referatul tehnic, obtineti acordul de mediu si depuneti dosarul la primarie pentru autorizatie!!!
Succes!
Conform O.U.G 64/2010 veti putea intabula constructia respectiva , vedeti art.32 din respectivul ordin:32. La articolul 55, după alineatul (1) se introduc două
noi alineate, alineatele (11) si (12), cu următorul cuprins:
,,(11) În cazul construcţiilor realizate înainte de intrarea În
vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea şi completarea
Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor,
Înscrierea se face În baza:
a) autorizaţiei de construire sau, În lipsa acesteia, a
certificatului prin care se atestă că imobilul este Înregistrat În
registrul agricol, precum şi În evidenţele fiscale, eliberat de
primarul unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasată
această constructie;
b) documentaţiei cadastrale.
Ordinul respectiv a fost dat tocmai pt.a se grabi intabularea tuturor proprietatilor(asta la presiunea CE si nu pt.ca ne-am grabi noi sa o facem).Vorbiti la OCPI de care apartineti sau mai bine cereti in scris de la ei, printr-un email, cum trebuie sa procedati.Cu adresa lor, faceti cu un cadastrist lucrarile necesare si obligatoriu recunoscute de ei prin raspunsul pe care vi-l vor da.Neaparat , specificati O.U.G 64/2010,care a intrat in vigoare. Ordinul este o completare si modificare a L.7/1996, a cadastrului. Succes!!!!
Se poate intra in legalitate si pe cale administrativa. Intrebati la primaria de sector, va vor indruma dumnealor. In mare veti parcurge cativa pasi, cronlogic acestia ar fi: plata amenda (de asta poate scapati, au trecut 10 ani de la comiterea faptei, dar personal nu cred), obtinere PUD (hartia de la primaria care va spune ce puteti construi, pe ce suprafata de teren, cate etaje), obtinere tot felul de avize (pompieri, mediu, apanova etc) si - cel mai important - un studiu de rezistenta seismica de la ISC. Angajati un arhitect sa va faca planul casei si cu toate aceste documente faceti dosar si il depuneti la primarie. Primaria va va emite o "autorizatie de construire pentru intrare in legalitate" si o receptie finala a constructiei pe baza carora veti putea intabula. Va trebui sa colaborati cu primaria, pe drum pot aparea diverse obstacole. In ce sector a fost edificata constructia?

Poate extrageti informatii utile si din acest topic: www.avocatnet.ro/content/for...

Dupa cum vedeti, am urmarit indeaproape o situatie similara cu a dvs, toata distractia a durat aprox 9 luni... ca la oameni, atata timp a durat gestatia unei autorizatii de constructie. :)
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
dcgdcgdcg, utilizator

Alte discuții în legătură

Casa construita fara autorizatie florinach florinach Buna ziua , va rog sa ma invatati cum pot obtine autorizatia de constructie pentru o casa construita intre anii 1999-2001 in Bucuresti, pentru care nu am ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie imobil terminat in 2002, intrarea in legalitate rupa rupa buna ziua - în anul 1998 am inceput o constructie fara autorizatie , a fost terminata in 2002 fara probleme , acum doresc sa fac cadastru , intabulare , dar ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa bogsmc bogsmc Buna ziua, Am dobandit o casa printr-un act de adjudecare.Casa a fost construita fara autorizatie de constructie si din acest motiv nu mai pot face ... (vezi toată discuția)