avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributii de plata pentru conventii civile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributii de plata pentru conventii civile

Buna ziua,
La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand in vedere ca administratorul este pensionar pt. limita de varsta, iar femeia de servici este salariata la o societate cu contract de munca pe 8 ore/zi? (CAS, CASS, Somaj si impozit).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ISQKONSULTING , Consultant managementul calitatii 17:25, 23 August 2011
Cititi discutia despre Decl.112 din sectiunea noastra. Incepand cu luna ianuarie se completeaza aceasta declaratie, astfel incat prin completarea ei veti afla exact ce contributii trebuie platite.
Mai intai de toate...
Convenţiile civile se aplică doar la prestaţii ocazionale, limitate ca durată şi care nu sunt executate în exercitarea unei profesii sau meserii.

Deci acestia nu pot sub nici o forma sa lucreze in baza unor conventii civile. Desi se practica acest obicei, legea spune clar ca aceasta forma de lucru este ilegala. Iar autoritatea in vigoare, desi pana acum a cam inchis ochii, poate f usor sa sanctioneze asociatia pentru savarsirea contraventiei prevazute de art.276, al.1, lit.e din Codul Muncii


Articolul 276
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

e) primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract
individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 1.500
lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata ...




Conventiile civile:

Veniturile din conventii civile, conform codului fiscal, reprezinta :
A. venituri din activitati independente. Impozitarea se face cu plati anticipate (10% la sursa plus 6%). Pentru aceste venituri, in cazul de fata, este obligatorie plata contributiei la sanatate (si administratorul si femeia de serviciu).
B. venituri din alte surse, daca contribuabilul a optat la incheierea conventiei pentru plata impozitului cu retinere la sursa in sensul art. 79 din CF - cu impozitare la sursa. Adica asociatia retine tot impozitul, 16 %, si-l vireaza lunar in bugetul de stat. Pentru acest tip de venit, nici administratorul nici femeia de serviciu nu trebuie sa plateasca contributia la sanatate.(!!!)

Contributia la pensii si somajul trebuie platite de catre femeia de serviciu indiferent de clasificarea de mai sus. In sist social de pensii este considerat venit profesional, si este obtinut cu regularitate. Rezulta deci obligativitatea contributiei la pensie.

!!! Atentie. chiar si in situatia de la cazul 2, desi legea spune ( nu foarte clar) ca aceasta contributie nu trebuie platita in situatia data. Au fost hotarari judecatoresti care au dat castig de cauza caselor de sanatate si au obligat pe cei ce au obtinut astfel de venituri la plata contributiei.


Recomandare. Treceti-i pe amandoi pe contract de munca - singura forma legala in aceasta situatie.
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
grandanat, utilizator
In Decl.112 care se va completa incepand cu luna ianuarie, in locul Decl 100 in cazul conventiilor civile se completeaza automat numai CAS si daca este cazul somajul (pentru persoanele care nu sunt asigurate in alt sistem). Asta inseamna ca formularul aplica legislatia in vigoare.
Eu am intrebat la ANAF,mi-au dat un raspuns ambigu,e putin spus,ca mi-au dat articole din ultimile ordonante de guvern si-n final sa traga conclizia asociatia daca activitatile persoanelor angajate se incdreaza ca activitati independente sau independente.
Vreti sa fiti putin mai clara? :">

Alte discuții în legătură

Conventie civila pentru femeie de serviciu cami64 cami64 Buna ziua, In situatia in care asociatia de proprietari incheie o conventie civila cu femeia de servici ,aceasta beneficiaza de vechime in munca, incepand cu ... (vezi toată discuția)
Conventie civila teodor_teo65 teodor_teo65 Pentru o conventie civila incheiata pentru prestari servicii juridice, ce contributii plateste angajatorul si ce contributii plateste prestatorul? (vezi toată discuția)
Cass,pentru administrator imobile la asociatie de proprietari,pensionar fratila mihaela fratila mihaela Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 . In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. ... (vezi toată discuția)