avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale impozit pe venit
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

impozit pe venit

Va rog sa ma ajutati intr-o problema: un prieten a infiintat de o luna o firma ( spalatorie auto). Initial a optat pentru neplatitor de tva si impozit pe venit 2.5 %. Acum s-a razgandit si a optat pentru platitor de tva , dar impozitul pe venit va ramane in continuare ? daca da, cat timp? ce formalitati mai presupune aceasta schimbare? trebuie modificat si certificatul de inmatriculare la reg. comertului?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 21:17, 22 Aprilie 2008
Trebuie infiintata o alta firma si radiata cea veche. FIrma va plati astfel impozitul pe toata durata existentei sale.
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
Radu Popescu, Avocat
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit pot opta pentru impozitul pe venit numai la începutul anului fiscal, deci se poate opta pentru alt tip de impozit.
aba812001 a scris:

Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit pot opta pentru impozitul pe venit numai la începutul anului fiscal, deci se poate opta pentru alt tip de impozit.


Parca de la impozitul pe venit poti trece la impozit pe profit.
Reciproca nu era valabila.
inregistrarea optiunii de platitor de TVA se face la administratia financiara.
optiunea privind impozitul pe venit (2,5) sau pe profit (16) poate ramane neschimbata daca sunt indeplinite conditiile art 103 si 104 din C fiscal

Art. 103. - În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este deţinut de persoane, altele decât statul, autorităţile locale şi instituţiile publice.
__________

Opţiunea de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii


Art. 104. - (1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este opţional.
(2) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 103 şi dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
(3) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe venitul microîntreprinderilor, începând cu primul an fiscal, dacă condiţiile prevăzute la art. 103 lit. a) şi d) sunt îndeplinite la data înregistrării la registrul comerţului şi condiţia prevăzută la art. 103 lit. b) este îndeplinită în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării.
(4) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 103.
(5) Nu pot opta pentru sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, pariurilor sportive, cazinourilor;
d) au capitalul social deţinut de un acţionar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajaţi.
(6) Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit începând cu anul fiscal următor. Opţiunea se exercită până la data de 31 ianuarie a anului fiscal următor celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
__________
#- deci se poate in oricare sens

Alte discuții în legătură

Srl/micr La multi ani! stie cineva, dupa 01.01.2005 se mai poate declara un srl nou infiintat micro? (vezi toată discuția)
Recuperare pierdere din profit nerepartizat anterior valentinaandrei valentinaandrei Buna ziua, as dori sa ma ajutati in urmatoarea problema contabila:am o societate infiintata in anul 2008, platitoare de impozit pe profit.La sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Am si eu o intrebare. Orice societate comerciala este platitoare de impozit pe profit? Multumesc anticipat. adresa mea este: mitrache_v@yahoo.com (vezi toată discuția)