avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi

De la 11.00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Reges-Online: Aspecte esențiale privind operarea noului registru și completările necesare 

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... abuz administrator asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

abuz administrator asociatie locatari

am urmatoarea problema la asociatia de care apartin:

din pacate de 1 an am acumulat o restanta de aprox 600 ron de care se pare ca o scap destul de greu dat fiind conditiile actuale.

administratorul asociatiei refuza sa incaseze bani din restanta;procedeaza astfel:

ex.am chelt.lunare de intretinere 300 ron si platesc 350;el imi pune 300 pe cheltuielile lunare scadente si diferenta pe majorare nu pe restanta cum ai cer.
astfel restanta imi ramane neschimbata si iar aplica dobanda care lunar iar e aprox.50 ron motivand ca altfel nu imi ia banii.

astfel daca plataesc lunar in plus putinul care-l ni-l permite ca sa scapam cumva de restanta dispare in neant in majorare

intrebarea mea cu un putin ajutor de aici ar fi:

este legal ce face ?ce pot sa fac sa scap din acest cerc vicios ca deja am platit din calculele mele restanta dar tot o am inclusiv cu majorarea datorita modului de ancasare a acestui individ care s-a imbogatit pe spinarea noastra....

va multumesc pentru intelegere si raspuns anticipat.

cu stima,

vasii

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:55, 5 Februarie 2011
Trimiteti banii prin mandat postal cu sumele defalcate; adica daca doriti sa achitati de ex. 350 lei pt o restanta de 300 si restul de 50 lei sa se impuna parte pt luna urmatoare, faceti 2 mandate cu declarare ce reprezinta suma; pe un mandat scrieti restanta luna x, iar pe celalalt: parte restanta luna y.
In felul acesta veti avea mereu acte din care sa rezulte ce anume ati dorit sa achitati si veti avea un calcul al dvs raportat la restantele reale pe care le aveti.
Daca veti fi actionat in judecata, veti arata instantei modalitatea in care ati inteles sa achitati.
Nu cred ca nu veti fi inteles.
multumesc pt raspuns o idee f.buna cu mandatul

totusi este legal ce face? cred ca in situatia mea sunt multe persoane si banii le curg degeaba din buzunare;nu putem face nimic?
Privit dintr-un punct de vedere, personal am inteles ambele postari. Da, 600 lei pentru unii nu inseamna mare lucru, dar mai ales acum, pentru majoritatea oamenilor da, chiar reprezinta o adevarata povara.
Ce pot eu sa va sfatuiesc este ca trebuie sa mergeti la conducerea as. prop. sa stati de vorba cu presedintele - nu cu administratorul, pentru ca el este o persoana de executie pana la urma si practic face ce i se cere, deci vorbiti cu presedintele, explicati-i cum stiti mai bine cum sta treaba, eventual aranjati o esalonare a debitului pe o perioada mai mare de timp (noi procedam asa pe o perioada de 6 luni) si cred ca veti gasi intelegere.
Ceea ce va invata dl. avocat nu este altceva decat sa "fortati nota" astfel incat cei de la asociatie sa nu va mai primeasca la nici-o discutie ca cea aratata mai sus intr-o eventualitate ca dvs. chiar daca va achitati cei 600 lei prin metoda propusa, dar garantati ca peste cateva luni nu veti pati la fel? Nu stiu, faceti cum doriti!
Pentru dl. avocat: nu va cunosc, dar ne bucuram ca ne ajutati aici pe forum insa, asa de amorul artei si a studiilor pe care le-ati facut, ne puteti spune cam cum stau lucrurile in mod legal, adica ce spune Codul civil in aceasta privinta? Asta ca sa inteleaga toata lumea, inclusiv autorul topic-ului care dintr-o necunoastere a legislatiei a ramas cu impresia ca administratorul de la asociatia sa este de vina. Poate are si el o vina ca nu explica (suplimentar) de unde vine "porunca"; poate omul nostru nu a mai fost la o AG a proprietarilor de nu stiu cati ani, poate la asociatia dansului nu se afiseaza hotararile AG sau ale com. executiv si atunci, la necaz i se pare ca i s-a facut o nedreptate.
Eu sincer sa fiu consider o lipsa de comunicare intre parti, din acest motiv l-am sfatuit pe autorul topic-ului sa mearga la presedinte. Cred ca nu sunt mai mult de 10 zile in care domnul moderator @adriantot sfatuia pe cineva, aflat cam in aceeasi situatie, sa discute cu conducerea asociatiei, eventual sa incerce o esalonare a debitului pe o perioada mai mare de timp.
Sunt vremuri grele, dar aceleasi vremuri grele sunt pentru toti, inclusiv pentru acei proprietari care-si achita la timp obligatiile pe care le au pentru furnizarea de servicii si utilitati. Nu spun mai mult. Bafta!
@vasii, uite in timp ce eu scriam textul de mai sus, ai o noua postarre in care faci referire la cele spuse de dl. avocat si ti se pare o idee buna. OK, citeste ce-am spus si asteapta sa ne dea un raspuns calificat dl. avocat cu privire la legalitatea faptelor asociatiei in raport cu dumneata.
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
Adam Grecu, utilizator
multumesc dl Adam pt raspuns

problema nu e esalonare sau re-esalonare(am o restanta mica fata de altii) ci de incasare acolo unde consider eu ca e normal si firesc sa se incaseze la restanta ca scada suma creatoare de majorare implicit majorarile

am de gand sa achit si majorarea dar va dati seama ca in conditiile mentionate nu scade niciuna si tot platesc mai mult fara sa vad "luminita de la capatul tunelului"

nu stiu daca e legal sa faca acest lucru intrucat nu am gasit n legea de functionare a asociatiilor de prop. referire la acest mod de incasare.

administratorului normal ca-i convine intrucat are mereu incasare si un generator de dobanda continuua
@vasii, am inteles din prima problema ta. Te asigur ca nu esti nici primul si nici ultimul in aceasta situatie. Te asigur ca ce face asociatia este legal, dar hai sa asteptam sa vedem ce ne spune domnul avocat cu privire la aceasta problema:legal sau ilegal.
Problema este ca administartorul executa niste dispozitii. Este nevoie sa porti o discutie sincera cu presedintele asociatiei ma rog, cu membrii com. executiv, sa soliciti achitarea in primul rand a intretinerii si apoi a sumelor ce reprezinta penalizarile. Cum spuneam, este perioada de iarna, sumele sunt mai mari, dar v-a veni odata si vara si poate se va face lumina, ce zici?

Alte discuții în legătură

Dat in judecata de asociatia de proprietari baciuc29 baciuc29 buna seara.am fost dat in judecata de asociatia de proprietari avand debitul 0 si penalitati de 1700 ron.eu nu am cash 1700 ron la acest moment,asa ca sunt ... (vezi toată discuția)
Datorii la intretinere macrita macrita Datorita unor probleme familiare am acumulat o datorie mare la intretinere.Acum, administratorul asociatiei a venit si mi-a spus ca trebuie sa merg la notariat ... (vezi toată discuția)
Legalitate hotarare comitet executiv cristian_conea cristian_conea Comitetul executiv a dat o hotarare prin care incasarea datoriilor de la proprietari sa se faca in ordinea cronologica a acestora, iar daca proprietarul refuza ... (vezi toată discuția)