avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... concurs sau infractiune unica?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

concurs sau infractiune unica?

Buna seara! am si eu o intrebare: daca o persoana savarseste o fapta care intruneste atat o circumstanta de la omor calificat cat si una de la omor deosebit de grav este concurs intre cele doua tipuri de omor sau este o singura infractiune?
Cel mai recent răspuns: law_and_order , utilizator 23:18, 13 Februarie 2011
Presupunand ca este vorba despre acelasi faptuitor si aceeasi victima, despre acelasi obiect , nu poate fi vorba despre concurs, ori e una, ori alta.Fapta va capata o singura incadrare juridica , si nu ambele.Infractiunea de omor isi pastreaza caracterul unitar, iar in functie de circumstantele agravante, se va face si incadrarea juridica.
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
ContSters181996, utilizator
da este vorba despre acelasi faptuitor, aceeiasi victima iar Inalta Curte a constatat in cauza tentativa la omor calificat si deosebit de grav. pai nu sunt doua infractiuni diferite? asta nu inteleg.
( in fapt e vb despre neputinta victimei de a se apara - circumstanta de la omor calificat si prin cruzimi - circumstanta de la omor deosebit de grav).
Daca este hotararea redactata si o aveti,ne puteti cita din motivarea ICCJ ?
Poate scria cumva ca fapta intruneste elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute in art. 20 raportat la art. 174, art. 175 alin.... lit.si art. 176 alin. .. lit. din C. penal.S-au retinut acele circumstante agravante , insa s-a aplicat o singura pedeapsa.
Temeiul legal este art. 75 alin. 2 Cod penal: "instanta poate retine ca circumstante agravante si alte imprejurari care imprima faptei un caracter grav".

Alte discuții în legătură

Retinerea omorului si a talhariei in concurs aelex aelex In cazul in care se retine omorul deosebit de grav pentru ascunderea unei talharii, in ce varianta se absoarbe violenta in continutul omorului si ramane in ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre omor pentru a ascunde un furt si a ascunde o talharie aelex aelex As vrea sa stiu cand se retine omor calificat pentru ascunderea unui furt, si omor deosebit de grav pentru ascunderea unei talharii? Problema apare in ideea ... (vezi toată discuția)
Art.175 lit.c cod penal blue-eyes blue-eyes Omorul savarsit asupra sotului sau unei rude apropiate(art.175 lit.c C.pen) nu se poate retine in cazul in care victima este sotia fratelui tatalui ... (vezi toată discuția)