avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 75 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

75 ani

Am si eu o nelamurire... Am inteles de la un client ca persoanele peste 70 ani nu li se mai permite sa imputerniceasca si sa fie imputernicite (procura) pentru vanzarea de imobile. Ok, e clar ca daca persoana respectiva da semne de lipsa de discernamant nu mai poate face nici un fel de acte dar as vrea sa stiu unde gasesc baza legal pentru o asemenea interdictie.

Mersi.
Cel mai recent răspuns: alexcs_1 , utilizator 16:05, 29 Mai 2012
irinamayer a scris:

Am si eu o nelamurire... Am inteles de la un client ca persoanele peste 70 ani nu li se mai permite sa imputerniceasca si sa fie imputernicite (procura) pentru vanzarea de imobile. Ok, e clar ca daca persoana respectiva da semne de lipsa de discernamant nu mai poate face nici un fel de acte dar as vrea sa stiu unde gasesc baza legal pentru o asemenea interdictie.

Mersi.

Pentru mine e prima oara cand aud asa ceva.
E greu de crezut ca, pentru o persoana cu capacitate deplina de exercitiu, sa existe asemenea interdictii stabilite prin lege.
De altfel, mi se pare ;)a fi si neconstitutionala toata treaba, nu?
Ca sa nu mai vorbim si de drepturile omului...
si pentru mine a fost tot prima oara cand am auzit asta. si am si cautat si nu am gasit nimic. :((
Nu am auzit de asa ceva pana acum.
Oricum, in cazul semnarii unor acte importante (testamente, contracte de vazanzare-cumparare, donatii) sfatuiesc persoanele ce au depasit o anumita varsta sa obtina o dovada medicala privind starea lor de sanatate din momentul intocmirii inscrisurilor in cauza pentru a preintampina situatiile in care persoane rau intentionate ar incerca anularea lor in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
giulieta, utilizator
Actul normativ în cauză este Legea nr. 17/2000 republicat în M.Of. nr. 157/06.03.2007 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.;)
Art. 30. - Persoana vârstnică, astfel cum este definită la art. 1 alin. (4), va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, de un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică respectivă.
Art. 31. - Obligaţia de întreţinere şi de îngrijire, precum şi modalităţile practice de executare a lor vor fi menţionate expres în actul juridic încheiat de notarul public.
Art. 32. - Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică va primi din oficiu un exemplar al actului juridic încheiat conform art. 30 şi 31.
Art. 33. - Neexecutarea obligaţiei de întreţinere şi de îngrijire de către noul proprietar al bunurilor obţinute ca urmare a actului juridic de înstrăinare poate fi sesizată autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică de către orice persoană fizică sau juridică interesată. Autoritatea tutelară se poate sesiza şi din oficiu.
Art. 34. - Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică, sesizată în condiţiile art. 33, va efectua ancheta socială completă a cazului în termen de 10 zile de la sesizare şi, în situaţia în care va constata că cele sesizate sunt reale, va propune măsurile necesare de executare legală a dispoziţiilor înscrise în actul juridic încheiat.
Daca are discernamant si act medical in acest sens poate sa incheie actul juridic.

Alte discuții în legătură

Cum este posibil ca in situația când adeverința medicală ... nicu_eden nicu_eden Cum este posibil ca in situația când adeverința medicală care atestă deplinătatea facultăților mintale ale testatorului, de care face vorbire notarul ... (vezi toată discuția)
Cine poate atesta in scris ca o persoana are discernamant? M0t0 M0t0 Buna ziua, Pentru a incheia un contract de vanzare cumparare cu o persoana in varsta conform \"Lege 36/1995 Art. 60. - Când notarul public are îndoieli cu ... (vezi toată discuția)
Mostenitor rezervatar AlinaJ25 AlinaJ25 Buna ziua, Speta e urmatoarea: Bunica mea are 2 copii, tatal meu ( decedat) si matusa mea. La 76 de ani. In decembrie 2009 ea a incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)