avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul asupra proprietatilor tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul asupra proprietatilor tatalui

am 19 ani.parintii sunt divortati si in urma divortului apartamentul a ramas tatalui.el in urma casatoriei cu alta persoana a plecat in italia iar apartamentul a ramas nelocuit.as vrea sa stiu daca exista posibilitatea de a locui legal in acest apartament sau de a intra in posesia lui deoarece momentan eu sora si mama locuim cu chirie.mentionez ca la divortul parintilor mei nu s-a facut un partaj deoarece mama la momentul respectiv a cerut doar desfacerea casatoriei si copii.
Cel mai recent răspuns: irinamt , utilizator 14:18, 12 Februarie 2009
Daca apartamentul este bun comun (cumparat in timpul casatoriei) atunci mama dvs are un drept de a locui acolo, intrucat este coproprietara.
Fiind coproprietara mama poate locui fara probleme in acel apartament. Daca tatal a plecat definitiv in Italia, exista sanse mari ca apartamentul sa ii fie atribuit acesteia in urma unui proces de partaj,cu obligatia de a plati fostului sot o sulta (o suma de bani) pentru cota-parte ce ii revine acestuia.
In ceea ce va priveste pe dvs., copiii, daca sunteti majori, sunteti doar tolerati in apartament, putand locui in prezent acolo acolo cu acordul parintilor dvs.
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2008
giulieta, utilizator
Trebuie să ştim sigur dacă nu a existat o hotărâre de partaj, dacă acea locuinţă este bun propriu sau comun, dacă este contribuţia exclusivă a soţului la dobândirea bunurilor comune etc.
Nu putem să spunem: da, are dreptul de a locui în imobil.
Locuinţa este încuiată. Ce să facă mama divorţată? Să spargă uşa şi să intre în locuinţă? Nu cred...Pentru că ar fi vorba de săvârşirea infracţiunii de tulburare de posesie prev. şi sancţionată de art. 220 C.pen., chiar dacă mama ar fi coproprietară asupra bunului, pentru că subiect activ al infracţiunii poate fi şi coproprietarul dacă imobilul, ca în cazul de faţă, este în posesia legitimă a fostului soţ. Este posibilă şi existenţa infracţiunii de furt, dacă fostul soţ afirmă că a avut în imobil bunuri de valoare, ale lui sau ale actualei soţii, care au dispărut după intrarea în locuinţă a fostei soţii...
Eu recomand mai întâi clarificarea situaţiei imobilului. Dacă este bun comun, propun introducerea unei acţiuni de partaj, solicitarea atribuirii bunului cu plata unei sulte.... Dacă instanţa va atribui bunul mamei (fosta soţie), numai atunci mama poate intra legal în imobil!
Dacă mama solicită atribuirea bunului dar nu are posibilitatea plăţii sultei, sau dacă tatăl solicită atribuirea bunului şi plata sultei către mamă şi are posibilităţi reale de achitare a sultei, locuinţa nu i se va atribui mamei!;)
De acord cu Cora... nu putem sti ce drepturi are mama, odata ce nu cunoastem situatia juridica a imobilului...
Cum adica i-a ramas apartamentul tatalui? Prin hotarare sau cum? E doar o situatie de fapt? Bunul era comun?
Trebuie vazut exact daca si ce anume se poate obtine... ca miscari gresite sau la nimereala pot duce la rau, mult mai rau decat a sta in chirie.
Intai sa ne spuneti cum s-a dobandit acel apartament, cand (in timpul casatoriei sau nu) si de catre cine. Apoi va putem spune ce sa faceti.
Daca nu a existat partaj dupa sau o data cu divortul iar imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei parintilor, puteti merge in instanta cu o cerere de partaj judiciar, nu dvs, mama, care ar putea solicita acordarea imobilului in natura cu obligarea sa la plata unei sulte catre fostul sot.

Alte discuții în legătură

Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu fostul sot lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am divortat de curand si nu am facut partaj . Avem 2 locuinte ,un apartament la bloc si o casa care ca valoare este de 5 ori mai mare. Locuinta din buletin la ... (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)
Partajul ºi un apartament ov1d1u ov1d1u Bună ziua. Aş avea nevoie de ajutorul dumneavoastră într-un caz ce-i priveşte mai degrabă pe părinţii mei, acum divorţaţi. Înainte de a vă ... (vezi toată discuția)