avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Diferenta concreta intre Asociatie si Fundatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Diferenta concreta intre Asociatie si Fundatie

Buna ziua.
As dori sa stiu care este diferenta concreta dintre o Fundatie si o Asociatie.
Tot ce stim este ca infiintarea unei Fundatii costa mult mai mult decat infiintarea unei Asociatii.
Asadar ce poate face o Fundatie si nu poate face o Asociatie?
De ce sa ne infiintam o Fundatie daca o Asociatie ne costa mult mai putin?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: nakos30 , utilizator 22:32, 5 Februarie 2011
Pe langa diferentele pe care le-ati sesizat (si ar mai fi poate 1-2 diferente) in principal, fundatia este mai "credibila" (daca pot sa spun asa) decat asociatia.
Puteti obtine mult mai usor anumite sponsorizari.
Sa spunem ca asociatia este o organizatie deschisa (si daca usile sunt prea larg deschise se pierde controlul), iar fundatia este inchisa.
Statutul asociatiei trebuie sa cuprinda sub sanctiunea nulitatii modul de dobândire şi de pierdere a calităţii de asociat.
Toti asociatii vor forma adunarea generala care va decide in cele mai importante aspecte, inclusiv alegerea si revocarea membrilor consiliului director.
Fundatia nu are membrii are doar fondator(i). Nu are adunare generala, ci doar consiliu director desemnat de fondatori (si de regula fondatorii raman destul de .. intepeniti in acest consiliu director. Practic ei vor controla fundatia fara alte ingerinte).
Buna ziua...

As avea si eu o mica intrebare... In cazul in care doresc sa cuprind in statut ajutorarea persoanelor nevoiase, si statul sa fie unul oarecum crestin, care e cel mai vizat punct? asociatie sau fundatie. Deci practic, eu vreau sa infiintez o asociatie crestina cu scopul mentionat mai sus si daca se poate sa cuprind si organizarea unor misiuni crestine. Inca nu sunt foarte documentat in tema si intrebarea mea, poate ca nu e concreta, dar daca intelege cineva intrebarea mea si ma poate ajuta cu un mesaj i-as fi foarte recunoscator. Va multumesc anticipat.
Daca ati fi citit cu atentie mesajele postate anterior, poate va dadeati singura seama ca costurile infiintarii unei asociatii sunt mult mai mici decat cele pentru infiintarea unei fundatii.
Puteti sa cuprindeti in statutul asociatie ca aceasta are ca scop si organizarea de misiuni crestine.
Citez de pe pagina: ([ link extern ] )

"Fundatiile se deosebesc de asociatii din punct de vedere al obiectivelor urmarite. Asociatiile se pot constitui in vederea realizarii unor activitati de interes general sau comunitar, dar si al unor activitati desfasurate in interes personal, nepatrimonial al membrilor lor. Insa fundatiile nu se pot constitui niciodata in interesul, fie el si nepatrimonial al fondatorilor lor. Scopul unei fundatii trebuie sa fie altruist, determinat, licit, si sa aiba un anumit caracter de permanenta. Poate fi de interes general sau comunitar."

O alta deosebire este cea mentionata de avocatul "romascanu"

Propria parere este, ca din ambele organizatii se poate realiza ceva "frumos", acesta depinde doar de devotamentul si tenacitatea membriilor sai. ;)

Alte discuții în legătură

Patrimoniu fundatie haribu haribu \"Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul ... (vezi toată discuția)
Fundatie sau asociatie gadeadan gadeadan Care este concret diferenta dintre o fundatie sau asociatie culturala sau care sunt avantajele sau dezavantajele comparativ (vezi toată discuția)
Precizari despre diferenta asociatii si fundatii Alexandraverde Alexandraverde Buna ziua, am mare nevoie sa ma ajutati in privinta unei nelamuriri. Care este diferenta dintre ONG, Asociatie si Fundatie? Va rog mult sa ma ajutati cu un ... (vezi toată discuția)